Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν το βιβλίο του Paul Jorionμε τίτλο “Όταν η οικονομική σκέψη δεν αρκεί”, σε μετάφραση Γιάννη Καυκιά.

 

Το βιβλίο:

Στο αποκορύφωμα της Κρίσης, η σιωπή των οικονομολόγων είναι εκκωφαντική, όπως άλλωστε και η ανικανότητα των πολιτικών ελίτ και των ιθυνόντων του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Και δικαιολογημένα: είναι ελάχιστοι εκείνοι που μπόρεσαν να προβλέψουν τα γεγονότα που συνέβησαν από το 2007 μέχρι σήμερα. Πώς ήταν δυνατόν να αφηνιάσει σε τέτοιο βαθμό η μηχανή, χωρίς να αντιδράσουν αυτοί που είχαν την εξουσία και τη δυνατότητα να προλάβουν τις αλυσιδωτές καταστροφές που ακολούθησαν; Πώς η οικονομική σκέψη μπόρεσε να πέσει τόσο έξω; Γιατί είναι ανίκανη να βρει λύσεις καινοτόμες και, επιτέλους, αποτελεσματικές;

 

Ο διακεκριμένος ανθρωπολόγος-κοινωνιολόγος Paul Jorion σε αυτό το βιβλίο καταλήγει στο αποκαλυπτικό συμπέρασμα ότι η οικονομική «επιστήμη» δεν είναι επιστήμη, αλλά απλώς μια θεωρία που έως πρόσφατα λιβάνιζε τη «μηχανή συγκέντρωσης του πλούτου», και καταρρίπτει τα κατεστημένα δόγματα διακηρύσσοντας ότι έφτασε πλέον ο καιρός της αλληλεγγύης.

 

Ο συγγραφέας:

Ανθρωπολόγος, κοινωνιολόγος και ειδικός της διαμόρφωσης των τιμών, ο Paul Jorion (Βρυξέλλες, 1946) εξετάζει, εδώ και πολλά χρόνια, από διαφορετική σκοπιά την οικονομία. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Vrije των Βρυξελλών και τακτικός αρθρογράφος στο οικονομικό φύλλο της Le Monde, προέβλεψε από το 2005, ήδη, την κρίση που έγινε μετέπειτα γνωστή ως «κρίση των επισφαλών ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων (subprimes)» και οδήγησε στην κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας. Διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο.