Η ταινία του Τζο Ράιτ “Η πιο σκοτεινή ώρα είναι μία κινηματογραφική βιογραφία του Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον οποίο υποδύεται ο Γκάρι Όλντμαν, και αφηγείται τις πρώτες εβδομάδες της πρωθυπουργίας του Τσόρτσιλ, όταν οι Ναζί είχαν αρχίσει να καταλαμβάνουν την Ευρώπη και ο ίδιος έπρεπε, έχοντας όχι μόνο την απειλή της εισβολής των δυνάμεων του Χίτλερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και 300.000 στρατιώτες εγκλωβισμένους στη Δουνκέρκη, να αποφασίσει αν θα συνθηκολογήσει μαζί τους, στην πιο σκοτεινή στιγμή της δικής του αλλά και της ιστορίας της χώρας του ή αν θα τους αντιμετωπίσει στο πεδίο της μάχης.

Παρά τον εσωτερικό πόλεμο που δέχεται από το κόμμα του και τον σκεπτικισμό του Βασιλιά, ο Τσόρτσιλ, με την αρωγή της επί 31 χρόνια συζύγου του, αποφασίζει να πολεμήσει για τα ιδανικά, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας του και οι λόγοι που συνέταξε με σκοπό να ανυψώσει το ηθικό των Βρετανών, έξοχο δείγμα της ρητορικής του δεινότητας, έχουν μείνει στην Ιστορία.

Ο Γκάρι Όλντμαν δήλωσε για αυτό το βραβείο: “Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου την Ακαδημία και τα μέλη της για αυτό το τιμητικό βραβείο. Το χρωστάω, – αυτό και άλλα πολλά-, σε πολλούς ανθρώπους”. – “My deepest thanks to the Academy and its members for this glorious prize. I owe this and so much more to so many.”

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Γκάρι Όλντμαν κατά την παραλαβή του βραβείου:

https://www.youtube.com/watch?v=vSpR-oBx7h8


Φωτογραφία: ©Όσκαρ 2018 – http://oscar.go.com/news/oscar-news/best-actor-2018-gary-oldman-wins-2018-oscar