Ο πειραματικός χώρος τέχνης αν[ά]μεσα παρουσιάζει την πρώτη φωτογραφική έκθεση της Νατάσας Βλαχάκη, με τίτλο Ορίζοντας Γεγονότων, …

από τις 11 μέχρι της 23 Ιουνίου. Η δουλειά αυτή, η οποία κέρδισε έπαινο στις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων 2011, αποτελείται από μία σειρά τριπτύχων από τοπία και αυτοπορτραίτα.

Με φωτογραφικό μέσο μία pinhole, η Νατάσα Βλαχάκη πραγματεύεται σε αυτή τη σειρά το αυτοπορτραίτο ως μέσο ανάλυσης της προσωπικής κατάστασης, μέσο αυτοίασης και αυτοπροσδιορισμού. Στις φωτογραφίες συναντάμε μορφώματα από άμμο ή ξύλο ή ακόμα και από φως που μέσα από την ιδιόμορφη προοπτική της pinhole μεταμορφώνονται σε πύργους, ανεμόμυλους, άλλους κόσμους…..

Όλο αυτό το υλικό, αυτοβιογραφικό και ταυτόχρονα προϊόν παρατήρησης και παιχνιδιού, έχει ως αποτέλεσμα ένα ιδιότυπο Land art, σημειώνει η φωτογράφος και επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Μαλιγκούρα.

Για τη δουλειά αυτή η φωτογράφος αναφέρει:

«Ο άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του αφήνει σημάδια της ύπαρξής του. Αυτά τα σημάδια μπορεί να δηλώσουν ότι απλά πέρασε από εδώ ή ακόμα και το πώς αισθάνεται. Επέλεξα να φωτογραφίσω σημάδια που κάποιος άφησε σε μια παραλία. Αυτά συνήθως είναι μικροκατασκευές από άμμο, πέτρα και ξύλο. Η συνάντησή μου με αυτά με κάνει να νοιώθω κοινωνός αυτού του συναισθήματος ή ότι έρχομαι σε επαφή με μία άλλη ύπαρξη και με το Συλλογικό ασυνείδητο. Κάποιες φορές άφηνα και εγώ τη μία πέτρα πάνω στην άλλη, κλασσικό σύμβολο μονοπατιού, ότι κάποιος πέρασε από εδώ. Το φωτογράφιζα και μαζί με αυτό και το σώμα μου ως ένα άλλο «σημάδι» που παίρνει διαφορετική μορφή σε κάθε τέτοια συνάντηση».

Στα πλαίσια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Ιουνίου, στις 20:30, ομιλία του καθηγητή Ψυχοπαθολογίας Φώτη Καγκελάρη με θέμα «Πορτραίτα φαντασίωσης-Πορτραίτα πραγματικότητας» καθώς και διήμερο βιωματικό σεμινάριο art therapy με τίτλο «Φωτογραφία και Αυτογνωσία» της Έφης Θεοδώρου-Συμβούλου Ψυχικής Υγείας και Ψυχοθεραπεύτριας, στις 9&10 Ιουνίου και δεύτερο στις 16&17 Ιουνίου, ώρα 12:00-16:00. Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι 20 ευρώ και τα έσοδα θα διατεθούν στην Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑΕΕ) και στο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης «Θησέας». Για κρατήσεις και πληροφορίες στο mail photoworkshop2012@yahoo.gr και στο Τ: 6985826978.

www.anastasiavlachaki.wordpress.com