Το Εθνικό Ωδείο καλωσορίζει  στους  χώρους του μικρούς και μεγάλους φίλους της μουσικής  στο  OPEN DAY  (ανοιχτή ημέρα) που πραγματοποιεί την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014, με μουσικά δρώμενα, ενημερωτικά προγράμματα και προσφορές.

Συνεχίζοντας το παιδαγωγικό και πολιτιστικό  έργο που του κληροδότησε ο ιδρυτής του, Μανώλης Καλομοίρης, το Εθνικό Ωδείο προσφέρει ευκαιρίες για ειδική επιμόρφωση και μεταπτυχιακή εκπαίδευση καθώς και δραστηριότητες που ξεφεύγουν από το καθιερωμένο πλαίσιο σχολικής μουσικής μάθησης. 

Όπως κάθε χρονιά, με πρωτοβουλία της Γενικής Διευθύντριας του Εθνικού Ωδείου, Χαράς Καλομοίρη και του Περικλή Κούκου, Καλλιτεχνικού Διευθυντή, το Εθνικό Ωδείο ανοίγει τις πόρτες του ώστε οι επισκέπτες να ξεναγηθούν στους χώρους του και να ενημερωθούν γύρω από τις μουσικές σπουδές και τα νέα τμήματα του Εθνικού Ωδείου.

Παράλληλα, οι φίλοι του Εθνικού Ωδείου θα μπορέσουν ν’ απολαύσουν ένα  ενδιαφέρον μουσικό πρόγραμμα με σπουδαστές και καθηγητές του ωδείου.

– Δωρεάν συμμετοχή σε Χορωδίες

Οι ενδιαφερόμενοι  έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή  σε κάποιο από τα ακόλουθα φωνητικά σύνολα του ωδείου που παρέχονται δωρεάν (κατόπιν ακρόασης):

• Παιδική Χορωδία

• Μικτή Χορωδία

• Βυζαντινή & Παραδοσιακή Χορωδία

– Προσφορά Γνωριμίας: Δωρεάν φοίτηση για ένα μήνα

Για του νέους σπουδαστές που θα εγγραφούν πριν το τέλος Σεπτεμβρίου 2014 στο Εθνικό Ωδείο, γίνεται η ακόλουθη προσφορά γνωριμίας από το Κεντρικό Ίδρυμα και το Υποκατάστημα στο Παλαιό Φάληρο (Παράρτημα Νοτίων Προαστίων):

• Ένας μήνας δωρεάν φοίτησης στο όργανο επιλογής του σπουδαστή.

• Δωρεάν εισαγωγικό μάθημα μουσικής αγωγής για όλους τους αρχάριους σπουδαστές.

Νέα Τμήματα στο Εθνικό Ωδείο – τμήμα εναλλακτικών μουσικών σπουδών

Στο πλαίσιο ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του παιδαγωγικού έργου του Εθνικού Ωδείου, κατά τη νέα σπουδαστική  περίοδο 2014-15, θα λειτουργήσει ένας κύκλος νέων μαθημάτων με την επωνυμία ΤΜΗΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ που θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:

1.Τμήμα ομαδικής μουσικής αγωγής για μικρούς και μεγάλους.

Εισαγωγή στη μουσική παιδεία μέσα από την ποίηση, το μέτρο, την προσωδία και το τραγούδι, την αριθμητική και τον ρυθμό, την συνεργασία και την δημιουργία της ομάδας.

Με οχήματα την παιδική ποίηση, την μελοποιημένη Ελληνική ποίηση, τον μετρικό και αριθμολογικό τους πλούτο, την απαγγελία, την μελωδία και κυρίως τον ρυθμό με την χρήση της φωνής, απλών αντικειμένων και μουσικών οργάνων, το πρόγραμμα επιδιώκει, μέσα από την συνύπαρξη, τις συνεργασίες και τις συνηχήσεις, να εισάγει άμεσα και ουσιαστικά τους αρχαρίους στον κόσμο της μουσικής.

Το πρόγραμμα προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία. Δυνατότητα συμμετοχής από 5 ετών.

2.Τμήμα με τίτλο «Οι μουσικές του κόσμου».

(Ελληνική μουσική, μουσικές της Μεσογείου και των Βαλκανίων, Latin και Tango)

Οι μουσικές κληρονομιές αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτιστικού πλούτου της ανθρωπότητας. Οι μουσικές του κόσμου έχουν λαϊκές αναφορές καθώς γεννήθηκαν στους δρόμους.  Η πορεία όμως και η εξέλιξή τους είναι συνυφασμένες με την ιστορία των ίδιων των λαών που τις γέννησαν. Ο ευρύτερος μουσικός πλούτος της Μεσογείου και των Βαλκανίων αλλά και ο συγγενής με τον χώρο αυτό μουσικός πλούτος της Λατινο-αμερικάνικης μουσικής είναι είναι ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο που πλέον χαίρει τον σεβασμό και θαυμασμό όλης της παγκόσμιας μουσικής κοινότητας και όχι μόνο.

Στο πρόγραμμα αυτό διδάσκονται θεωρία, τραγούδι και όργανα επιλογής έτσι όπως καθιερώθηκαν τα στυλ των ιδιαίτερων ειδών μουσικής του κόσμου.

Το πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν οι έχοντες βάσεις μουσικής παιδείας ή όσοι θα έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα ομαδικής μουσικής αγωγής.

 3.Τμήμα μουσικής κινηματογράφου, θεάτρου και τηλεόρασης.

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε επίδοξους “soundtrack” συνθέτες και περιλαμβάνει μαθήματα δραματουργίας, ρυθμολογίας, σκηνοθεσίας, μοντάζ, ανάλυσης ταινιών ή  άλλου τύπου κινούμενης εικόνας, μουσικής τεχνολογίας και φυσικά σύνθεσης.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με πτυχιακήεργασία που είναι η σύνθεση μουσικής για θεατρική παράσταση και video art ή ταινία μικρού μήκους. 

 4.Τμήμα pop, rock & jazz.

Στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνονται διδασκαλία οργάνου ή οργάνων και θεωρία των μουσικών ειδών. Μέσα από τη μελέτη και ανάλυση αυτού του διεθνούς μοντέρνου ρεπερτόριου και την συνεχή συνεργασία και ομαδοποίηση, οι μαθητές αυτού του τμήματος μπορούν μέσα σε λίγα χρόνια να ανέλθουν σε επαγγελματικό επίπεδο. Για τους αρχαρίους συνίσταται η ταυτόχρονη παρακολούθηση του προγράμματος ομαδικής μουσικής αγωγής.

5.Τμήμα μουσικών συνόλων.

Το τμήμα μουσικών συνόλων συνοδεύει όλα τα προηγούμενα τμήματα κι επίσης απευθύνεται σε μουσικούς ή μαθητές οργάνων. Τα μουσικά σύνολα εργάζονται πάνω σε ρεπερτόρια των προαναφερθέντων ειδών μουσικής.

Επικεφαλής  του νέου τμήματος θα είναι ο Μάριος Στρόφαλης, μουσικός με πλούσια πιανιστική, συνθετική και εν γένει καλλιτεχνική δράση  και παράλληλα δημιουργός και συντονιστής του Αθηναϊκού καλλιτεχνικού δικτύου και των φεστιβάλ ”μικρό Παρίσι των Αθηνών”, ”Athens world music festival’, ”Athens gardens festival” και “Patision Cinemart”.