Όραμα και δημιουργία: Ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και η Δυτική Αφρική. Μια έκθεση που σκιαγραφεί την πορεία ενός άνδρα προς την επιτυχία, ενός έθνους προς την ελευθερία, μιας τολμηρής γενιάς νέων ζωγράφων προς τον μοντερνισμό.

Από την Γκάνα στη Νιγηρία, από την αποικιοκρατία στην ανεξαρτησία – ένα ταξίδι στα βήματα του Αναστασίου Γ. Λεβέντη, μέσα από την τέχνη, από φωτογραφίες και ντοκουμέντα, ζωντανεύει στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Η έκθεση, εστιάζει στη ζωή ενός εμπνευσμένου, δημιουργικού ανθρώπου με όραμα και διορατικότητα, αλλά και στην τολμηρή καλλιτεχνική γενιά που αναπτύχθηκε μέσα στο κλίμα του μοντερνισμού στην Δυτική Αφρική και συγκεκριμένα τα νέο-ιδρυθέντα κράτη της Γκάνα και Νιγηρίας, κυρίως από το 1960 μέχρι σήμερα.

Οι ιδέες που πραγματεύεται η έκθεση είναι διαχρονικές, βαθιά ανθρώπινες και ξεπερνούν τα γεωγραφικά πλαίσια της Δυτικής Αφρικής. Πραγματεύονται την έννοια της ταυτότητας, προσωπικής και εθνικής, την επιθυμία των λαών για αποτίναξη των ζυγών του παρελθόντος, την αναζήτηση των καλλιτεχνών να στοιχειοθετήσουν μια νέα, πάντα επίκαιρη εικαστική γλώσσα αλλά και την ανάγκη  κάθε ανθρώπου για όραμα και δημιουργία. Παράλληλα ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ανατρέξει και να ακολουθήσει το ταξίδι του Αναστασίου Γ. Λεβέντη, ανάμεσα σε δύο ηπείρους -την ευρωπαϊκή και την αφρικανική- μια συναρπαστική διαδρομή 76 χρόνων από το 1902 μέχρι και το 1978.

Για την οργάνωση της έκθεσης το Τελλόγλειο Ίδρυμα συνεργάζεται με το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντης και τη Λεβέντειο Πινακοθήκη.

Για τους σκοπούς της έκθεσης κυκλοφορεί ομότιτλος κατάλογος, ενώ προγραμματίζονται εκπαιδευτικά προγράμματα και ειδικές ξεναγήσεις.