Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014, στις 7.30 μμ., στη γκαλερί Σκουφά, η ατομική έκθεση του Μιχάλη Αμάραντου με τίτλο, Όψεις. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 13 Οκτωβρίου 2014.

Στην έκθεση θα παρουσιασθούν δύο ενότητες ζωγραφικών συνθέσεων «τοπίων» και «προσωπογραφιών». Ο ζωγράφος χρησιμοποιεί λάδια και την ιδιαίτερη χρήση μικτής τεχνικής από παστελ, ξυλομπογιές και ακρυλικά,  για να δομήσει Όψεις από τον φυσικό και τον ανθρώπινο κόσμο. Ο τίτλος ‘Οψεις της έκθεσης, παραπέμπει και στην σημειολογική διάσταση των έργων, όπου κάθε ζωγραφισμένη εικόνα κρύβει μια ιδιαίτερη σημασία που ερμηνεύεται από το σύνολο των στοιχείων της σύνθεσης. Για παράδειγμα, ένα έργο με δύο πορτραίτα κρύβει στο βάθος ένα αστικό τοπίο συνοδευόμενο από στοιχεία της φαντασίας του ζωγράφου, χαρακτηριστικά που ωθούν το έργο σε μία αμφίδρομη σχέση μεταξύ παραστατικότητας και σουρεαλισμού, σχέση η οποία τον Μιχάλη Αμάραντο τον
χαρακτηρίζει.

Όπως αναφέρει και η Δρ Ιστορικός της τέχνης-τεχνοκριτικός Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν:

«Πρόκειται για συνθέσεις στις οποίες καταργείται, χαρισματικά, η όποια ταυτότητα των επιμέρους εικόνων ή και παραστατικών στοιχείων-στοιχειών  για να σημάνει μιαν, όντως, μετουσίωση  από την υλική παρουσία στην άϋλη. Από το φυσικό παράστημα στο μεταφυσικό. Ενορχηστρωμένα τα εικονογραφικά στοιχεία, εδώ, έτσι ώστε  να προβάλλουν και να λειτουργούν σαν ιδιαίτερα ερεθιστικές νύξεις για τη σήμανση ,όχι μιας δεδομένης κατάστασης αλλά μιας ολόκληρης ατμόσφαιρας ,με ένα ανεξάντλητο δυναμικό υποβολής, αποκαλύπτουν: τη διττά  δημιουργική ιδιοσυγκρασία του καλλιτέχνη  σαν ζωγράφου και σαν ποιητή».

Ο Μιχάλης Αμάραντος γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου το 1953. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με δασκάλους τον Δημήτρη Μυταρά, τον Δημοσθένη Κοκκινίδη και Σκηνογραφία με τον Βασίλη Βασιλειάδη.

Έργα του υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη, σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.