Η οργάνωση hd.kepler., το 3 137 και το Enterprise Projects παρουσιάζουν μια σειρά ομιλιών με τίτλο «Online/ Offline» που καταπιάνεται με την τέχνη στη μετά-ψηφιακή εποχή το Σάββατο 23 Απριλίου 2016 στο Enterprise Projects.
Με τον όρο μεταψηφιακή τέχνη δεν εννοούμε την τέχνη μετά το διαδίκτυο, καθώς το διαδίκτυο δεν έχει τελειώσει ή ξεπεραστεί αλλά αποδεχόμαστε τις συνέπειες ενός κόσμου όπου το διαδίκτυο είναι παντού και είναι ένα μέσο από το οποίο δε μπορούμε πλέον να δραπετεύσουμε. Το έργο τέχνης με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα δικτυωθεί, είτε κατά τη διαδικασία της πρόσληψης είτε της καταγραφής ή της πώλησης.
Οι όροι online και offline ορίζονται από την επιστήμη της πληροφορικής, με το «online» να δείχνει μια κατάσταση σύνδεσης και το offline μια κατάσταση αποσύνδεσης. Ο πρώτος ορισμός εισήχθη αρχικά στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών, όπου καταγράφεται μόνο ο όρος «online», καθώς αφορά τις μηχανές, όταν αυτές είναι δικτυωμένος και άρα λειτουργικές. H σημερινή εποχή, είτε αποκαλείται εποχή της βιοκυβερνητικής, είτε εποχή της υπερσύνδεσης, έχει πάντα ένα αδιαμφισβήτητο κοινό χαρακτηριστικό, την διείσδυση του δικτύου σε όλες τις όψεις της ζωής μας.
Το έργο τέχνης περνάει και αυτό πάντα μέσα από ένα δίκτυο.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Οι ομιλητές, οι οποίοι συγκαταλέγονται στους ιθαγενείς του διαδικτύου, φιλοδοξούν να παρουσιάσουν και διαπραγματευτούν εκ νέου τις σημαντικότερες «Online/Offline» έννοιες της μετα-ψηφικακής τέχνης και συγκεκριμένα την αμφισημία του φυσικού και ψηφιακού χώρου, την αύρα του έργου τέχνης, την αυθεντικότητα στην εποχή των υπερσύγχρονων τεχνικών αντιγραφής, το ανθρωπόκαινο, την υλικότητα του ψηφιακού δικτύου και την εξάρτηση του από τη φυσική υλική πραγματικότητα.
Αυτή η παρουσίαση είναι ανοιχτή στο κοινό. Κατά τη διάρκεια της, θα παρουσιαστεί η έκδοση On the Run #1 Online/Offline της οργάνωσης hd.kepler. με το ιδιαίτερο πρωτόκολλο υλοποίησης της, η οποία αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης αυτής της παρουσίασης και ένα ένθετο με ένα συλλογικό έργο που θα παραχθεί ύστερα από μια τριήμερη κλειστή συνάντηση ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών, επιμελητών, ερευνητών και άλλων πολιτιστικών παραγωγών στο 3 137. Αυτό το έργο θα πάρει τη μορφή ενός ιδιότυπου λεξικού που πραγματεύεται τους όρους της μετα-ψηφιακής τέχνης.
Το λεξικό είναι ένα εργαλείο που μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα την εποχή μας. Διαλέγοντας προσεκτικά το λεξιλόγιο μας, διαμορφώνουμε την πραγματικότητα μας. Η δική μας πραγματικότητα είναι διάτρητη, συνεχής και διαρκώς μεταβαλλόμενη. Αποτελείται από λέξεις, εικόνες, βίντεο, υπερκείμενα και άλλες ανοιχτές (open-sourced) μορφές. Είναι γραμμένο στα ελληνικά, στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα πολωνικά, σε greeklish, σε κώδικα html, ακολουθεί και δραπετεύει από τους κανόνες.
Στην παρουσίαση θα συμμετέχουν ο Βρετανός καλλιτέχνης, συγγγραφέας και τεχνολόγος James Bridle, η Ελληνίδα καλλιτέχνις Ζωή Γιαμπουλντάκη, η Ελληνίδα επιμελήτρια και θεωρητικός με έδρα το Βερολίνο Δάφνη Δραγώνα, ο Γάλλος καλλιτέχνης Théo Massoulier, o ιδρυτής της γκαλερί XPO STUDIO με έδρα το Παρίσι και συνιδρυτής του Hyper Salon Philippe Riss, η Πολωνή ανθρωπολόγος και επιμελήτρια Anna Tomczak και ο Γάλλος καλλιτέχνης Thibaut Vandebuerie.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα για την κάλυψη των εισιτηρίων της Anna Tomczak και το Decode Fab Lab, για την εκτύπωση των ψαροκόκαλων του On the Run.