Ο Ματζέφσκι εμπνεύστηκε αυτήν την ταινία του από τα γεγονότα που συνέβησαν το 2010 στην χώρα του. Το 2010, ένα βιβλικό έτος για την Πολωνία με πλημμύρες, πυρκαγιές, κατολισθήσεις και την καταστροφή του προεδρικού αεροσκάφους, που συντρίβεται κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες μαζί με 96 άτομα μεταξύ των οποίων άτομα με ηγετικούς ρόλους της χώρας. Γεγονότα που έφεραν την χώρα σε ακραία δύσκολη κατάσταση.

Η συγκεκριμένη του ταινία βασίζεται στο ποίημα του Δάντη, «Θεία Κωμωδία», ένα από τα κλασσικά έργα της λογοτεχνίας. Σε αυτό ο αφηγητής της ιστορίας περνάει από τρεις φάσεις: από την Κόλαση, την Κάθαρση και τελικά τον Παράδεισο.

Πρόκειται για την τρίτη ταινία από την τριλογία των ταινιών του Λεχ Ματζέφσκι με προηγούμενες δύο τις: «The Garden of Earthly Delights» και «Ο μύλος και ο σταυρός».

ΣΥΝΟΨΗ

Ο Αδάμ επέζησε ως εκ θαύματος από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο οποίο η αγαπημένη του Βάσια και ο καλύτερος φίλος του, ο Καμίλ, έχασαν τη ζωή τους.

Ο Αδάμ, ένας πολλά υποσχόμενος καθηγητής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο, αποφασίζει να εγκαταλείψει την καριέρα του και να εργαστεί σε ένα σούπερ μάρκετ, αλλά όχι την εμμονή του στη «Θεία Κωμωδία», τη μόνη αληθινή παρηγοριά.

Τα ‘’τραύματά’’ της απώλειας των αγαπημένων του, οδηγούν τον Αδάμ να βιώνει μια σειρά από ψευδαισθήσεις με νεκρούς και σκηνές από την αποκάλυψη. Μόνο στον ύπνο μπορεί να βρει ανακούφιση, όπου ζει μια παράλληλη ζωή σε μια ονειρική διάσταση, γεμάτη από περίεργα οράματα και εικόνες του Δάντη, μόνο έτσι μπορεί να δει και να μιλήσει με τους αγαπημένους του.

Τα οράματα του Αδάμ, που πηγάζουν από τη φαντασία και από τα φαντάσματα της ποίησης, γίνονται ιδιαίτερα έντονα μετά από μια σειρά από καταστροφές.

Μια εθνική τραγωδία υπαγορεύει μια προσωπική.

Η ‘’Θεία Κωμωδία’’, είναι το αριστούργημα του Δάντη, ένα ποίημα μέσα από το οποίο ο Αδαμ δραπετεύει από την οδυνηρή του πραγματικότητα και αυτό που οδηγεί κατά κάποιο τρόπο τη ζωή του Αδάμ πίσω στο παρελθόν …

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Λεχ Ματζέφσκι
Σενάριο: Λεχ Ματζέφσκι

Πρωταγωνιστούν: Μίκαλ Τάταρεκ, Ελζμπιέτα Οκούπσκα, Γιασέντι Γιεντούσικ, καρολίνα Κόρτα, Γιαν Βάρτακ, Ζίμον Μπούτζικ, Άννα Μελτσάρεκ, Καρολίνα Βαρντίν

Διάρκεια: 101’

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΛΕΧ ΜΑΤΖΕΦΣΚΙ

Ζωγράφος, ποιητής κινηματογραφικός και θεατρικός σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στην Πολωνία το 1953 και αποφοίτησε από την περίφημη σχολή του Λοτζ το 1977. Ζει στην Αμερική από το 1981. Είναι μέλος αμερικανικών και ευρωπαϊκών κινηματογραφικών ακαδημιών.

Καλλιτέχνης και ο ίδιος, οι περισσότερες ταινίες του είχαν θέματα εικαστικά, όπως η ταινία BASQUIAT, στην οποία έγραψε το σενάριο ή η ταινία THE GARDEN OF EARTHLY DELIGHTS, που αναφερόταν στη ζωή του διάσημου ζωγράφου Ιερώνυμου Μπος.

Το 2006 το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, MΟMA, τίμησε τον Λεχ Ματζέφσκι με μια μεγάλη ρετροσπεκτίβα του συνόλου των έργων του, με τίτλο «Lech Majewski: Εμφανίζοντας την κινούμενη εικόνα»!  Από αυτή τη ρετροσπεκτίβα προέκυψε και η πειραματική ταινία του GLASS LIPS, η οποία είναι περισσότερο γνωστή ως BLOOD OF A POET. Η ταινία αυτή παρουσιάστηκε και στην Berlinale και στην 52ης Biennale της Βενετίας. Η ρετροσπεκτίβα αυτή ταξίδεψε έπειτα σε καλλιτεχνικά ινστιτούτα και μουσεία σε Αμερική και Πολωνία.

Και στο θέατρο όμως έχει σκηνοθετήσει παραγωγές, όπως μια νέα βερσιόν της ΚΑΡΜΕΝ σε Πολωνία και Λιθουανία αλλά και την ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ, TRAMWAY και ΟΝΕΙΡΟ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ, και τα τρία στη Γερμανία, τα οποία εκθειάστηκαν από τους κριτικούς.

Η ταινία του ‘’THE GARDEN OF EARTHLY DELIGHTS’’, πήρε το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Ρώμης.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1999, η ταινία του, ‘’WOJACZEK’’, ταξίδεψε σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και απέσπασε πάνω από 20 διακρίσεις!

Η ταινία του ‘’ANGELUS’’, το 2000, εκθειάστηκε επίσης από τους καταξιωμένους κριτικούς, όπως του Variety, και κέρδισε πολυάριθμα βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, ενώ προβλήθηκε και σε μουσεία και πινακοθήκες. Ανάμεσα στις ταινίες του ο Ματζέφσκι συχνά δημιουργεί video art, installations, ποίηση, που περιοδεύουν σε πολλές εκθέσεις ανά τον κόσμο. Με αυτές τις δημιουργίες του και με τις ιδιαίτερης αισθητικής ταινίες του, ο Ματζέφσκι, έχει καταξιωθεί όλα αυτά τα χρόνια στο ευρύτερο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Το 2010, ολοκληρώθηκε ένα πρότζεκτ 3 ετών, η ταινία που καταξίωσε τον Λεχ Ματζέφσκι «Ο ΜΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ», φέρνοντας και πάλι την τέχνη στη μεγάλη οθόνη αλλά και την ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της τέχνης του 21ου αιώνα. Πρόκειται για τον πίνακα «Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΦΕΡΩΝ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ» του διάσημου φλαμανδού ζωγράφου PIETER BRUEGEL όπου ζωντανεύει με πρωτοποριακή CG τεχνολογία και 3D εφε, από το ομώνυμο βιβλίο του MICHAEL FRANCIS GIBSON, η ταινία που ένωσε τα πάθη του Χριστού με τα πάθη του ανθρώπου. Μια επική ιστορία κουράγιου, αντίστασης και θυσίας.