Ο κύκλος Όνειρα δεν αποτελείται, ωστόσο, από θρηνητική μουσική, αφού όσοι τους γνώρισαν ξέρουν πως κάτι τέτοιο δεν θα τους ταίριαζε. Το θέμα των μουσικών του κύκλου είναι το αιθέριο, το άυλο, αυτό που ζει στη σκέψη και στο μυαλό μας. Τα όνειρα, με την έννοιά τους ως δημιουργήματα της φαντασίας, της επιθυμίας και της σκέψης μας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη μουσική, και έχουν χαρίσει έμπνευση για τη δημιουργία πολλών μουσικών αριστουργημάτων. Με αυτόν τον αιθέριο τρόπο, η οικογένεια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, δεν αποχαιρετά τον Γιούρα και τον Βίκτωρα, αλλά τους κρατάει για πάντα κοντά της.

Συμμετέχουν δύο διακεκριμένες Ελληνίδες τραγουδίστριες, η σοπράνο Σιρανούς Τσαλικιάν και η μέτζο σοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη, ενώ την Κ.Ο.Θ. διευθύνει ο νέος Βασικός Αρχιμουσικός της Leo McFall.

Όλα τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν, μέσω του σχετικού ειδικού λογαριασμού του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, ενώ επιπλέον ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων της Κ.Ο.Θ. θα συμμετέχει με την αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης, μέσω του Ε.Ε.Σ., για την ανακούφιση των πληγέντων.

Φωνές

Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες
εκείνων που πεθάναν, ή εκείνων που είναι
για μας χαμένοι σαν τους πεθαμένους.
Κάποτε μες στα όνειρά μας ομιλούνε·
κάποτε μες στην σκέψη τες ακούει το μυαλό.
Και με τον ήχο των για μια στιγμή επιστρέφουν
ήχοι από την πρώτη ποίηση της ζωής μας –
σα μουσική, την νύχτα, μακρινή, που σβήνει.

Κ. Π. Καβάφης

Συντελεστές

  • Σοπράνο: Σιρανούς Τσαλικιάν
  • Μέτζο σοπράνο: Μαίρη-Έλεν Νέζη
  • Διεύθυνση ορχήστρας: Leo McFall

Πρόγραμμα

  • Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813-1883): Wesendonck Lieder, WWV 91
  • Γκούσταβ Μάλερ (1860-1911): Συμφωνία αρ. 4 σε σολ μείζονα