«Όμορφη Πόλη», του Μίκη Θεοδωράκη, μία αξιόλογη, σύγχρονη παράσταση, με επικολυρική δράση. Ένα έργο ποιητικό που εμπνέεται από το πνεύμα της αττικής τραγωδίας, με πνευματικό περιεχόμενο. Και όπως σημειώνει ο ίδιος, ο εμβληματικός μουσικός συνθέτης και ποιητής μας, η καινούργια απόπειρα του 2020, περικλείει το εύρος όλης του της ζωής.

Κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, ο Γιώργος Βάλαρης, με την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική παράσταση «Όμορφη Πόλη». Μετά από 57 χρόνια, από την θρυλική επιθεώρηση του ΠΑΡΚ, το 1962, η «Όμορφη Πόλη», ανεβαίνει σε θεατρική σκηνή, σε νεότερη εκδοχή, με σπονδυλωτή μορφή. Η απόδοση και η σκηνοθεσία ανήκουν στο Γιώργο Βάλαρη, ο οποίος, συνδυάζοντας ποιητικά κείμενα του Μίκη Θεοδωράκη, με πεζά δικά του και του Στέλιου Παπαδόπουλου, υμνεί το μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη. Τη μουσική διεύθυνση και την ενορχήστρωση αναλαμβάνει ο Θανάσης Βασιλάς.

Υπόθεση

«Όμορφη Πόλη», μία σύγχρονη λαϊκή τραγωδία, με εστιασμό στα κοινωνικά θέματα και σε υπαρξιακά ζητήματα. Έρωτας, θάνατος, ξενιτιά, επανάσταση, ρωμιοσύνη και ο ίδιος ο άνθρωπος, ως ιδεώδες, είναι μερικά από αυτά που αποτελούν την τοιχογραφία μιας ελληνικής μεγάλης ιστορικής περιόδου. Μιας ιστορικής εποχής χωρίς σύνορα, σε συμβατικό ή μη συμβατικό χρόνο.

Ακούγονται γνήσια λαϊκά / κλασικά τραγούδια, δημοφιλείς συνθέσεις, αξεπέραστες μελωδίες, που μας συντροφεύουν για δεκαετίες. «Όμορφη Πόλη», «Της δικαιοσύνης», «Φεγγάρι μάγια μούκανες», «Είμαστε δυο», «Μέσα στα μαύρα σου μαλλιά» και πολλές άλλες διαχρονικές μουσικές συνθέσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακούστηκαν και τραγούδια που δεν είχαν μελοποιηθεί έως τώρα. «Ο μύθος στήνεται μέσα από τα τραγούδια», υπογραμμίζει ο σκηνοθέτης Γιώργος Βάλαρης..

Σκηνοθεσία

Εμπνευσμένη σκηνοθετική κατασκευή, με το λόγο, την έκφραση και την κίνηση να φωτίζουν την καλλιτεχνική διάσταση αυτής της θεατρικής / μουσικής / χορευτικής παραγωγής. Ο Γιώργος Βάλαρης σκιαγραφώντας μια θεατρική συνθήκη γεμάτη ποίηση και δραματική εσωτερικότητα, ταξιδεύει το κοινό. Τα βιώματα του παρελθόντος, καθώς ενώνονται με τη δυναμική των παροντικών εικόνων, αναδεικνύουν την αξία του κάθε αγώνα για δίκαιη ζωή.

Οικουμενικά μηνύματα και συμβολισμοί στοιχειοθετούν τη δύναμη του έρωτα, ως κινητήρια δύναμη και της πολιτικής ως θεμέλιο λίθο ενός κόσμου ειρηνικού. Από αυτή την έποψη η «Όμορφη Πόλη» είναι ο τόπος, όπου φωλιάζουν τα όνειρα για το εφικτό και το ανέφικτο. Είναι το λίκνο για πανανθρώπινα δικαιώματα.

Συντελεστές

Πλούσια παραγωγή των Broadway Show Productions. Συμπαραγωγή των εταιριών του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου και του Γιώργου Βάλαρη.

Πρωταγωνιστούν οι Κώστας Καζάκος, Γιώργος Κιμούλης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Ελισάβετ Μουτάφη, Γιώργος Βάλαρης, Αιμίλιος Ράφτης, Άκης Σιδέρης και η Λήδα Πρωτοψάλτη. Οι ερμηνείες μεστές και καλλιεπείς, αποτελούν τον κορμό μιας γενικευμένης διαμαρτυρίας ενάντια στη νέα παγκόσμια ιδεολογία του αμοραλισμού.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν καταπληκτικά οι Δημήτρης Μπάσης, Φωτεινή Βελεσιώτου, Μίλτος Πασχαλίδης και Σαλίνα Γαβαλά.

Η χορογραφία του Φώτη Νικολάου, στηρίζει την όλη παραγόμενη αισθητική με τους χορευτές να θυμίζουν χορό αρχαίας τραγωδίας με την κινησιολογική τους διάταξη. Δεν έλειπαν ούτε το πάθος ούτε η ρυθμική ευωχία.

Χορεύουν οι Ιωάννα Θεοδώρου, Αλέξανδρος Κεϊβανάι, Ηλίας Μπαγεώργος, Φαίδρα Νταϊόγλου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος και Στεφανία Σωτηροπούλου.

Τα κοστούμια της Έλενας Παπανικολάου, εναρμονισμένα στο ύφος του έργου, απλά και απέριττα, αλλά παράλληλα δυνατά με τη σημειολογική τους γλώσσα.

Η επιμέλεια του φωτισμού ανήκει στο Γιώργο Τέλλο που πραγματικά εντυπωσιάζει με τις ατμοσφαιρικές του φωτοσκιάσεις.  Σκηνικά και video art, X SQUARE DESIGN LAB. Υπογράφουν οι Χρήστος Μαγγανάς και Χριστόφορος Κώνστας.

Διεύθυνση παραγωγής Δημήτρης Χωριανόπουλος.

Αξιολόγηση

«Όμορφη Πόλη», του Μίκη Θεοδωράκη, είναι μία πολύχρωμη, αρτίστικη δημιουργία, με συγκινησιακό χαρακτήρα, γόνιμες υποκρίσεις, εξαιρετικά videos art, μοντέρνα χορογραφία, σωστά κοστούμια, κατάλληλους φωτισμούς και εξαίσια μουσική. Φως και ποίηση έχουν το δικό τους λόγο και παρουσία σε ένα σπουδαίο σκηνικό προϊόν που αφήνει το δικό του στίγμα στο σύγχρονο πολιτισμό. «Όμορφη Πόλη», παράσταση αφιερωμένη στα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη, ωδή σε μία πορεία καθόλα επαναστατική, διάρκειας ενενηνταπέντε χρόνων.


Διαβάστε επίσης:

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Η Τέχνη και το Αίσθημα του Μίκη Θεοδωράκη δονεί συθέμελα τις ζωές μας