Η Πέγκυ Σταθακοπούλου με μία μακρά πορεία στο θέατρο, πρωταγωνιστεί στην «Όμορφη Πόλη», την παράσταση που αναβιώνει τους στίχους και τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αλλά και αμέσως μετά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η ηθοποιός μας μιλά με αφορμή την παράσταση για τη δική της σύνδεση, αλλά και αυτή ενός ολόκληρου λαού με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, τη συνεργασία της με τους μοναδικούς συντελεστές αυτής της συγκινητικής παράστασης και την «Όμορφη Πόλη» του σήμερα, που μπορεί να είναι «κάθε γωνιά του τόπου της».

Ακόμα, η καλλιτέχνις θεωρεί ότι «η συνένωση των καλλιτεχνικών δυνάμεων με πίστη και ισοτιμία στην δυνατότητα προσφοράς όλων, θα οδηγήσει τον κόσμο πίσω στις θεατρικές αίθουσες», αν φυσικά κανείς παραμερίσει για λίγο τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Τέλος, συγκρίνει την αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το Υπόγειο του Κάρολου Κουν, καθώς όπως σχολιάζει μοναδικά η ίδια: «Εκεί που γεννιέται η Αληθινή Τέχνη ποτέ δεν φοβάσαι!»


Όλοι έχουμε μεγαλώσει με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Πώς σας φαίνεται που είστε μέρος αυτής της παράστασης, που αποτίει φόρο τιμής στον μεγάλο συνθέτη;

Είναι μεγάλη χαρά για μένα να συμμετέχω σε μια παράσταση αφιερωμένη στα ποιήματα, στα κείμενα γενικότερα και φυσικά στη μουσική και στα τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη. Αυτό που κάνει για μένα, βαθιά συγκινητική την παρουσία μου στην ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ είναι το γεγονός, ότι αναζητώ κάθε βράδυ το μέγεθος με το οποίο το έργο ενός σπουδαίου καλλιτέχνη και δημιουργού, αναμετριέται με το ΣΗΜΕΡΑ.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της «Όμορφης Πόλης» του 2020; Πώς αναβιώνει αυτή η ιστορική παράσταση με φόντο την σύγχρονη ελληνική κοινωνία;

Πιστεύω ότι η ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ του 2020, επιχειρεί να δημιουργήσει τοπία λόγου και μουσικής, που παραμένουν πάντα ανεξίτηλα χαραγμένα στην ψυχή κάθε Έλληνα, ανεξάρτητα από την πολιτική θέση ή τις επώδυνες μνήμες -ενός πολλές φορές μέσα στην ιστορία του- διχασμένου λαού.

Η Τέχνη και το Αίσθημα του Μίκη Θεοδωράκη δονεί συθέμελα τις ζωές μας. Σήμερα πιο πολύ από ποτέ!

Στην πορεία της καριέρας σας έχετε συνεργαστεί με κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου. Πώς είναι, όμως, σαν εμπειρία να συγκεντρώνονται σε μία παράσταση τόσοι αξιόλογοι ηθοποιοί και ερμηνευτές;

Είναι σαν να ξεκινάμε κάθε μέρα πιασμένοι όλοι χέρι-χέρι για την πιο όμορφη εκδρομή της ζωής μας. Ανακαλύπτουμε την αλήθεια μας και επιτρέπουμε στον εαυτό μας να συγκινείται κάθε στιγμή από την κατάθεση της ψυχής του άλλου. Κάθε νότα και κάθε λέξη μοιάζει να αποτυπώνει την βαθιά λαχτάρα όλων μας για μια ένωση μ΄ έναν ολόκληρο κόσμο, που τραγουδάει μαζί μας και σταματάει σχεδόν ν΄ανασαίνει ακούγοντας τα σκιρτήματα της φωνής του Μίκη Θεοδωράκη.

Μέρος των εσόδων της avant premiere διατέθηκε για τους σκοπούς του συλλόγου φίλων παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα». Θεωρείτε ότι ο καλλιτεχνικός κόσμος μπορεί να κάνει τη διαφορά στρεφόμενος πιο έντονα σε τέτοιου είδους ενέργειες;

Φυσικά και πιστεύω ότι οι καλλιτέχνες επιβάλλεται να πρωτοστατούν σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, γιατί η Προσφορά και η Αλληλεγγύη είναι και ο ορισμός της έννοιας «ποιώ ήθος». Ξέρω πως οι ηθοποιοί και οι ερμηνευτές, ανήκουν σε εκείνες τις ομάδες πολιτών που πραγματικά, έμπρακτα και σχεδόν ανελλιπώς δείχνουν την κοινωνική ευαισθησία τους και συμμετέχουν όσο μπορούν, αφιλοκερδώς σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Όταν ο Δημήτρης Θεοδωράκης έγραφε, ως έφηβος ακόμα, τους στίχους της «Όμορφης Πόλης» αναφερόταν στον τόπο γέννησης του, τα Χανιά. Ποια είναι για εσάς η «Όμορφη Πόλη», την οποία θεωρείτε δική σας και γιατί;

Κάθε γωνιά του τόπου μου, είναι για μένα μια διαφορετική Όμορφη Πόλη. Είχα την ευκαιρία στην διάρκεια της προεκλογικής μου προετοιμασίας για τις Ευρωεκλογές του 2019, να γυρίσω την χώρα μου από άκρη σε άκρη, να γνωρίσω Έλληνες σαν αυτούς που περιγράφει ο Ελύτης, ο Βάρναλης, ο Σεφέρης. Έλληνες που παλεύουν με επιμονή και αυταπάρνηση και πάνω απ΄όλα με γιγάντιο θάρρος -σε πείσμα των καιρών και της κρίσης – για ένα καλύτερο αύριο. Αγωνίζονται για μια Ελλάδα ισχυρή, για τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας, για τα παιδιά μας. Σε κάθε μια τέτοια γωνιά έχω αφήσει κι ένα κομμάτι της ψυχής μου κι αυτό είναι ό,τι πιο πολύτιμο μου έχει συμβεί στην ζωή μου.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης γενικά, αλλά και ειδικότερα φέτος, έχει παρατηρηθεί μείωση των επισκέψεων του αθηναϊκού κοινού στα θέατρα της πόλης. Παραγωγές τέτοιου βεληνεκούς, όπως η «Όμορφη Πόλη», θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα αντίδοτο σε αυτή την πτώση;

Πιστεύω ότι η συνένωση των καλλιτεχνικών δυνάμεων με πίστη και ισοτιμία στην δυνατότητα προσφοράς όλων, θα οδηγήσει τον κόσμο πίσω στις θεατρικές αίθουσες. Για μένα το πιο σημαντικό, δεν είναι να ικανοποιεί ο καθένας μας τις προσωπικές του φιλοδοξίες, στην προσπάθειά του να χτίσει μια καριέρα αξιώσεων. Είναι όμως πολύτιμο να συνομιλούμε με το κοινό μέσα στους δύσκολους καιρούς μας.

Υπάρχει κάποια λύση για τις μικρές και πιο πειραματικές θεατρικές παραγωγές, κατά τη γνώμη σας;

Νομίζω ότι δεν είναι λάθος να υπάρχουν μικρότερες παραγωγές και πειραματικές θεατρικές απόπειρες. Κάθε άλλο μάλιστα! Αρκεί να μην κρύβεται πίσω απ’ αυτές τις προσπάθειες η μικροφιλοδοξία του καθενός μας.

Τι συναισθήματα σας γεννά η σκηνή της αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών;

Δέος ! Μαγεία ! Και μια εγγύτητα που παρόμοια έχω νοιώσει μόνο στο Υπόγειο του Κάρολου Κουν. Τι παράξενο αλήθεια. Εκεί που γεννιέται η Αληθινή Τέχνη ποτέ δεν φοβάσαι!


Διαβάστε επίσης:
Όμορφη Πόλη, του Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Όμορφη Πόλη, του Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης