Η Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου γιορτάζοντας την επέτειο των 90 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Ιωνίας Αττικής μας καλεί σε μια ξεχωριστή βραδιά με ομιλητή το συγγραφέα και λαογράφο Βάσο Ηλία Βογιατζόγλου.

Ο συγγραφέας και λαογράφος Βάσος Ηλία Βογιατζόγλου, αναφέρεται στη θεμελίωση και την δημιουργία μιας νέας πόλης, της Νέας Ιωνίας Αττικής που από το 1923 επιδίωξε και πέτυχε μια χούφτα μικρασιατών προσφύγων στα χέρσα, τότε, χωράφια που εκτίνονταν στις βόρειες παρυφές της Αθήνας.

Ο ιστορικός ερευνητής μέσα από μια σειρά εντύπων και φωτογραφικών ντοκουμέντων εξιστορεί μια αληθινή κοσμογονία που, ξεκινώντας μέσα από τα προσφυγικά αντίσκηνα και τις παράγκες, μέσα από την ανείπωτη φτώχεια, την πείνα, τις αρρώστιες αλλά και την καχυποψία του γηγενούς πληθυσμού της χώρας μας, κατορθώνει σε λίγες δεκαετίες να συγκροτήσει μια νέα ιστορική, κοινωνική και, κυρίως, πνευματική πραγματικότητα.

Μια πνευματική ζωή που στα πλαίσιά της θα αναδειχτούν σπουδαίες μορφές των γραμμάτων, της Επιστήμης και των Εικαστικών Τεχνών. Ανάμεσά τους ο Φώτης Κόντογλου, ο Μένιος Φιλήντας, ο Άγγελος Σιμηριώτης, ο Νίκος Μηλιώρης, ο Γιώργος Γεραλής, ο Νίκος Γιαλούρης, ο Άκης Σμυρναίος, ο Μιχάλης Σουγιούλ και, από τους νεότερους, ο Τάσος Γαλάτης, ο Δημήτρης Δούκαρης, η Μαρία Φαραντούρη, η Αλίκη Καγιαλόγλου, ο Γιώργος Μιχαηλίδης και άλλοι.

Δεκάδες τοπικές εφημερίδες, πολιτιστικοί σύλλογοι, σχολεία, ωδεία, ναοί, μουσικά και θεατρικά σύνολα εξετάζονται κάτω από μια νέα κριτική, ιστορική ματιά στα πλαίσια μιας αληθινής κοσμογονίας που, ξεπερνώντας τα όρια της ιστορίας αγγίζει τις παρυφές του μύθου.