Η Μόνα Ελταχάουι αρθρογραφεί στο διεθνή Τύπο για θέματα που έχουν σχέση με τον αραβικό κόσμο, το Ισλάμ και τις γυναίκες και προσκαλείται συχνά για αναλύσεις σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές μεγάλων δικτύων (CNN, BBC, Al Jazeera κ.ά.). Το 2009, η Ευρωπαϊκή Ένωση της απένειμε το βραβείο Samir Kassir «Ελευθερίας του Τύπου». To 2011 συνελήφθη στην Πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου, ξυλοκοπήθηκε και κακοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της κράτησής της και δεν δίστασε να καταγγείλει αμέσως το γεγονός με άρθρα της σε εφημερίδες και δημοσιεύσεις στα social media. Την επόμενη χρονιά, το περιοδικό Newsweek την συμπεριέλαβε στη λίστα με τις «150 ατρόμητες γυναίκες του 2012», ενώ το περιοδικό Time την χαρακτήρισε –μαζί με άλλους ακτιβιστές από όλο τον κόσμο– ως Άνθρωπο της Χρονιάς.

Η ίδια συστήνεται ως περήφανη, φιλελεύθερη μουσουλμάνα. Το βιβλίο της, Headscarves and Hymens: Why the Middle East Needs a Sexual Revolution (Μαντίλες και παρθενικοί υμένες: Γιατί η Μέση Ανατολή χρειάζεται μια σεξουαλική επανάσταση), που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2015, είναι ένα προκλητικό και συγκινητικό ντοκουμέντο, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Στη Μικρή Σκηνή της Στέγης θα συζητήσει με τη δημοσιογράφο Κατερίνα Οικονομάκου για τη ζωή των γυναικών στη Μέση Ανατολή.

Η Ελταχάουι ζει στο Κάιρο και στη Νέα Υόρκη. Ήταν ανταποκρίτρια ειδήσεων στη Μέση Ανατολή για πολλά χρόνια, μεταξύ αυτών και έξι χρόνια για το πρακτορείο Reuters, ενώ έχει στείλει ανταποκρίσεις της σε διάφορα ΜΜΕ, από την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, τη Λιβύη, τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία και την Κίνα. Aρθρογραφεί στις σελίδες γνώμης των New York Times. Άρθρα της δημοσιεύονται επίσης στις εφημερίδες The Washington Post, Τhe Guardian και International Herald Tribune.

Επιμέλεια:

Πάσκουα Βοργιά, Κατερίνα Οικονομάκου, Αφροδίτη Παναγιωτάκου