Στο πλαίσιο των συναντήσεων με καλλιτέχνες από μητροπολιτικά κέντρα και περιφέρειες, που έχουν προγραμματιστεί με αφορμή την έκθεση

Τέχνης Πολιτική, που παρουσιάζεται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η καλλιτέχνις Γιάελ Καναρέκ θα μιλήσει για το έργο της την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, στις 19.00. Τη συζήτηση συντονίζει η Άννα Καφέτση, Διευθύντρια του ΕΜΣΤ.

Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το έργο μίας από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της διαδικτυακής τέχνης (net art), η οποία συμμετέχει στην μεγάλη έκθεση του ΕΜΣΤ με την εγκατάσταση Object of Desire Control Chair [Καρέκλα για τον έλεγχο του αντικειμένου του πόθου], 2007

«Σε ρευστές και αμφίσημες γεωγραφικά περιοχές και σε ένα πολυγλωσσικό (αγγλικά, αραβικά, εβραϊκά) πολιτισμικό περιβάλλον», αναφέρει η Άννα Καφέτση στο κείμενο του καταλόγου, «μας καλεί να περιπλανηθούμε η διαδραστική εγκατάσταση της Γιάελ Καναρέκ Object of Desire Control Chair [Καρέκλα για τον έλεγχο του αντικειμένου του πόθου] (2007).

Καθισμένος στο κιβωτόσχημο μοναχικό κάθισμα από κέδρο, ο επισκέπτης πλοηγεί την μεταφορική αυτή Κιβωτό του Νώε στον ιστότοπο του Object of Desire [Αντικείμενο του πόθου], το τρίτο κεφάλαιο από το Traveler’s Journal [Ημερολόγιο ταξιδιώτη], παρακολουθώντας και ενεργοποιώντας ταυτόχρονα την αναζήτηση ενός διαρκώς μετακινούμενου «χαμένου θησαυρού» στο εικονικό «ηλιοβασίλεμα/ξημέρωμα» μνήμης, επιθυμίας και ερωτικού συναισθήματος.

Γεφυρώνοντας ψηφιακή τεχνολογία και χειρωνακτική αισθητική, εικονικό και πραγματικό, το υβριδικό αυτό έργο αναδεικνύει την ανθρώπινη διάσταση, το κοινό ανθρωπολογικό βάθος μιας πολυπολιτισμικής κληρονομιάς ως τον συνδετικό κρίκο απέναντι σε πολιτικές χωρισμού και απομόνωσης.»

Περίληψη της ομιλίας από την καλλιτέχνιδα

H Γιάελ Kαναρέκ εξετάζει πώς η γλώσσα και οι αριθμοί καθορίζουν με τις φυσικές τους ιδιότητες, ύλη, σχήμα και ήχο, τα συλλογικά συναισθηματικά μας τοπία. Χρησιμοποιώντας στα έργα της αφήγηση, κώδικες υπολογιστή και πολλές γλώσσες, η καλλιτέχνις δοκιμάζει τα φιλοσοφικά όρια του πολιτικού και του πνευματικού, του καλλιτεχνικού και του επιστημονικού, του ιδιωτικού και του καθολικού, του οριζόντιου και του κάθετου. Μινιμαλιστικές αφαιρέσεις ορίζουν το χώρο, στον οποίο εισάγει το πάθος.

Η καλλιτέχνις εμπνέεται από τον τρόπο με τον οποίο μεγάλωσε και από το πολυγλωσσικό τοπίο της παιδικής της ηλικίας στο Ισραήλ. Σε αυτό το κομμάτι γης, η αφήγηση (αρχαία και σύγχρονη), παίζει πρωτεύοντα ρόλο στον καθορισμό της ζωής των ανθρώπων. Αμφίσημες και αντιφατικές αφηγήσεις δημιουργούν ένταση και δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων.

Οι ευαισθησίες αυτές διασταυρώνονται με την παρατήρησή της ότι το ίντερνετ ως δίκτυο είναι φτιαγμένο από τη γλώσσα, φυσική και πληροφορική. Στα πιο πρόσφατα έργα της, το διαδικτυακό Object of Desire [Αντικείμενο του πόθου] και τη σειρά επίτοιχων έργων Textwork, χρησιμοποιεί πολλές γλώσσες για να αναδείξει τη διασύνδεση και την απόρριψη.

Η Καναρέκ θα μιλήσει για τις πηγές έμπνευσής της διαβάζοντας ιστορικά κείμενα και θα δείξει πώς περνάμε από τον ένα κόσμο στον άλλο.

Η Γιάελ Καναρέκ γεννήθηκε το 1967 στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στο Ισραήλ. Ασχολείται με τα νέα μέσα. Είναι η ιδρύτρια του The Upgrade (http://www.theupgrade.net/), ενός διεθνούς δικτύου καλλιτεχνών και επιμελητών που ασχολούνται με την τέχνη, τον πολιτισμό, την τεχνολογία και τον ακτιβισμό.

Το 1995 ξεκίνησε το World of Awe (http://www.worldofawe.net/), ένα έργο σε εξέλιξη με την μορφή ενός φανταστικού ταξιδιωτικού ημερολογίου, στο οποίο αξιοποιεί τη φωτογραφία, τη διαδικτυακή τέχνη, τη γλυπτική, τη μουσική, τη συγγραφή, το χορό κ.α. για να εξερευνήσει τις σχέσεις της γλώσσας, της μνήμης, της αφήγησης και της τεχνολογίας.

Έχει τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις διεθνώς (Rockefeller 2005 New Media Fellowship, 2003 Netizens International Net Art Competition, Ρώμη, 2002 CNRS/UNESCO Lewis Carroll Prix Argos, Γαλλία, Jerome Foundation Media Arts Grant, New York Foundation for the Arts 2001 Fellowship Award, Alternative Museum Digital Commission 2000).

Έχει εκθέσει τα έργα της σε φεστιβάλ, σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις διεθνώς. Ζει και εργάζεται στις Η.Π.Α. Εκπροσωπείται από τη bitforms gallery, Νέα Υόρκη.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. H εκδήλωση θα διαρκέσει 75’.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.