«Τρομπόνια, λαιμητόμους, χαρακτήρες εν εξάλλω, κωμικές και σπιρτόζικες ερμηνείες από ένα σύνολο θαυμάσιων ερμηνευτών», πρόκειται να δούμε στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής στο ΚΠΙΣΝ από τις 21 Δεκεμβρίου, όπως μας προϊδεάζει η «Ραφή», η οποία ανέκαθεν έτρεφε «μεγάλο ενδιαφέρον για έργα μουσικού θεάτρου που είναι άγνωστα στο ελληνικό κοινό».

Η αξιόλογη και δραστήρια ομάδα, την οποία ίδρυσαν η Αναστασία Κότσαλη, η Λητώ Μεσσήνη και ο Μιχάλης Παπαπέτρου, έχει διαγράψει από το 2012 μέχρι σήμερα μια σημαντική καλλιτεχνική πορεία, με ελάχιστα μέσα, πολλή δουλειά αλλά και σταθερά βήματα. Η προσπάθεια όμως αυτή φαίνεται ότι αναγνωρίζεται και ανταμείβεται, καθώς στο νέο της εγχείρημα συμπράττει με τον σημαντικότερο θεσμικό φορέα στο χώρο της λυρικής τέχνης.

Ο «Μικάδος», που παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση – ενορχήστρωση Μιχάλη Παπαπέτρου και σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της ομάδας, ήταν η καλύτερη επιλογή για την πρώτη τους συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Οι ίδιοι, λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης, μιλούν για το έργο που γράφτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και εξακολουθεί να είναι επίκαιρο στις μέρες μας, τις προκλήσεις αυτού του φιλόδοξου ανεβάσματος, τον εμπνευσμένο σκηνοθέτη που τους καθοδηγεί αλλά και το όνειρό τους να βρεθούν στο μέλλον εκτός συνόρων!


Από τις 21 Δεκεμβρίου, πρόκειται να παρουσιάσετε μια ξεκαρδιστική όπερα, σε συμπαραγωγή με την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής! Καταρχάς, πείτε μας πώς προέκυψε η ιδέα για το ανέβασμα του Μικάδου; Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες του έργου που σας κίνησαν το ενδιαφέρον;

Ο Μικάδος είναι ένα έργο αγαπημένο, με υπέροχη μουσική, καυστικό χιούμορ, ξεκαρδιστικούς χαρακτήρες. Επίκαιρο ακόμα και στις μέρες μας, καυτηριάζει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας, την πολιτική διαφθορά, τον πουριτανισμό, τον λαϊκισμό, την έλλειψη δημοκρατίας. Επίσης, ανέκαθεν τρέφαμε ιδιαίτερη αγάπη για την οπερέτα και μεγάλο ενδιαφέρον για έργα μουσικού θεάτρου που είναι άγνωστα στο ελληνικό κοινό. Για όλους αυτούς τους λόγους, νιώθαμε ότι ο Μικάδος ήταν η καλύτερη επιλογή για αυτήν την πρώτη μας συνεργασία με την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Επιλογή που ο Γιώργος Κουμεντάκης και ο Αλέξανδρος Ευκλείδης αγκάλιασαν και στήριξαν εξ’ αρχής.

Λητώ Μεσσήνη, ©Δημήτρης Σακαλάκης

Ο Μικάδος αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα έργα μουσικού θεάτρου όλων των εποχών, ωστόσο, ανεβαίνει σε πανελλήνια πρώτη. Τι είδους προκλήσεις, αλλά και δυσκολίες, ενέχει για εσάς το συγκεκριμένο εγχείρημα;

Μία μεγάλη πρόκληση είναι η απόδοση του λιμπρέτου στα ελληνικά (σημ. το έργο όλο θα παιχτεί στην ελληνική γλώσσα), με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χαθεί μεν η καυστικότητα και το ιδιαίτερο στοιχείο του βρετανικού χιούμορ, να ταιριάξει δε και στην δική μας ιδιοσυγκρασία. Ακόμα, δυσκολία -μα και πρόκληση- αποτελεί πάντα η μεταγραφή ενός έργου γραμμένου για φουλ ορχήστρα, χορωδία και σολίστ, σε μια εκδοχή για μικρό σύνολο μουσικών και λίγους τραγουδιστές. Οι σολίστ παίζουν τον ρόλο της χορωδίας, η μουσική γίνεται σχολιαστής της σκηνικής δράσης.

– Πώς λειτούργησε η συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη, Ακύλλα Καραζήση;

Ο Ακύλλας Καραζήσης πέρα από εξαιρετικός ηθοποιός είναι ένας πολύ εμπνευσμένος σκηνοθέτης που γεννά σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες του. Έχει πολύ χιούμορ, ξέρει ακριβώς τι θέλει και όλη η δουλειά που γίνεται λειτουργεί σε βάθος.

Το έργο των Γκίλμπερτ και Σάλλιβαν, τοποθετημένο στην Ιαπωνία, αφηγείται μία εξωτική ιστορία με παράλογες και κωμικές καταστάσεις. Τί να περιμένουμε από την δική σας σκηνική εκδοχή;

Τρομπόνια, λαιμητόμους, χαρακτήρες εν εξάλλω,  κωμικές και σπιρτόζικες ερμηνείες από ένα σύνολο θαυμάσιων ερμηνευτών.

Μετά τη συνεργασία σας με το Μέγαρο Μουσικής για την «Φροσύνη», τώρα δουλεύετε υπό την σκέπη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τι συναισθήματα σας δημιουργεί αυτή η εξέλιξη και η συνέργεια με σημαντικούς θεσμικούς φορείς;

Μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, καθώς η δουλειά, το άγχος, το τρέξιμό μας ανταμείβονται, αναγνωρίζονται και κερδίζουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στον χώρο μας. Ακόμα μεγαλύτερη όρεξη να συνεχίσουμε.

Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προσδοκίες σας για τη «Ραφή»; Να περιμένουμε να σας δούμε και εκτός συνόρων;

Αυτό που πάντα επιδιώκουμε είναι να μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα με τους δικούς μας όρους και η κάθε μας επιλογή να μας εκφράζει απόλυτα. Θέλουμε πάρα πολύ να δούμε τη Ραφή εκτός συνόρων. Πάντα βάζουμε υψηλά στάνταρ στις δουλειές που κάνουμε και πιστεύουμε ότι μπορούν να σταθούν σε θεσμούς στο εξωτερικό.


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Λητώ Μεσσήνη, Μιχάλης Παπαπέτρου και Αναστασία Κότσαλη © Andreas Simopoulos


Διαβάστε επίσης: 

Ο Μικάδος, των Γκίλμπερτ και Σάλλιβαν στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής – ΚΠΙΣΝ
21, 22, 23, 24, 27, 28, 29, 30 Δεκεμβρίου 2017, στις 20:30 / Πληροφορίες – Εισιτήριαticketservices.gr – www.nationalopera.gr