Το θέατρο Άκης Δαβής – Αλκμήνη φιλοξενεί την ομάδα Πλεύσις η οποία παρουσιάζει το έργο Υπό τη σκιά του Βόυτσεκ, σε μια …

νέα εκδοχή, στήνοντας μία παράσταση σωματικού θεάτρου εμπνευσμένη από το αριστούργημα του γερμανού συγγραφέα. 

Σ\’ ένα αφαιρετικό σκηνικό όπου επίκεντρο είναι μία μεγάλη ντουλάπα και ένας μακρόστενος ξύλινος πάγκος, πέντε ερμηνευτές καλούνται να αφηγηθούν με την κίνηση των σωμάτων τους την ιστορία του στρατιώτη Βόυτσεκ, ενός προσώπου που πάσχει σωματικά και ψυχικά προσπαθώντας να επιβιώσει σ’ έναν κόσμο που τον εξοντώνει καθημερινά  με την ταπείνωση, την καταπίεση, τη δουλειά και τον πόνο.

Οι ερμηνευτές «πλάθουν» επί σκηνής την ιστορία και τους βασικούς χαρακτήρες του Βόυτσεκ και της Μαρίας. Δημιουργούν με απλά αντικείμενα τους διαφορετικούς σκηνικούς χώρους του έργου, οι οποίοι παράλληλα αντικατοπτρίζουν τον εσωτερικό κόσμο του ήρωα. 

Ο ρόλος των κεντρικών προσώπων του έργου–αυτών του λοχαγού, του γιατρού και του αξιωματικού στην πλειοψηφία τους πρόσωπα της άρχουσας τάξης – εναλλάσσεται με το ρόλο των αφηγητών, οι οποίοι, ως ένα είδος χορού, συμβάλλουν καθοριστικά στη δραματουργική εξέλιξη της ιστορίας, θέτοντας ερωτήματα που σχετίζονται με το κατά πόσο ο άνθρωπος είναι ελεύθερος και κύριος της μοίρας του.

Η ομάδα Πλεύσις προτείνει μια βαθιά συγκινητική παράσταση όπου θέατρο, χορός και μιμική συνυπάρχουν δημιουργώντας έντονα εικαστικά τοπία πλαισιωμένα από μουσική πρωτότυπη, σαν εξπρεσιονιστική ταινία βωβού κινηματογράφου.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία – σκηνικά: Αντώνης Κουτρουμπης, Μουσική: Μηνάς Εμμανουήλ, Φωτισμοί: Χριστίνα Θανασούλα, Κοστούμια: Όλγα Γερογιαννάκη.

Ερμηνεύουν: Αντώνης Κουτρουμπης, Όλγα Γερογιαννάκη, Θένια κουτρουμπη, Νίκος Τόμπρος, Λάμπρος Παπαγεωργίου.