Στον Ανύπαρκτο Ιππότη συνέβη κάτι πολύ απλό, αλλά και πολύ δύσκολο: συναντηθήκαμε την άνοιξη του ‘16 στην Αθήνα για να φτιάξουμε μια ιστορία σε έναν μπερδεμένο μεσαίωνα όπου οι δράκοι, οι άδειες πανοπλίες που περπατάνε και οι πειρατές είναι βεβαιότητα. Ο Ίταλο Καλβίνο μας ταρακούνησε την πραγματικότητα. Μέσα σε ένα ενήλικο βιβλίο ανακαλύψαμε έναν συγγραφέα “μεγάλο παιδί” – αν δεχθούμε ότι παιδί ονομάζουμε τον άνθρωπο που ακόμη πιστεύει σε αυτό που δεν βλέπει και που η φαντασία του είναι ικανή για όλα.

Ως ομάδα Ντουθ – με τους συνεργάτες της -παλιότερους και καινούριους μέσα σ’ αυτήν ηθοποιούς – συμφωνήσαμε από την πρώτη στιγμή ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν: ακόμη κι ένας ανύπαρκτος ιππότης. Ύστερα προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τα πάντα σαν χαζοί που είμαστε όταν ξεχνάμε την ύπαρξη ενός τέτοιου ιππότη. Και στο τέλος καταλάβαμε πως θα μας ξεφεύγει πάντοτε κάτι – ευτυχώς! Και όλα μπορούσαν ξαφνικά να συμβούν: Η αφήγηση του γνωστού βασιλιά Καρλομάγνου να’ ναι πιο ξέφρενη από ποτέ, οι πολεμιστές να είναι και πολεμίστριες με μακριά μαλλιά, οι στρατιώτες να μοιάζουν με καρτούν, οι μεσαιωνικοί τροβαδούροι να είναι πρόγονοι του Έλβις Πρίσλεϋ, οι ιπποκόμοι να μοιάζουν με τους τρελούς του Σαίξπηρ, οι πειρατές να ορίζουν μόνοι τους τη μουσική τους υπόκρουση, οι σουλτάνοι να κρατάνε ημερολόγια με μαργαριτάρια, οι μάγισσες “σειρήνες του Οδυσσέα” να τραγουδάνε και να χορεύουν 70s, τα στρατόπεδα να έχουν γραφειοκρατία σύγχρονης εφορίας, ένας ιππότης να περπατάει στο βυθό, ηλικιωμένες Σκωτσέζες πριγκίπισσες να είναι ντυμένες αραβικά, να παίξουμε σε ένα δωμάτιο επιτέλους γεμάτο χιλιάδες ξύλινες φάλαινες και λουλούδια και αρκούδες και σπαθιά και άλογα, να χορέψουμε μεσαιωνικούς χορούς, να αντέξουμε για 1 ώρα και δέκα λεπτά κάτω από περικεφαλαίες, να παίζουμε εμβατήρια σε στυλ ταβέρνας, να φτιάξουμε στα αλήθεια μια κωμωδία για παιδιά που να’ ναι κωμωδία και για μας την ίδια στιγμή. Να ανέβουμε στα ξύλινα άλογα και να ρωτήσουμε τον πρώτο περαστικό αν είδε να περνάει από δω ένας ιππότης με λευκή πανοπλία που δεν είναι τίποτα, να μπορούμε να πάρουμε ό,τι ώρα θέλουμε τα πράγματα από την αρχή.

Όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί αν ο Ίταλο Καλβίνο, ο Ρωμανός, ο Προμηθέας, η Μαρία, η Μυρτώ, η Ιωάννα, ο Δημήτρης, η Έλενα, η Αλεξία, ο Τάσος, η Βάσια,  ο Στέλιος, η Ειρήνη, η Ευτυχία, ο Μάριος,  η Έφη, η Ευαγγελία, ο Σεραφείμ, η Κατερίνα, ο Βασίλης και το Skrow δεν είχαν πιστέψει ότι όλα τα παραπάνω – αν είμαστε ελεύθεροι να τα κάνουμε -θα κάνουν τον Ανύπαρκτο Ιππότη να εμφανιστεί κάποια στιγμή, θα τον ακούσουμε ένα βράδυ από μακριά να τραγουδάει και πως πρώτοι από όλους θα τον πιστέψουν οι θεατές, πιο έτοιμοι από όλους μας, να δεχθούν οποιαδήποτε ιστορία έχει πίστη, περιπέτεια, ιπποτισμό, παιχνίδι και παράξενους ήρωες.

Και τους ευχαριστούμε όλους που το πίστεψαν.

Λίγα λόγια για την ομάδα Ντουθ:

Βαφτίσαμε την ομάδα ΝΤΟΥΘ, το Νοέμβρη του 2012. «Βαφτίσαμε», γιατί η ίδρυσή της δεν ήταν μια απόφαση, αλλά ένα φυσικό επακόλουθο αφότου ξεκίνησε η διαδι κασία δημιουργίας της παιδικής παράστασης «ΠΑΤΑΤΑΤΙ». Σ’αυτή λοιπόν την προσπάθεια, συνέβαλαν πολλοί άνθρωποι με τους οποίους ταιριάξαμε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποκτήσουμε κοινούς στόχους για το μέλλον αυτής της συνεργασίας. Έτσι, και χωρίς καν να το καταλάβουμε, φτιάχτηκε η ομάδα ΝΤΟΥΘ.

Το όνομα, τα πέντε αυτά τυχαία γράμματα κρύβουν την προσπάθεια μερικών φίλων, να φτιάξουν πράγματα όμορφα και προσεγμένα με κυριότερο μέλημα, το σεβασμό σε αυτό που ο καθένας μας μπορεί και θέλει να προσφέρει. Αυτό που μας ένωσε καταρχάς, ήταν η ανάγκη όσων απαρτίζουν την ομάδα ΝΤΟΥΘ να απευθυνθούμε στα παιδιά. Η απλότητα, η φαντασία κι ο μη ρεαλισμός ενός παραμυθιού, η ακρίβεια του νοήματος, είναι πράγματα που μας εμπνέουν και μας συγκινούν χωρίς προσπάθεια και χωρίς πολλή σκέψη. Θεωρούμε επίσης ότι ένα παιδί είναι ο ιδανικότερος θεατής σε μια θεατρική παράσταση, αφού είναι πάντα πρόθυμο να συμμετάσχει σε μια φανταστική ιστορία με όλες του τις αισθήσεις. Και ωθεί κι εμάς να μπαίνουμε με την ίδια χαρά σ’ αυτό τον φανταστικό κόσμο. Και την ώρα της παράστασης, αποκτά πραγματικό νόημα όλη η προσπάθεια που έχουμε κάνει. 

Η ομάδα Ντουθ από το 2012 μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις «Πατατατί» (θέατρο 104), «Ο Ονειροφάγος», «Το κάτι – σαν – κομμάτι» (Skrow theater ). Το χειμώνα του 2017 – 2018 θα παρουσιάσει για δεύτερη χρονιά την παράσταση «Ο ανύπαρκτος ιππότης» στο Skrow theater του οποίου έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια την παιδική σκηνή, καθώς και τη νέα παράσταση για παιδιά «…κι εμείς καλύτερα» στη μουσική βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη του Μεγάρου Μουσικής. 

[Φωτογραφίες: ©Εftychia Vlachou]


Πληροφορίες για την παράσταση:

Ο Ανύπαρκτος Ιππότης, για δεύτερη χρονιά | 1/10 – 17/12 | Skrow Theater