Ο Γιοχάνες Βερμέερ, που με το αριστοτεχνικό του πινέλο αιχμαλώτισε την ήρεμη ομορφιά της ολλανδικής σπιτικής καθημερινότητας, δεν είχε δημιουργήσει μεγάλο αριθμό πινάκων. Μόλις 36 έργα του έχουν διασωθεί. Ωστόσο, όποιος θέλει να θαυμάσει από κοντά το έργο του πρέπει να ταξιδέψει στην Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στο Παρίσι…

Αυτό όμως ίσχυε μέχρι τώρα, καθώς πλέον μπορεί κάποιος να θαυμάσει τα αριστουργήματα του Βερμέερ από την οθόνη του smartphone του. Το μουσείο Mauritshuis στη Χάγη, το οποίο κατέχει το πιο γνωστό έργο του Βερμέερ, το «Κορίτσι με ένα σκουλαρίκι από μαργαριτάρια», συνεργάστηκε με την Google Arts & Culture στο Παρίσι για να δημιουργήσει μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας, η οποία δημιουργεί ένα εικονικό μουσείο, όπου θα υπάρχουν όλα τα έργα του καλλιτέχνη.

Copyrights: Mauritshuis/Google Arts & Culture

Τι σημαίνει όρος επαυξημένη πραγματικότητα;

Στις εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality στα αγγλικά /συντομογραφία: AR) τα πραγματικά αντικείμενα μεταμορφώνονται σε τεχνητά ψηφιακά τρισδιάστατα αντικείμενα, τα οποία όμως ενσωματώνονται στο υπάρχον περιβάλλον, δίνοντας στον χρήστη και τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης. Έτσι, η εφαρμογή Meet Vermeer δημιουργεί εκ νέου ένα εικονικό μουσείο, όπου ο χρήστης περιηγείται μέσω του κινητού του σε πραγματικό χώρο και χρόνο.

Για την ανάπτυξη της εφαρμογής, το Μητροπολιτικό Μουσείο διέθεσε εικόνες και των πέντε έργων του ζωγράφου που υπάρχουν στην συλλογή του, ενώ παράλληλα η Εθνική Πινακοθήκη στην Ουάσιγκτον και το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ, διέθεσαν το καθένα εικόνες τεσσάρων έργων. Δύο ακόμα φωτογραφίες προέρχονται από τη συλλογή του Λούβρου και τρεις από τη συλλογή του μουσείου Frick. Τέλος, τη λίστα ολοκληρώνει και το μουσείο Isabella Stewart Gardner στη Βοστόνη, το οποίο έδωσε μία φωτογραφία από το έργο του Βερμέερ «Συναυλία». Το συγκεκριμένο έργο κλάπηκε από το Μουσείο το 1990 και ακόμα και σήμερα δεν έχει βρεθεί.

Η  διευθύντρια του Mauritshuis, Emilie Gordenker δήλωσε σχετικά με την εφαρμογή: «Αυτή είναι μία στιγμή όπου η τεχνολογία κάνει κάτι που δεν μπορεί να γίνει στην πραγματική ζωή, καθώς όλα αυτά τα έργα δεν θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν μαζί σε ένα πραγματικό μέρος».

Από την ερχόμενη Δευτέρα, η εφαρμογή «Meet Vermeer» θα είναι διαθέσιμη δωρεάν από την Google Arts and Culture, σε όποιον διαθέτει smartphone με φωτογραφική κάμερα με φακό υψηλής ευκρίνειας.


Διαβάστε επίσης:

Η ιστορία πίσω από τον πίνακα: Το κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι του Βερμέερ