Η Γκαλερί Genesis παρουσιάζει την έκθεση της Όλγας Γουλανδρή με τίτλο «Tesserae«, που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014.

Τα μωσαϊκά της Όλγας Γουλανδρή διερευνούν τις διάφανες σχέσεις που κυριαρχούν μεταξύ των τεσσάρων στοιχείων. Η Όλγα διαθέτει μια μοναδική ικανότητα να φυλακίζει τις στιγμές με τη μορφή δημιουργικής και αναπνέουσας τέχνης. Η δουλειάς της δεν είναι άλλο από μια βαθιά μύηση μέσω των οραμάτων του αύθαρτου και μια συνεχής ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ αναμνήσεων και ύλης.

Τα μωσαϊκά της διδάσκουν την απλή δημιουργία ισορροπίας δίχως να αγγίζεται η ιδιαιτερότητα και η μοναδικότητα του κάθε μεμονωμένου υλικού, το οποίο καταφέρνει να διατηρήσει την αυτονομία του και παράλληλα να κατοχυρώσει την οργανική του συνύπαρξη στο ένα και μοναδικό καλλιτεχνικό σύνολο. Όσο περισσότερο παρατηρούμε τα έργα της, τόσο ανακαλύπτουμε χιλιάδες μικρόκοσμους, εκατομμύρια γαλαξίες, που λεπτό με το λεπτό ανεβάζουν στην επιφάνεια της ψυχής μας συνδυασμούς αναδυόμενων συναισθημάτων, προερχόμενων από τα άδυτα της καρδιάς. Χρησιμοποιώντας πέτρες, κρυστάλλους, άμμο από το Αιγαίο, χρυσό και ασήμι του ελληνικού ήλιου, μελτέμι από Μύκονο, φωτιά από τον Όλυμπο, Μεσογειακό θαλασσόνερο, θραύσματα μιας Άγιας Χώρα  που από πάντα αγκάλιαζε τέχνες και αισθητική, η Όλγα μας οδηγεί από το χέρι στον δρόμο της επανεύρεσης του ίδιου μας του εαυτού… Μας περπατάει στα σιωπηλά μονοπάτια ενός εσωτερικού ταξιδιού.

Δημιουργεί υβριδικές τεχνοτροπίες βασιζόμενη σε ένα αρχέγονο λεξικό έκφρασης, φτιαγμένο από πέτρα  και πάθος. Είναι φανερό πως αυτός είναι ο κώδικας επικοινωνίας της με τις ψυχές, μεταδίδοντας αυτή τη μοναδική φωτεινή αίσθηση μιας μετέωρης κατάστασης ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον.

Prof,  Sotirios Papadopoulos  Designer, M.Arch.USC