Μια πολυήμερη πολιτιστική και γαστρονομική διαδρομή στα τοπία και τις γεύσεις της Αιγιάλειας, με αφετηρία το κρασί, διοργανώνει και φέτος η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.), καλώντας όλους σε ένα όμορφο ταξίδι σε μια από τις σημαντικότερες αμπελουργικές περιοχές της χώρας. Από 17 έως 31 Αυγούστου 2015, το τοπίο της Αιγιάλειας αποτελεί το πανέμορφο, φυσικό σκηνικό στο οποίο ξεδιπλώνεται η ευεργετική σχέση πολιτισμού και γαστρονομίας. Φυσικά αξιοθέατα, επισκέψιμα οινοποιεία, δίκτυα εστίασης, φιλοξενίας και αρτοποιίας “ζυμώνονται” με εκδηλώσεις ποιότητας, σε μια πολυήμερη γιορτή κατά μήκος της Αιγιάλειας. Μια εκπληκτική συνέργεια μεταξύ οίνου, γαστρονομίας, πολιτισμού και ψυχαγωγίας, από τα γραφικά αμπελοτόπια και τις ηλιόλουστες πλαγιές έως την αλμύρα της θάλασσας! 

Μεταξύ άλλων, τα “Οινοξένεια 2015” περιλαμβάνουν: Μουσικά ακούσματα, χορευτικές εκδηλώσεις, βραδιές γαστρονομίας, έφιππες περιηγήσεις στους αμπελώνες, προβολές ταινιών, τοπικές γεύσεις και οίνους ποιότητας, events και ξεναγήσεις στα επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής. Εξέχουσα θέση στα ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2015 κατέχουν τα τυριά Καλαβρύτων και η Σταφίδα  (Π.Ο.Π.) “ΒΟΣΤΙΤΣΑ”.

Η αυλαία της πολυήμερης γιορτής ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ ανοίγει τη Δευτέρα 17 Αυγούστου στις 9.30 μ.μ. με τη συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα στο Κτήμα Παναγιωτόπουλου στο Λαμπίρι, με ελεύθερη είσοδο. “Η παράσταση αρχίζει…” είναι ο γενικός τίτλος της συναυλίας, με μουσικές από τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο. Στη σκηνή η Ευανθία με το κόκκινο βιολί της μας παρασύρει σε ένα ονειρεμένο ταξίδι με ήχους γεμάτους χρώματα και αρώματα Ανατολής και Δύσης! Μελωδίες που μας μεταφέρουν από τους πολυσύχναστους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, στα ονειρικά σοκάκια του Παρισιού και από κει σε φεγγαρόλουστες βραδιές της ερήμου. Παράλληλα, το κοινό θα υποδεχθούν γευστικά τα συμμετέχοντα οινοποιεία στα ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2015.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ “ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2015”

Ιδιαίτερη βαρύτητα στην πολυήμερη διοργάνωση έχει η προώθηση της τοπικής γαστρονομίας, για αυτό προβάλλεται ένα επιλεγμένο δίκτυο 22 εστιατορίων σε όλη την Αιγιάλεια, όπου θα προσφέρονται από 18-30 Αυγούστου τα τοπικά μενού ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ και οι τοπικοί οίνοι των Πλαγιών Αιγιαλείας σε τιμές-έκπληξη. Κάθε επιλέξιμο πιάτο συνοδεύεται με ειδικό κουπόνι συμμετοχής σε κλήρωση ταξιδιών στους δρόμους του κρασιού. Οι τυχεροί νικητές θα αναδειχθούν με κλήρωση στη λήξη των ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ, στις 31 Αυγούστου, στο Υπαίθριο Θέατρο «ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ».

Ταυτόχρονα, τα τοπικά οινοποιεία που συμμετέχουν στο δίκτυο ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ, εκτός από τη διοργάνωση μουσικών βραδιών, θα ξεναγούν καθημερινά τους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια των ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ.

Φέτος, για πρώτη χρονιά συμμετέχουν στα ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ τοπικά αρτοποιεία που αξιοποιούν αγνά τοπικά προϊόντα με προεξάρχουσα τη σταφίδα, αναδεικνύοντας τις ευεργετικές της ιδιότητες ως “superfood” και προτείνοντας ξεχωριστές γευστικές εμπειρίες.

Τέλος, το δίκτυο φιλοξενίας ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ υποστηρίζεται από τοπικές ξενοδοχειακές μονάδες και ξενώνες, που προσφέρουν αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες με ελληνικό πρωινό, τοπικά προϊόντα & τοπικούς οίνους.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ “ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2015”

Στο πλαίσιο των ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α, ορμώμενη από το μότο των ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ «Μπες στη γιορτή, μπες στο… κλήμα!», απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για ιδέες που αφορούν στα τοπία της Αιγιάλειας, στην αμπελουργία της και στη σύνδεσή τους με τον οίνο και τη γαστρονομία. Οι νικητές του διαγωνισμού θα κερδίσουν χρηματικά έπαθλα και άλλα, αξιόλογα δώρα. Πληροφορίες για το διαγωνισμό στην ιστοσελίδα της ΔΗΚΕΠΑ και στο page των “Οινοξένεια” στο facebook. Ο διαγωνισμός λήγει τη Δευτέρα 24 Αυγούστου.

ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ “ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2015”

Στις δράσεις πολιτισμού του προγράμματος, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι εξής εκδηλώσεις:

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ώρα 20.00, ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΙΓΕΙΡΑΣ (περιβάλλων χώρος), θεατρική παράσταση “Απολογία Σωκράτη” του Πλάτωνα. Παράσταση στην αρχαία ελληνική γλώσσα  με ελληνικούς και αγγλικούς υπερτίτλους. Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης. Σε συνεργασία με το “ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ”,  το σωματείο “ΔΙΑΖΩΜΑ” και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας. Γενική είσοδος: 10 €. Συνδιοργάνωση: Φιλοπροοδευτικός & Εκπολιτιστικός Όμιλος Βλωβοκάς «Η Ομόνοια», Τοπική Κοινότητα Αιγών, Περιβαλλοντικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγών Βλωβοκάς «Ο Βράχος».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, στον παλιό νερόμυλο “Μυλέλια” στην Άνω Ακράτα: Ο αναπαλαιωμένος νερόμυλος, ως γνήσιο κέντρο αναζήτησης παλιών γεύσεων, υποδέχεται τους επισκέπτες του με κεράσματα και ξενάγηση στον παραδοσιακό τόπο παραγωγής προϊόντων.

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Διήμερο τοπικής γαστρονομίας και ελληνικών γεύσεων σε Αίγιο και Καλάβρυτα, με επίκεντρο τα τυριά Καλαβρύτων και τους οίνους της Αιγιάλειας.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ώρες 10.00-13.00, Αρχοντικό Μέγαρο οικογένειας Παναγιωτόπουλων-Αίγιο: Αναδεικνύουμε τις ευεργετικές ιδιότητες της σταφίδας ως “superfood”, προτείνοντας ξεχωριστές γευστικές συνταγές που επιμελείται το Δίκτυο Αρτοποιών που συμμετέχει στα ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2015. Την ίδια ημέρα το Μουσείο Σταφίδας “ΚΟΥΝΙΝΙΩΤΗΣ” ανοίγει τις πύλες του και μας μεταφέρει στην μακραίωνη παράδοση της σταφίδας στην περιοχή μας μέσα από πλούσια συλλογή εκθεμάτων (Ώρες λειτουργίας: 10.00 -14.00).

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΗΞΗΣ “ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2015”-ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ώρα 21.00, ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ» ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ: «Άδομεν, ορχούμεθα βότρυν τον εύγευστον». Μια μουσικοχορευτική παράσταση πρόζας με το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου. Μια βραδιά αφιερωμένη στον τρύγο και το κρασί, χαρακτηριστικά στοιχεία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Αιγιάλειας με τραγούδια, χορούς, δρώμενα, αναπαραστάσεις και θεατρικά αποσπάσματα από το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου, μέλη θεατρικών ομάδων, ηθοποιούς και αφηγητές. Τη μουσική επένδυση της παράστασης έχουν ο κορυφαίος κλαρινίστας Νίκος Φιλιππίδης με την ορχήστρα του και ο γνωστός τραγουδιστής Παναγιώτης Λάλεζας.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη (εκτός από τη θεατρική παράσταση “Απολογία Σωκράτη” στις 19 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας).