Από τις εκδόσεις Κριτική  κυκλοφορεί το βιβλίο Οικονομικές θεωρίες & Κρίσεις. Μια κριτική εξιστόρηση του Νίκου Χριστοδουλάκη.


Πολλοί αναρωτιούνται γιατί κάποιος που ενδιαφέρεται για τα σύγχρονα οικονομικά ζητήματα πρέπει να ασχοληθεί και με την ιστορία των οικονομικών θεωριών. Η απάντηση είναι ότι η Ιστορία πάντα βοηθάει να αντλήσουμε κάποια σωστά συμπεράσματα για τη δική μας εποχή, μολονότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές.  

Για παράδειγμα, με ποια πολιτική η αρχαία Αθήνα απέφυγε τους λιμούς ενώ παράλληλα δεν είχε αναπτύξει τεχνολογία, παρότι υπήρχαν οι τεχνικές γνώσεις για πολλά προβλήματα; Για ποιο λόγο η Βιομηχανική Επανάσταση έγινε στην Αγγλία και όχι στην πιο ισχυρή Γαλλία; Γιατί άργησαν τόσο πολύ οι οικονομολόγοι να κατανοήσουν την κρίση του 1929 και να αντιδράσουν σωστά; Γιατί οι οικονομίες κεντρικού σχεδιασμού δεν μπόρεσαν να επιλύσουν βασικά προβλήματα παραγωγής και διανομής και κατέρρευσαν το 1989; 

Το βιβλίο επιχειρεί μια κριτική εξιστόρηση της σχέσης οικονομικών θεωριών και κρίσεων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και περιγράφει με ποια κριτήρια μπορεί να αξιολογούνται και να συγκρίνονται. Ειδικότερα, αναλύεται ποιοι πυλώνες της κυρίαρχης θεωρίας κλονίστηκαν μετά την παγκόσμια κρίση του 2008 και πώς αναθεωρούνται για να ερμηνεύσουν τα αίτια και να αποτρέψουν την επανάληψη της.

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης ασχολείται με θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, δημόσιου χρέους και ανάπτυξης. Είναι καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και παράλληλα Research Associate στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics. Διδάσκει Μακροοικονομία, Ιστορία Οικονομικών Θεωριών και Διεθνή Οικονομικά. Την περίοδο 2000-2004 διατέλεσε υπουργός Ανάπτυξης και αργότερα Οικονομικών. Το 2002-2003 προήδρευε στο Eurogroup και συμμετείχε στις διασκέψεις των G8.

Έχει δημοσιεύσει αρκετά βιβλία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2011 κυκλοφόρησε το βιβλίο Σώζεται ο Τιτανικός; για την ελληνική κρίση και πιο πρόσφατα το Ευρώ ή Δραχμή; – Διλήμματα, πλάνες και συμφέροντα. Από τις εκδόσεις MacMillan κυκλοφορεί το βιβλίο του Germany’s War Debt to Greece για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές οφειλές.