Τη Δευτέρα 30 και την Τρίτη 31 Αυγούστου, το φεστιβάλ των Αισχυλείων, παρουσιάζει ένα

διήμερο προβολών ντοκιμαντέρ, με θέμα την οικολογία και το περιβάλλον. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Δευτέρα 30 Αυγούστου

Out of Balance (Εκτός Ισορροπίας), Σκηνοθεσία Tom Jackson

Περιγραφή

Πρόσφατα, τα ΜΜΕ των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η δημόσια διαμάχη για το κλίμα του πλανήτη είχε λάβει τέλος. H επιστημονική κοινότητα, βέβαια είχε προ πολλού καταλήξει στα δυσοίωνα συμπεράσματά της, αλλά αυτό έγινε εν αγνοία των περισσότερων Αμερικανών. Το φιλμ εξετάζει, αφενός το πώς η Exxonmobil πρωτοστάτησε σ’ αυτή την εκστρατεία παραπληροφόρησης και αφετέρου την ιστορία της εταιρείας, αποκαλύπτοντας ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο αναληθούς συμπεριφοράς.

Οι επιστήμονες Michael Oppenheimer και Robert Watson, εκπρόσωποι της Exxpose Exxon και της Greenpeace, ένα πρώην στέλεχος της Exxon και οι συγγραφείς Bill McKibben, Elizabeth Kolbert και Ross Gelbspan εξηγούν πώς φτάσαμε στις κρίσιμες αυτές κλιματικές αλλαγές και πώς μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, συνέβαλε σε αυτό.

Ο Tom Jackson σπούδασε κινηματογράφο στο Boston Film & Video Foundation. Έχει ολοκληρώσει τέσσερα ντοκιμαντέρ. Η πρώτη του ταινία είχε παρουσιαστεί σε πολλά φεστιβάλ και έχει προβληθεί αρκετές φορές σε αμερικάνικα τηλεοπτικά δίκτυα. Αποσπάσματα της δουλειάς του συμπεριλήφθηκαν στο «The Awful Truth» του Michael Moore.

Τρίτη 31 Αυγούστου 

Gambit, Σκηνοθεσία: Sabine Gisiger
Διάρκεια: 107΄
Χώρα: Γερμανία, Ελβετία 

Περιγραφή

Το 1976 μία μεγάλη έκρηξη στο εργοστάσιο χημικών Icmesa της ιταλικής πόλης Seveso, είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τις γειτονικές κοινότητες και το φυσικό τους περιβάλλον. Μητρική εταιρεία της Icmesa ήταν η Givaudan που με τη σειρά της άνηκε στην πολυεθνική Hoffman La Roche με την έδρα της περιοχή της Βασιλείας. Μετά το ατύχημα ο τεχνικός διευθυντής της Icmesa, Jorg Sambeth, κατηγορήθηκε για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας όσον αφορά τη λειτουργία του εργοστασίου. Κατά τις έρευνες που έκανε σχετικά με την υπεράσπισή του ανακάλυψε στοιχεία που ενοχοποιούσαν τους εταιρικούς εργοδότες του. Παρ’ αυτά καταδικάστηκε σε 5 χρόνια κάθειρξη αφού οι διαμαρτυρίες του αποδείχτηκαν ανίσχυρες μέσα στον κυκεώνα διαπλεκόμενων εταιρικών συμφερόντων.

Η Sabine Gisiger γεννήθηκε στη Ζυρίχη το 1959. Σπούδασε Ιστορία στο πανεπιστήμιο της  Ζυρίχης και  στην Πίζα και αποφοίτησε το 1988.

Το 1989 εργάστηκε  επαγγελματικά ως δημοσιογράφος για το γαλλοελβετικό πρακτορείο ειδήσεων και έκτοτε υλοποίησε τηλεοπτικά ρεπορτάζ και ντοκιμαντέρ κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων, στην Ελβετία και στο εξωτερικό.

Από το 1991, εργάζεται ως ανεξάρτητη ρεπόρτερ στην τηλεόραση και ως παραγωγός ντοκιμαντέρ, για τα οποία και έχει λάβει εθνικά και διεθνή βραβεία.

Το 2000, το ντοκιμαντέρ DO IT, ένα από κοινού  με τον Marcel Zwingli έργο, προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή και κατέκτησε  το ελβετικό βραβείο κινηματογράφου καλύτερου ντοκιμαντέρ το 2001.