H «Οικογένεια Τσέντσι», το θεατρικό έργο της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη το οποίο απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από τον αθηναϊκό τύπο, κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Κάπα Εκδοτική. Προλογίζει η ποιήτρια Γλυκερία Μπασδέκη.


 

…H οικογένεια Τσέντσι είναι μια θλιμμένη οικογένεια τεράτων, όπως οι περισσότερες οικογένειες αυτού του (επίγειου) κόσμου. H Iόλη Ανδρεάδη και ο Άρης Ασπρούλης ένιωσαν τη θλίψη των Τσέντσι, δεν φοβήθηκαν το μαύρο αίμα τους, δεν μπήκαν στην ευκολία μιας καταγγελτικής αφήγησης. Οι πρωταγωνιστές (επινοημένοι εκ νέου) λένε τα καινούρια τους λόγια έγκλειστοι σε μια βιτρίνα – Αγία Τράπεζα και θυσιαστήριο και “περάστε ν’ αγοράσετε”. Όλοι γνωρίζουν τη μοίρα τους, όλοι είναι αιώνια παγιδευμένοι στα σώματά τους – σώματα εξουσίας, υποταγής, έρωτα, μοιρολατρείας. Η (εξαιρετική, εξαιρετικότατη) δραματουργία πάτησε πάνω στα προϋπάρχοντα κείμενα των Αρτώ και Σταντάλ (Οι Τσέντσι & η πραγματική ιστορία), χωρίς όμως να εγκλωβιστεί σ’ αυτά. Η Ανδρεάδη και ο Ασπρούλης είναι οι ηθικοί αυτουργοί μιας νέας γλώσσας, σκληρής και συγκινησιακής, φορτισμένης και ανάλαφρης, εντατικής και διεκπεραιωτικής που λειτουργεί σαν ένα είδος μαγικής επωδού που θα πει “φτου κακά αυτού του κόσμου”… 

Από τον πρόλογο της ποιήτριας Γλυκερίας Μπασδέκη



Η Ιόλη Ανδρεάδη  γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία στη RADA και στο King’s College London, στο οποίο ολοκλήρωσε το 2014 τη διδακτορική της διατριβή γύρω από το Θέατρο και την Τελετουργία, ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Έζησε 6,5 χρόνια στο Λονδίνο. Είναι απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Πολιτιστική Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 25 παραγωγές σε Αθήνα, Λονδίνο, Εδιμβούργο, Βερολίνο, Ρώμη και Νέα Υόρκη. Ιδρυτικό μέλος της διεθνούς πλατφόρμας σκηνοθετών «World Wide Lab», η οποία δημιουργήθηκε στο Watermill Center του Bob Wilson το 2011 και της οποίας διετέλεσε Καλλιτεχνική Διευθύντρια το 2013, στο Brooklyn της Νέας Υόρκης, και το 2015, χρονιά όπου με δική της πρωτοβουλία το Lab φιλοξενήθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Σύρο. Τη σεζόν 2014 – 2015 δίδαξε «Αρχαίο Δράμα &  Devised Theater» στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, πραγματοποιώντας επίσης σεμινάρια θεάτρου στον ίδιο χώρο με τον τίτλο «Χωράω», για άτομα σε απεξάρτηση, σε συνεργασία με το «18 άνω». Από τον Νοέμβριο του 2014 συμμετέχει στο Caravan Project, διδάσκοντας δημιουργική γραφή σε ακριτικές περιοχές (Λέσβος, Κρήτη κ.α.). Τον Ιανουάριο του 2015 έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Σημείο το έργο της «Αρτώ / Βαν Γκογκ, avec un pistolet». Η παράσταση εκείνη αποτέλεσε το πρώτο μέρος της έρευνας που διεξάγει πάνω στα κείμενα και τη σκέψη  του σπουδαίου μεταρρυθμιστή και θεωρητικού του θεάτρου Αντονέν Αρτώ, η οποία έρευνα συνεχίζεται με την  «Οικογένεια Τσέντσι».

Ο Άρης Ασπρούλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Αριστούχος Κοινωνιολογίας Παντείου με μεταπτυχιακές σπουδές στη «Μεθοδολογία & Εφαρμογές στην Κοινωνική Πολιτική» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σπουδαστής σήμερα στο τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Α.Σ.Κ.Τ. και Υποψήφιος Διδάκτορας στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, με ερευνητικό αντικείμενο την Κοινωνιολογία της Εργασίας. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και του Κέντρου Κοινωνικής Μορφολογίας & Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου (ΚΕΚΜΟΚΟΠ), έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις σε ακαδημαϊκά συνέδρια, έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά και έχει διδάξει Κοινωνιολογία της Εργασίας στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Από το 2006 εργάζεται ως Freelance Publicist για την προώθηση θεατρικών παραστάσεων, πολιτιστικών οργανισμών, συναυλιών, βιβλίων, εκθέσεων και φεστιβάλ, δημιουργώντας τη δημόσια εικόνα καλλιτεχνικών δράσεων και προσώπων. Ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος επικοινωνίας της ομάδας «bijoux de kant» από το 2010 έως σήμερα. Τη σεζόν 2012-2013 συμμετείχε στη δημιουργική ομάδα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού του νεοσύστατου πολυχώρου «Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων». Από τον Σεπτέμβριο του 2014 διατελεί Διευθυντής Επικοινωνίας και Προβολής στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. 




Επιμέλεια: Λυδία Ελιόγλου & Μαργαρίτα Α. Κωτσίνη

Εικόνα Εξωφύλλου: Κατερίνα Χαδουλού


Το θεατρικό έργο παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.