Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων της ομάδας Δρυς, ως Θεατρική Πρωτοβουλία Νέων, στο πλαίσιο του

Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζεται σειρά εκδηλώσεων εντός του 2011 με θέμα την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία στο Πανεπιστήμιο, που θα περιλαμβάνει κυρίως θεατρικές παραστάσεις, πρακτικά εργαστήρια, διάλογο και οικο-πολιτιστικές δράσεις.

Η διάσταση των εκδηλώσεων είναι πανευρωπαϊκή και προβάλλει την πολιτιστική παρέμβαση της νεολαίας στην κοινωνία

Συγκεκριμένα οι διοργανωτές αναφέρουν:

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την χρονιά που δημιουργήθηκε η ΔΡΥΣ – ως Θεατρική Πρωτοβουλία Νέων, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από την πρώτη παράσταση της ομάδας με το φιλοσοφικο – θεατρικό κείμενο της Άννας Λάζου, Wittgenstein – Βιτκενστάιν, στο Κτήριο Κωστή Παλαμά και στην Πολιτιστική Πανεπιστημιάδα στο ΕΜΠ, το Γενάρη του 2011, μέχρι σήμερα, έχουν παρουσιασθεί πάνω από 20 θεατρικές παραστάσεις και πραγματοποιηθεί πολλαπλάσια δρώμενα και πολιτιστικές δράσεις στο χώρο του Πανεπιστημιακού θεάτρου, γύρω από τη έρευνα και την πράξη του θεάτρου, τη σύζευξη επιστήμης και τέχνης.

Εκατοντάδες φοιτητές, Πανεπιστημιακοί και καλλιτέχνες συμμετείχαν στις δραστηριότητες της ομάδας ως συντελεστές και εκπαιδευόμενοι, χιλιάδες θεατών παρακολούθησαν με ελεύθερη είσοδο τις παραστάσεις, τα δρώμενα και τις ομιλίες στην Ελλάδα (Αθήνα και επαρχία) και στο εξωτερικό (από την Αφρική μέχρι τη Βόρεια Ευρώπη, τον Καναδά και το Μεξικό), πάντα με την υποστήριξη των εκάστοτε πρυτανικών αρχών και με περιστασιακή χρηματοδότηση από εξωτερικούς χορηγούς.

Οι προσπάθειες, όλα αυτά τα χρόνια, κατέληξαν στη δημιουργία ομάδων με παρόμοιο χαρακτήρα και οικο-πολιτιστικούς στόχους στο Πανεπιστήμιο και τέλος ενός δικτύου συνοδοιπόρων στην δημιουργία και την τέχνη από άκρου σε άκρη της Ευρώπης και του κόσμου.

Για να γιορτάσουμε την επέτειο αυτή, προετοιμάζουμε σειρά εκδηλώσεων εντός του 2011 με θέμα την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία στο Πανεπιστήμιο, που θα περιλαμβάνει κυρίως θεατρικές παραστάσεις, πρακτικά εργαστήρια, διάλογο και οικο-πολιτιστικές δράσεις. Η διάσταση των εκδηλώσεων είναι πανευρωπαϊκή και προβάλλει την πολιτιστική παρέμβαση της νεολαίας στην κοινωνία.

Στην προσπάθεια αυτή θα συνεργασθούν οι ομάδες:

1. ΔΡΥΣ – ΠΟΦΠΑ με προβολή υλικού από παραστάσεις
2. ΔΡΥΣ ΙΙ με δρώμενο σπουδή στις Τρωάδες του Ευριπίδη
3. δρΥός ΤόΠοι – ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα της Φιλοσοφικής Σχολής με θεατρικό αναλόγιο με βάση το έργο του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα Μπ. Μαρί Κολτές
4. Έκφραση με το έργο Κλαβίγκο του Γκαίτε
5. Πολιτιστική Πρωτοβουλία Νέων – YOU.C.I. με το ποιητικό μονόπρακτο του Αργύρη Καραβούλια Οι εξομολογήσεις ενός πορτραίτου
6. Φωτοσκίασις με το χορευτικό δρώμενο μεταΌψεις της Κόρης3

Παράλληλα με την παρουσίαση των παραστάσεων για το κοινό θα διεξαχθούν διάλογοι και συζητήσεις πάνω στο γενικό θέμα «Διάλογοι για την εποχή μας: 1. Αισθητικοί διάλογοι και 2. ποδηλατικοί διάλογοι» με ομιλητές γνωστούς Έλληνες συγγραφείς, Πανεπιστημιακούς και φοιτητές.

Επίσης μουσικά γεγονότα, με παρουσίαση μουσικών δρωμένων από ομάδες, όπως οι Αμαν ναι, φιλοξενούμενες παραστάσεις, κ.ά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ BOOZE COOPERATIVA

Κυ 8/5

Έναρξη και Προβολές (παρουσίαση από την Άννα Λάζου της πρόσφατης ιστορίας του πανεπιστημιακού θεάτρου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με δείγματα – video/ slides)

MICHAEL KOHLHAAS (φιλοξενούμενη παράσταση – συζήτηση με τους συντελεστές της παράστασης)

Δε 9/5

Αισθητικοί Διάλογοι (συζήτηση γύρω από τις σημερινές αναζητήσεις της τέχνης- θέατρο, εικαστικά, φωτογραφία – και της φιλοσοφίας και προβολή video) – ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΟ (Εξομολογήσεις ενός πορτραίτου από την θεατρική ομάδα της Πολιτιστικής Πρωτοβουλίας Νέων – YOU.C.I)

ΑΜΑΝ ΝΑΙ (ζωντανό πρόγραμμα με το νεανικό μουσικό γκρουπ με βάση τη σειρά τραγουδιών τους ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ)

Τρ 10/5

Ποδηλατικοί Διάλογοι (συζήτηση γύρω από τη «φιλοσοφία» του σύγχρονου ποδηλάτη – σύνδεση με SKYPE με τον ποδηλάτη Οδυσσέα Σαββόπουλο και με φοιτητές του ΤΕΙ Περιβάλλοντος Ζακύνθου)

Ποδηλατικοί Διάλογοι (συζήτηση γύρω από τη «φιλοσοφία» του σύγχρονου ποδηλάτη – σύνδεση με SKYPE με τον ποδηλάτη Οδυσσέα Σαββόπουλο και με φοιτητές του ΤΕΙ Περιβάλλοντος Ζακύνθου)

ΚΛΑΒΙΓΚΟ (θεατρική διασκευή του ομότιτλου έργου του Γκαίτε από την ομάδα ΕΚΦΡΑΣΗ)

Τε 11/5

Αναλόγιο Koltès (παρουσίαση της μελέτης της ομάδας δρυός τόποι πάνω στο έργο του γνωστού γάλλου θεατρικού συγγραφέα σε συνεργασία με το κέντρο σημειολογίας του θεάτρου της Μαρίκας Θωμαδάκη
με παρουσίαση αποσπασμάτων από το έργο Πάλη Νέγρου με Σκύλους)

Αναλόγιο Koltès (παρουσίαση της μελέτης της ομάδας δρυός τόποι πάνω στο έργο του γνωστού γάλλου θεατρικού συγγραφέα σε συνεργασία με το κέντρο σημειολογίας του θεάτρου της Μαρίκας Θωμαδάκημε παρουσίαση αποσπασμάτων από το έργο Πάλη Νέγρου με Σκύλους)

ΦΩΤΟΣΚΙΑΣΙΣ (κεχορευμένο ορατόριο με τίτλο Μετα Όψεις της Κόρης3 σε χορογραφία της Αγγελικής Παπαδοπούλου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ)

Πέ 12/5

«Άγ[ρ]ιος Παντελεήμονας – Σπουδή στις ΤΡΩΑΔΕΣ (σύντομο απόσπασμα της εργασίας σε εξέλιξη της ομάδας ΔΡΥΣ ΙΙ)

ΚΛΑΒΙΓΚΟ (επανάληψη της θεατρικής διασκευής της ομάδας ΕΚΦΡΑΣΗ)

Κλείσιμο της συνάντησης με μουσικό πάρτυ

Οι εκδηλώσεις θα επαναληφθούν τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του 2011, με παράλληλα διεθνή γεγονότα (Πανεπιστημιακή ημερίδα για το μύθο ως ζωντανό στοιχείο της εποχής μας, καλλιτεχνικά εργαστήρια, παραστάσεις, με συμμετοχές από τις χώρες Γαλλία, Πολωνία, Λιθουανία, Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο κ. ά.)