Παράλληλα, το ΚΘΒΕ συμμετέχει με τη δική του σύγχρονη προσέγγιση του «Οιδίποδα Τυράννου» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Γιώργου Κολοβού και έναν θίασο νέων ηθοποιών, που θα παρουσιαστεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, στις 21.15, στο θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Οιδίποδας.

Φέρελπις, νέος, χαρισματικός, με κύρος. Δεν πήρε την εξουσία με τη βία, του δόθηκε σαν έλυσε το αίνιγμα της Σφίγγας. Ο -τολμώ να πω- τέλειος ηγέτης.

Όταν όμως σκάψει για την αλήθεια, ξεπερνά όλα τα όρια- και τα εν δήμω και τα εν οίκω. Και σαν την βρίσκει, αναλαμβάνει την ευθύνη ολοκληρωτικά.

Το θέμα είναι αν θέλουμε τέτοιους ηγέτες. Ή ακόμα καλύτερα, αν η σύγχρονη πολιτική το επιτρέπει. Και δεν το επιτρέπει.

Αντέχουμε τέτοιους ηγέτες;

Οι σοφοί γέροντες του χορού ποιοι είναι σήμερα; Είναι όντως σοφοί ή απλά εκλέγονται ως έτσι; Όσο η τραγικότητα τους εμφανίζεται, διαλέγουν να συσπειρωθούν ή να πάρει ο καθένας τον δρόμο του;

Η παράσταση λειτούργησε σε όλη της την δίμηνη προετοιμασία ως ένα πείραμα: μια μετωπική σύγκρουση του ταχύτατου (μικρο)αστισμού μέσα στον οποίο ζούμε και της τραγικότητας που τον περικλείει.

Γιώργος Κολοβός

Συντελεστές:

Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κολοβός
Δραματουργική ανάλυση: Χάρης Παπαδόπουλος
Σκηνογραφική-ενδυματολογική επιμέλεια: Όλγα Χατζηιακώβου
Μουσική: Χρήστος Συκιώτης
Χορογραφίες: Αθηνά Συκιώτη
Διδασκαλία Μακιγιάζ: Παρέσσα Ιωαννίδου
Βίντεο: Άντα Λιάκου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Καραμφίλης
Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Συκιώτη
Οργάνωση παραγωγής: Αθηνά Σαμαρτζίδου

Παίζουν: Χάρης Παπαδόπουλος (Οιδίποδας), Μάρα Τσικάρα (Ιοκάστη), Ορέστης Παλιαδέλης (Τειρεσίας), Τιμολέων Παπαδόπουλος (Κρέων), Λίλα Βλαχοπούλου (Αγγελιοφόρος), Φανή Αποστολίδου (Θεράπων), Γιάννης Καραμφίλης (Ιερέας-Χορός), Κατερίνα Αλέξη (Εξάγγελος-Χορός), Άγγελος Νεράντζης (Χορός), Ελευθερία Αγγελίτσα (Χορός), Μαριάννα Πουρέγκα (Χορός)