Η Βρετανική indie μπάντα Editors επισκέφτηκε την Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα με την Oxfam για να συναντήσουν ανθρώπους που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η επίσκεψη προηγήθηκε της ανοιχτής πορείας που απαιτεί ανάληψη δράσης για την υποστήριξη των προσφύγων που έλαβε χώρα στο κέντρο του Λονδίνου το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016.

Η μπάντα προέτρεψε την Theresa May και άλλους διεθνείς ηγέτες να συναντηθούν για να συζητήσουν την προσφυγική κρίση στη Νέα Υόρκη την Δευτέρα και την Τρίτη για να αναλάβουν δράση και να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους θα παραμείνουν ασφαλείς, με όλα τα απαραίτητα για την συντήρησή τους και όλοι μαζί.

Στην διάρκεια της επίσκεψης στην βορειοδυτική Ελλάδα, η μπάντα συνάντησε ανθρώπους από την Συρία και το Αφγανιστάν που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αρκετοί άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα από τότε που μερικές Ευρωπαϊκές χώρες έκλεισαν τα σύνορα τους στους ανθρώπους που τράπηκαν σε φυγή εξαιτίας των συγκρούσεων και της ανέχειας.

Ο τραγουδιστής Tom Smith, ο drummer Ed Lay και ο πολυοργανίστας Elliott Williams είδαν πως ζουν οι οικογένειες σε σκηνές ή σε αυτοσχέδιο καταυλισμό σε ένα παλιό ορφανοτροφείο. Πολλοί έχουν κολλήσει εκεί ‘σε αναμονή’ για έξι μήνες χωρίς να έχουν ιδέα αν θα τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους και να ξανασυναντήσουν τους αγαπημένους τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο Tom Smith είπε: “Όταν επισκέφτηκα τα στρατόπεδα ‘χτυπήθηκα’ από την απελπιστική κατάσταση στην όποια έχουν βρεθεί αυτές οι οικογένειες. Αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και ρίσκαραν τα πάντα για να ξεκινήσουν επικίνδυνα ταξίδια, διασχίζοντας σύνορα και θάλασσες, οι άνθρωποι αυτοί είναι τώρα σε αναμονή χωρίς να έχουν ιδέα για πόσο καιρό θα βρίσκονται εκεί ή που θα καταλήξουν.

“Συναντήσαμε μία μητέρα που η οικογένεια της χωρίστηκε στη διάρκεια του ταξιδιού, αφήνοντάς την με τρία από τα παιδιά της στην Ελλάδα ενώ ο σύζυγός της και τα δύο άλλα τους παιδία αλλού χωρίς κανένας από τους δύο να γνωρίζει αν είναι καλά και ασφαλείς. Έχοντας παιδιά και εγώ, δεν μπορώ καν να φανταστώ πόσο σκληρό είναι”.

“Αυτές οι οικογένειες βρίσκονται κάτω από εξωφρενική πίεση, αρκετοί ζουν σε σκηνές, μη γνωρίζοντας τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Παρόλα αυτά, οι οικογένειες που μιλήσαμε ήταν φιλόξενες και αξιοπρεπείς, χαρούμενες να μοιραστούν τις τρομακτικές ιστορίες τους μαζί μας. Αξίζουν κάτι καλύτερο. Οι ηγέτες πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι οικογένειες είναι μαζί και οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν την ζωή τους με ασφάλεια”.

Περίπου 60.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι σε ελληνικά νησιά και στην ηπειρωτική χώρα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, εγκαταλειμμένα κτίρια και καταυλισμούς. Η Oxfam παρέχει τα απαραίτητα όπως νερό, φαγητό, στέγη κι εγκαταστάσεις υγιεινής σε πέντε στρατόπεδα κοντά στα αλβανικά σύνορα. Η Oxfam παρέχει επίσης νομική και ιατρική υποστήριξη, καθώς και ασφαλείς χώρους για γυναίκες και κορίτσια.

Η επίσκεψη των μουσικών στην Ελλάδα έγινε στο πλαίσιο της καμπάνιας Stand as One της Oxfam η οποία καλεί τις κυβερνήσεις να σταθούν στο πλάι των προσφύγων. Πάνω από 65 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω της βίας, του πολέμου, των διωγμών και των εντάσεων – περισσότεροι από ποτέ στην ιστορία.

Οι Editors παραχώρησαν ένα live κομμάτι από την φετινή εμφάνισή τους στο φεστιβάλ Glastonbury, στο άλμπουμ Oxfam Presents: Stand as One – Live at Glastonbury 2016, για την υποστήριξη της δουλειάς της Oxfam για τους πρόσφυγες σε όλον τον κόσμο.

Η Oxfam καλεί τη σύνοδο κορυφής για τους πρόσφυγες, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, να ξεκινήσει την παγκόσμια κινητοποίηση για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Μία ενωμένη, συντονισμένη απάντηση είναι αυτό που χρειάζεται ώστε η κάθε χώρα να κάνει αυτό που πρέπει για να αντιμετωπιστούν, αρχικά τα δεινά των ανθρώπων που ψάχνουν την ασφάλεια, αλλά και να λυθούν οι αιτίες που τους αναγκάζουν να φύγουν από τη πατρίδα τους.

Όλοι μας στηρίξαμε την πορεία που έγινε προχθές (Σάββατο) στο Λονδίνο, από το Park Lane στην Parliament Square.

Η Director of Campaigns and Policy της Oxfam, Sally Copley, που επίσης βρισκόταν στην πορεία δήλωσε: «Το επίπεδο του πόνου που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι δεν αντιστοιχεί στη θέληση των πολιτικών να βοηθήσουν. Η συμμετοχή στην πορεία είναι μία ευκαιρία να πιέσουμε την κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών, να πράξουν περισσότερα για τον, χωρίς προηγούμενο, αριθμό ανθρώπων που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους»

Η κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ανταποκριθεί επαρκώς στην ευθύνη του να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Εκτός από την αποστολή βοήθειας στις άλλες χώρες, που έχουν δεχτεί μεγάλο αριθμό προσφύγων, οφείλει επίσης να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες, να τους βοηθήσει να ξαναβρούν τις οικογένειες τους και να παράσχει καταφύγιο σε περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες για την ανοιχτή πορεία επικοινωνήστε με τους: Sarah Grainger: [email protected] / 07810 181514, Rachel Edwards: [email protected] / 07583 716810 or Lucy Brinicombe: [email protected] / 07786 110054

Σημειώσεις:

1. Η Σύνοδος Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες θα λάβει χώρα στις 19 Σεπτεμβρίου. Στις 20 Σεπτεμβρίου η Σύνοδος των Ηγετών για τους Πρόσφυγες θα γίνει υπό την διοργάνωση του Barack Obama.

Για να συνεισφέρετε στην Refugee Crisis Appeal της Oxfam επισκεφτείτε την σελίδα https://donate.oxfam.org.uk/emergency/refugeecrisis

H Oxfam συνεργάζεται με άλλους για να ξεπεράσουν την ανέχεια και την δυστυχία.

VNR – http://wordsandpictures.oxfam.org.uk/?r=101612&k=9c0246165c

Συλλογή φωτογραφιών – http://wordsandpictures.oxfam.org.uk/?c=29276&k=06acac3526

Επιπρόσθετα σχόλια της μπάντας

Ed: “Αυτή την εβδομάδα είχα το προνόμιο να συναντήσω κάποιους ανθρώπους, όπως ο Barzani, που του αρέσει να παίζει drums, ο οποίος θέλει να φτάσει στην οικογένεια και τους φίλους του στην Ευρώπη και να ζήσουν μια πλήρη και παραγωγική ζωή. Αισθάνεται τόσο απογοητευμένος γιατί έχει τόσα πολλά να προσφέρει, αλλά έχει κολλήσει σε ένα στρατόπεδο όπου δεν έχει τίποτα να κάνει και καμία ιδέα για το πότε θα του επιτραπεί να φύγει. Αυτός, όπως και τόσοι άλλοι, είναι απογοητευμένος από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν το χώρο και τους πόρους ώστε να είναι ευπρόσδεκτος και να καθοδηγήσει τη ζωή που θέλει τόσο απεγνωσμένα. Η κυβέρνησή μας – και οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο – πρέπει να βοηθήσουν περισσότερο”.

Elliott: “Η πιο έντονη εντύπωση μου από αυτό το ταξίδι ήταν η ακραία απογοήτευση που αισθάνονται αυτοί οι άνθρωποι που έχουν κολλήσει εδώ – χωρίς να γνωρίζουν τι θα τους συμβεί, και πότε. Το να βλέπεις το έργο που κάνουν ομάδες όπως η Oxfam παράλληλα με την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξη αυτών των ανθρώπων, είναι πολύ ενθαρρυντικό. Αλλά είναι σαφές πως αυτά τα στρατόπεδα δεν είναι μια λύση ούτε μια μακροπρόθεσμη προοπτική. Οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να παρέμβουν και να κάνουν κάποια σαφή, αποφασιστικά σχέδια για να βοηθήσουν τους ανθρώπους. Αυτό πρέπει να συμβεί με άμεση ισχύ, αρχής γενομένης από τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ τη Δευτέρα”.

Στη φωτό ο Tom, ο Elliott και ο Ed συζητούν με πρόσφυγες στο στρατόπεδο της Φιλιππιάδας

Πληροφορίες για τους Editors: http://www.editorsofficial.com/
https://www.facebook.com/editorsmusic