Πρόκειται για τους NORDICS τη γόνιμη και πολύχρονη ένωση κρατών και πολιτών. Οι εκδηλώσεις γνωριμίας περιλαμβάνουν παρουσιάσεις, συζητήσεις και εργαστήρια ενταγμένα στη διοργάνωση «Αθήνα 2018: Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» υπό τον τίτλο «Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται».

~ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ~

◊ «Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται. Η αστυνομική λογοτεχνία των Βορείων Χωρών: Μυθοπλασία ή καθρέφτης της κοινωνίας τους;»

Με συντονίστρια τη Μικέλα Χαρτουλάρη, δημοσιογράφο και κριτικό βιβλίου, συγγραφείς, κριτικοί βιβλίου και δημοσιογράφοι από τη Δανία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Ελλάδα ανταλλάσσουν απόψεις γύρω από την αστυνομική λογοτεχνία και το πώς αποτυπώνει την κοινωνία τους.

Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14) – Τετάρτη 31 Οκτωβρίου. Ώρα: 19.00

Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν πραγματοποιηθεί και θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις συγγραφέων αστυνομικής λογοτεχνίας από τις Βόρειες Χώρες.

7 Μαΐου 2018: Michael Kats Krefeld Δανία (εκδόσεις Ψυχογιός)
13 Ιουνίου 2018: Hans Olav Lahlum – Νορβηγία (εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος)
19 Σεπτεμβρίου 2018: Αφιέρωμα στον Mika Waltari – Φινλανδία (εκδόσεις Καλέντη)
30 Οκτωβρίου 2018: Jørn Lier Horst – Νορβηγία (εκδόσεις Διόπτρα)
1 και 2 Νοεμβρίου 2018: Arne Dahl – Σουηδία μαζί με τον Πέτρο Μάρκαρη (εκδόσεις Μεταίχμιο)
4 Δεκεμβρίου 2018: Yrsa Sigurdardottir – Ισλανδία (εκδόσεις Μεταίχμιο)
Μάρτιος 2019: Samuel Bjørk – Νορβηγία (εκδόσεις Διόπτρα)
Μάρτιος 2019: Persson Giolito – Σουηδία (εκδόσεις Διόπτρα)

Στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων συμμετέχουν οι εκδοτικοί οίκοι: Διόπτρα, Καλέντης, Μεταίχμιο, Φανταστικός Κόσμος και Ψυχογιός.

~~~

 «Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται. Ο ρόλος και οι αξίες των δημόσιων βιβλιοθηκών: Το παράδειγμα των Βορείων Χωρών»

Σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, ειδικοί στον τομέα διαχείρισης, οργάνωσης και διοίκησης δημόσιων βιβλιοθηκών από τις Βόρειες Χώρες θα συμμετάσχουν σε διαδραστικά εργαστήρια που αφορούν βιβλιοθηκονόμους και επαγγελματίες της πληροφόρησης. Στο πλαίσιο αυτών των εργαστηρίων θα ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους για τον τρόπο επίλυσης ζητημάτων σχετικών με τις βιβλιοθήκες που η αποτελεσματικότητά τους έχει αποδειχθεί στην πράξη. Τα εργαστήρια στα οποία εφαρμόζονται οι πλέον καινοτόμες πρακτικές αφορούν το σύνολο των ηλικιακών ομάδων (παιδιά, εφήβους και ενήλικες.)

Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) –  30 Νοεμβρίου 2018

~~~

«Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται: Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια περιηγητών του Βορρά».

Το κύριο θέμα της έκθεσης «Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται: Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια περιηγητών του Βορρά» εστιάζει στην ιδέα του ταξιδευτή-περιηγητή με την ευρύτερη έννοια του όρου. Από τον 18ο έως τον 20ο αιώνα ταξίδεψαν στην Ελλάδα Δανοί, Νορβηγοί, Σουηδοί και Φινλανδοί, τόσο σε εποχές ειρήνης όσο και πολέμου. Οι καταγεγραμμένες αφηγήσεις τους φανερώνουν το ειδικό ενδιαφέρον των Βορείων Χωρών για τον ελληνικό λαό και τη μακραίωνη ιστορία του, όπως και τα κοινωνικοπολιτικά τεκταινόμενα στον ελλαδικό χώρο. Παρουσιάζονται ακόμα οι δεσμεύσεις που πάρθηκαν εκ μέρους των Βορείων Χωρών σχετικά με ελληνικά ζητήματα.

Παράλληλα με την κυρίως έκθεση, θα παρουσιαστεί υλικό από το προσωπικό αρχείο του ποιητή, δοκιμιογράφου και θεωρητικού της τέχνης Νικόλα Κάλας, το οποίο φιλοξενείται στη Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών.

Ξεναγήσεις, εργαστήρια και ομιλίες σχετικές με το κεντρικό θέμα των εκθέσεων θα αποτελέσουν αφορμή ώστε η βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών να ανοίξει τις πόρτες της για μία γνωριμία με το ευρύ κοινό.

Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών (Καβαλλότι 7) |  Εγκαίνια: 19 Φεβρουαρίου 2019 -Διάρκεια έκθεσης: 10 Δεκεμβρίου 2018 – 10 Μαϊου 2019


Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν προσεχώς