Το πολυδιαβασμένο, λογοτεχνικό αριστούργημα του Αλέξανδρου Δουμά «Οι τρεις Σωματοφύλακες» μεταφέρεται για πρώτη φορά στη σκηνή στη χορευτική του εκδοχή, από τις ομάδες “Λυδία Λίθος” και “Torus Knot

 στις 18 & 19 Ιουνίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων.

Με αφορμή το μυθιστορηματικό οικοδόμημα, η παράσταση συνυφαίνει επί σκηνής τους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών της, οι οποίοι βρίσκονται σε μία αέναη όσο και συγκινητική μάχη με την νίκη, την ήττα, την αποδοχή, τη συσπείρωση μεταξύ τους, τη διάσπαση, τη συγχώρεση και το πιο σημαντικό από όλα, την μάχη όπου ο άνθρωπος δεν αφήνεται ποτέ στην τελειωτική παραίτηση.

Το σκεπτικό και ο κύριος άξονας της παράστασης βασίζεται στην ανθρώπινη συλλογικότητα και στο πώς αυτή ενδυναμώνεται ή αποδυναμώνεται από τον καλό ή κακό εαυτό αντίστοιχα. Έννοιες όπως η ανιδιοτέλεια, η πίστη, αλλά και η προδοσία και η εγκατάλειψη γίνονται αφορμή για να “παίξει” η ομάδα μαζί τους και να περάσει το μήνυμα.

Η παράσταση διατρέχει τρεις χρονικές περιόδους. Αφετηρία είναι το μπαρόκ, όπου η εξύψωση του ανθρώπου μέσω του πάθους και της υπερβολής αφήνει να φανούν απενοχοποιημένα τα ένοχα μυστικά, οι ίντριγκες, η πάλη της μιλαίδης με τους πέντε πρωταγωνιστές που την κατηγορούν.

Περνώντας σε μία άλλη χρυσή εποχή της υπερβολής , αυτήν της δεκαετίας του 1970,  βλέπουμε τους πρωταγωνιστές ως μέλη μίας “καπριτσιόζικης” ροκ μπάντας και μας προκαλεί δέος η προσπάθειά τους να τηρήσουν τις ανθρώπινες αναλογίες .

Η σύγχρονη εποχή βρίσκει τους τρεις σωματοφύλακες συγκάτοικους, σε μία πόλη που οι ρυθμοί της, κάνουν επιτακτική την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό αξιών όπως: προστασία προς τον συνάνθρωπο-φίλο, δράση της ομάδας.

Το έργο προσεγγίζεται κινησιολογικά σύμφωνα με την απόλυτα προσωπική και σύγχρονη γραφή της χορογράφου και σκηνοθέτιδας Φένιας Αποστόλου και όπως καταδεικνύει και το όνομα της ομάδας “Λυδία Λίθος”, στόχος είναι οι ανθρώπινοι συσχετισμοί να περνούν μέσα από μία διαδικασία εξαγνισμού του συναισθήματος, έτσι ώστε η σωματική έκφραση να εμφανίζεται απέριττη και γνήσια. Συνεργάτης σε αυτήν την διαδικασία είναι ο Κωνσταντίνος Κασιάρης ο οποίος αποκωδικοποιεί ένα απαιτητικό σωματικά, λεξιλόγιο και δημιουργεί κινητικές δίνες με ακροβατική ικανότητα. Το στυλ, η ακρίβεια, οι έντονες κινητικές αντιθέσεις που συνυπάρχουν με τις πραγματικές σκηνές ξιφασκίας, συνθέτουν ένα σκηνικό τρισδιάστατατο που παρ’ όλα αυτά ακολουθεί μία λογική αφαίρεσης έτσι ώστε να φανεί καθαρό τo μήνυμα της πανανθρώπινης ανάγκης για αλληλεγγύη και συλλογική δράση.

Συντελεστές Παράστασης

Concept -Σκηνοθεσία- Χορογραφία: Φένια Αποστόλου

Αcrobatic Choreography: Κωνσταντίνος Κασιάρης

Σκηνικά-Κοστούμια: Ευδοκία Βεροπούλου 

Βοηθός χορογράφου: Ξένια Αλεξάνδρου

Δάσκαλος Ξιφασκίας: Γιάννης Σαρρής

Ειδικές κατασκευές: Αλέξανδρος Λόγγος

Μουσική: H.Purcell, A.M. Bononcini, J.B. Lully, Queen, Rolling Stones, T-Rex

Χορεύουν: Βάσια Καραβοκύρη, Νίκος Καλύβας, Κωνσταντίνος Κασιάρης, Ηλίας Μπαγεώργος, Ηλίας Τσάκωνας

Υπεύθυνη Παραγωγής: Perfect Massin-Ξένια Αλεξάνδρου