Μετά τα εγκαίνια, θα ακολουθήσει ομιλία του ιστορικού του βιβλίου κ. Κωνσταντίνου Στάικου, με θέμα «Η ελληνική τυπογραφία στην Ευρώπη του 16ου αι. και ειδικότερα στη Γενεύη».

Η έκθεση διοργανώνεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος σε συνεργασία με τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας και την Ελβετική Ένωση Φίλων της Βιβλιοθήκης, η οποία, με το έργο της, έκφραση του ζωντανού Ελβετικού Φιλελληνισμού, συνδράμει τα μέγιστα στην προστασία του πνευματικού πλούτου της.

Στην έκθεση παρουσιάζονται σπάνιες εκδόσεις του 16ου αι. σπουδαίων εκπροσώπων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας (Αριστοτέλη, Πλάτωνα, Σοφοκλή, Ηρόδοτο, Όμηρο, Ευριπίδη κ.ά.), που επιμελήθηκαν σημαντικοί εκδοτικοί οίκοι της εποχής (Φρόμπεν, Ιούντα, Άλδος Μανούτιος, Στέφανος κ.ά.). Τις εκδόσεις αυτές περισυνέλεξε ο λόγιος συγγραφέας Κωνσταντίνος Νικολόπουλος (1786-1841), γνωστός και ως «Αγαθόφρων».

Με καταγωγή από την Ανδρίτσαινα, ο Νικολόπουλος αποφάσισε να δωρίσει το 1838 στην Ανδρίτσαινα τη μεγάλη συλλογή που είχε δημιουργήσει όντας εγκαταστημένος στο Παρίσι, επιθυμώντας τη δημιουργία μιας δημόσιας ανοιχτής βιβλιοθήκης.

Θησαυροί από τη Συλλογή Νικολόπουλου παρουσιάζονται στην έκθεση, που θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 24 Οκτωβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου 2018, τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων.