Χαρμόσυνοι ήχοι πουλιών, το μουρμουρητό των ρυακιών και ένα ανεπαίσθητο αεράκι που κάνει τα λουλούδια να χορεύουν…Φως, χαρά, αναγέννηση πριν περάσουμε στη νωχέλεια του Καλοκαιριού, τον πλούσιο τρύγο του Φθινοπώρου και το παραστατικό κρύο του Χειμώνα.

Σε μια βραδιά που ανοίγει με το ομώνυμο αριστούργημα του Αντόνιο Βιβάλντι, ένα από τα πιο αγαπημένα έργα όχι μόνο της εποχής του μπαρόκ αλλά και της ευρωπαϊκής λόγιας μουσικής στο σύνολό της. Δημιουργία, που συνεχίζει να συγκινεί με τη δύναμη και τη γλαφυρότητα των εικόνων που ζωντανεύουν μέσα από τα ισάριθμα κοντσέρτα για βιολί και ορχήστρα εγχόρδων. Ακολουθούν οι Εποχές, μπαλέτο, έργο 67 του Ρώσου Μότσαρτ, όπως αποκαλείτο ο Αλεξάντερ Γκλαζουνόφ, σύνθεση εμπνευσμένη από την ελληνορωμαϊκή μυθολογία, με πηγαία μελωδικότητα και πληθωρική ενορχήστρωση.

Στο πρώτο μέρος, ο ιδιοφυής Σίμος Παπάνας, Εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, θα συμπράξει με την Ορχήστρα στον διπλό ρόλο σολίστ και αρχιμουσικού ανεβάζοντας την απόλαυση σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Στο δεύτερο, ο ταλαντούχος Έκτορας Ταρτανής, στην πρώτη του συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπόσχεται μια εξίσου συναρπαστική απόδοση της εναλλαγής των εποχών, από τον εμπνευσμένο Γκλαζουνόφ.

Το σχόλιο του Σίμου Παπάνα:

“Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα που επιστρέφω στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για να παρουσιάσω μαζί με την ορχήστρα τις “Τέσσερις Εποχές” του Αντόνιο Βιβάλντι, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την πρώτη μας συνεργασία όπου είχα ερμηνεύσει το ίδιο έργο, ως πρωτοεμφανιζόμενος τότε στην αθηναϊκή σκηνή. Έκτοτε έχουν μεσολαβήσει για μένα δεκάδες συναυλίες με το συγκεκριμένο έργο, κι έτσι προσδοκώ να μπορέσω να προσφέρω σε αυτή μας την συνεργασία όλα όσα έμαθα και ανακάλυψα σε αυτό το μεγάλο 20ετές ταξίδι!

Οι “Τέσσερις Εποχές” του Βιβάλντι αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα, δημοφιλέστερα και πιο πολυπαιγμένα αριστουργήματα που κοσμούν την εργογραφία της δυτικής μουσικής. Σ’ αυτό το γεγονός έγκειται και η δυσκολία της προσέγγισής του – μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η ερμηνεία του με έναν τρόπο που δεν θα χάνει την φρεσκάδα του, ακόμα και αν ο κάθε ακροατής το έχει ήδη ακούσει σε πάρα πολλές εκτελέσεις. Η αριστουργηματική γραφή του Βιβάλντι προσφέρει απλόχερα στους εκτελεστές μία πληθώρα ερμηνευτικών μέσων, που τους δίνουν τη δυνατότητα να δομήσουν με μεγάλη ελευθερία την προσωπική τους ανάγνωση. Γι’ αυτόν τον λόγο, είμαι πολύ χαρούμενος που θα εξερευνήσουμε αυτό το έργο μαζί με τους πολύ αγαπημένους συναδέλφους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, και ευελπιστώ πως θα παρουσιάσουμε μαζί μία ξεχωριστή ερμηνεία στη συναυλία της 21ης Μαρτίου!”

Το σχόλιο του Έκτορα Ταρτανή:

“Είναι μεγάλη μου τιμή να συνεργαστώ για πρώτη φορά με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, για την οποία έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια όσα χρόνια βρίσκομαι στο εξωτερικό. Περιμένω με ανυπομονησία τη στιγμή που θα συνεργαστούμε πάνω στις «Εποχές» του Γκλαζουνόφ, ένα έργο πολύπλοκο που διακατέχεται από το πνεύμα του ρωσικού ρομαντισμού του 19ου αιώνα. Στο κομμάτι συναντάμε απαλές μελωδίες, καταιγιστικούς ρυθμούς, συναρπαστικά ορχηστρικά ηχοχρώματα και ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα σημεία αντίστιξης αλλά και πολλές τεχνικές και διαφοροποιήσεις, ώστε οι μουσικοί και το κοινό να βυθιστούν ακόμη βαθύτερα στο μουσικό μήνυμα του συνθέτη. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να δώσω έμφαση σ’ αυτές τις ιδιαιτερότητες και να αποδώσω την αρμονία και την ομορφιά της σύνθεσης του Γκλαζουνόφ, ο οποίος είναι πραγματικά «μάστορας» της ενορχήστρωσης. Χαίρομαι πραγματικά πολύ γι’ αυτό το μουσικό ταξίδι.”

Πρόγραμμα

ΑΝΤΟΝΙΟ ΒΙΒΑΛΝΤΙ (1678–1741)
Οι Τέσσερις Εποχές, έργο 8

ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΓΚΛΑΖΟΥΝΟΦ (1865-1936)
Οι Εποχές, μπαλέτο, έργο 67

Σίμος Παπάνας, βιολί και μουσική διεύθυνση (Βιβάλντι)

Έκτορας Ταρτανής, μουσική διεύθυνση (Γκλαζουνόφ)

19:45: Εισαγωγική ομιλία του Τίτου Γουβέλη για τους κατόχους εισιτηρίων