Το About παρουσιάζει εργαστήριο με τον Ανάργυρο Δενιόζο με θέμα τις συνθετικές τεχνικές του John Cage στις

8, 9, 11 & 12 Δεκεμβρίου 2012.

Ο John Cage είναι ίσως ο συνθέτης του 20ου αιώνα στον οποίο οφείλονται οι περισσότερες καινοτομίες της σύγχρονης μουσικής. Η επίδραση του, άμεση και έμμεση, υπερβαίνει κατά πολύ τον κύκλο των συγχρόνων του ή των περί αυτόν, αλλά και την ίδια την μουσική τέχνη. Αν και όλες οι δραστηριότητες του πηγάζουν και καταλήγουν στην μουσική δημιουργία, δεν υπάρχει τομέας της σύγχρονης τέχνης που η παρουσία του δεν υπήρξε καταλυτική. Εφέτος, 100 χρόνια από την γένηση και 20 από τον θάνατο του, το έργο του παραμένει επίκαιρο και σύγχρονο, όσο ποτέ.

Ωστόσο ακόμη και σήμερα πολλές είναι οι παρεξηγήσεις και παρερμηνείες, οι σχετικές με το έργο του. Από την άποψη που τον θεωρεί κυρίως έναν φιλόσοφο της μουσικής, έως εκείνη που στο πρόσωπο του βλέπει τον άνθρωπο που παρέδωσε την τέχνη στο τυχαίο, υφίσταται μία πληθώρα προσεγγίσεων που με τον τρόπο τους καθεμία υποβιβάζουν την συνθετική προσφορά αλλά και την μουσική αξία του έργου του.

 
Στο εργαστήριο αυτό, θα προσπαθήσουμε μέσω των αναλυτικών εργαλείων, των κειμένων και των ιδίων των έργων να διαλύσουμε ορισμένες από τις παρεξηγήσεις αυτές. Με αφετηρία ορισμένες από της θεμελιώδεις έννοιες που εισήγε ο John Cage (ρυθμική δομή, σιωπή, gamut, απροσδιοριστία, κοκ) θα παρουσιάσουμε αναλυτικά τις συνθετικές τεχνικές, την εξέλιξη τους και τις εφαρμογές τους. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αναλύσουν έργα και κείμενα, να διερευνήσουν εφαρμογές, επιρροές και επιδράσεις, να κατανοήσουν τις απαιτήσεις της ερμηνείας τους ή και να σχεδιάσουν νέα έργα.

 
Οι εισηγήσεις αρθρώνονται σε 4 ενότητες:

•εισαγωγικά ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία, δομές και υλικά
 •ρυθμική δομή
 •τυχαίο και απροσδιοριστία, happenings (1950-60)
 •τα ύστερα έργα (1968-1982).

 
Κάθε συνάντηση περιλαμβάνει επίσης ακροάσεις, παρουσίαση εργασιών και συζήτηση επί των θεμάτων.

 
Το εργαστήριο απευθύνεται σε συνθέτες, ερμηνευτές, μουσικολόγους αλλά και άλλους ενδιαφερόμενους με επαρκείς μουσικές γνώσεις για την παρακολούθηση του. Καθώς τα περισσότερα κείμενα είναι στην αγγλική γλώσσα, επιθυμητή είναι και μία σχετική εξοικείωση με την γλώσσα αυτή.


 
Ανάργυρος Δενιόζος, συνθέτης / μουσικολόγος

Ο συνθέτης και μουσικολόγος Ανάργυρος Δενιόζος γεννήθηκε στην Ζυρίχη Ελβετίας το 1962. Έχει συνεργαστεί με πολλούς φορείς όπως το ΚΣΥΜΕ, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το ΙΕΜΑ, την βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσική, τον Χώρο Πολιτισμού ABOUT και την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Τώρα εργάζεται στο κέντρο διαπολιτισμικής αγωγής Πανεπιστημίου Αθηνών ως ειδικός επιστημονικός συνεργάτης. Έργα του έχουν παιχτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@about-art.gr. Οι υποψήφιοι υποβάλλουν έως την 1η Δεκεμβρίου 2012 αποστέλλοντας ένα βιογραφικό σημείωμα.

Αριθμός συμμετεχόντων: έως 20 συμμετέχοντες.