Το ντουέτο των Southern Alliance δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2018 από τον συνθέτη και σαξοφωνίστα της jazz Γιάννη Κασέτα και την νοτιοαφρικανή σολίστ κλασικού πιάνου Menanto Chamberlain.

Αν και προερχόμενοι από διαφορετικά μουσικά περιβάλλοντα (jazz παιδεία και πορεία ο Κασέτας, κλασική παιδεία και ρεσιτάλ η Chamberlain) διαπίστωσαν παρόλα αυτά ότι μοιράζονταν και σημαντικές κοινές επιρροές.

Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία του σχήματος Southern Alliance το οποίο παντρεύει την jazz με την κλασική μουσική.

Επιλέγουν μεταξύ άλλων έργα των Satie, Debussy, Gershwin και άλλων ανάλογων συνθετών και τα παρουσιάζουν σε νέες εναρμονίσεις (συχνά ανοιχτές στον οργανωμένο αυτοσχεδιασμό), πάντα με σεβασμό στην πρωτότυπη μελωδική ανάπτυξη των έργων. Στο πρόγραμμα τους περιλαμβάνονται επίσης και προσωπικές συνθέσεις των μελών του σχήματος στο ύφος και την αισθητική της μίξης jazz και κλασικής μουσικής , το οποίο άλλωστε είναι το πεδίο με το οποίο ασχολούνται.

Την Πέμπτη 12/3 μαζί τους στο The Zoo, καλεσμένοι ο βιρτουόζος κρουστός Γιάννης Παπαγιαννούλης και ο κορυφαίος συνθέτης και κοντραμπασίστας Γιώργος Κωστόπουλος.