Στις 14 Απριλίου ολοκληρώνεται το 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Από την έναρξή του ως σήμερα το κοινό ξεχώρισε τα κρυφά διαμάντια του προγράμματος και προτείνει σε όσους δεν έχουν ακόμα προλάβει, να μην τα χάσουν ως την Τετάρτη 14 Απριλίου στο cinema.ifg.gr

Στο Πανόραμα, το τμήμα του Φεστιβάλ όπου προβάλλονται 18 ταινίες από τη Γαλλία και όλο τον γαλλόφωνο κόσμο, το κοινό ξεχώρισε:

– Το θρίλερ Τα Προσχήματα, σε σκηνοθεσία Marc Fitoussi, για ένα ζευγάρι ευκατάστατων Γάλλων απόδημων στη Βιέννη το οποίο φτάνει στα άκρα για να προστατέψει την υπόληψή του. Το ζευγάρι υποδύονται η πολυβραβευμένη Γαλλίδα ηθοποιός Καρίν Βιάρ (Karin Viard) και o σταρ της γαλλικής μουσικής Μπενζαμέν Μπιολέ (Benjamin Biolay).

– Την κομεντί Τα Αρώματα, σε σκηνοθεσία Γκρεγκορί Μαν (Grégory Magne), με τη σημαντική Γαλλίδα ηθοποιό Εμμανουέλ Ντεβός (Emmanuelle Devos) και τον Γκεγκορί Μοντέλ (Grégory Montel), τον οποίο γνωρίσαμε από τη σειρά Call my agent! / Dix pour cent. Η ταινία εστιάζει στην απρόσμενη σχέση που δημιουργείται μεταξύ μιας απαιτητικής δημιουργού αρωμάτων και του σοφέρ της.

– Tην κωμωδία Θαλασσοθεραπεία, σε σκηνοθεσία Γκιγιόμ Νικλού (Guillaume Nicloux), στην οποία ο γνωστός συγγραφέας Μισέλ Ουελμπέκ (Michel Houellebecq) συναντά τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ (Gérard Depardieu). Οι δυο Γάλλοι σταρ, ερμηνεύουν τους εαυτούς τους με απολαυστικό τρόπο και εμφανή τη μεταξύ τους χημεία, ενώ συζητούν ελεύθερα με το ιδιαίτερο στιλ τους, κάθε είδους θέμα.

– Τέλος, το κοινό ξεχώρισε το κοινωνικό δράμα Έκθαμβοι, σε σκηνοθεσία της Σαρά Σουκό (Sarah Suco), με τη μαγευτική Καμίγ Κοττέν (Camille Cottin), γνωστή από τη σειρά Call my agent! / Dix pour cent, που αφορά στον αγώνα μιας έφηβης να σώσει τον εαυτό της και τα αδέλφια της από τη θρησκευτική σέχτα στην οποία προσχωρούν οι γονείς τους. Μια δυνατή ταινία με αυτοβιογραφικά στοιχεία από τα προσωπικά βιώματα της ίδιας της νεαρής σκηνοθέτιδας.

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου προτείνει ακόμα:

– Το Louloute, σε σκηνοθεσία Ουμπέρ Βιέλ (Hubert Viel) προτείνει μια νοσταλγική ανάκληση των παιδικών χρόνων της μικρής ηρωίδας στην οικογενειακή φάρμα, στην καταπράσινη Νορμανδία, ανεξίτηλες στιγμές ομορφιάς και μαγείας που η σκληρή πραγματικότητα του βιοπορισμού των αγροτών γονιών της δεν μπόρεσε ποτέ να αμαυρώσει.

– Το Ασημένιο πνεύμα, του Στεφάν Μπαλού (Stéphane Batut), προτείνει μια ονειροπόλα βόλτα στο Παρίσι του σήμερα, όπου ο Juste, το νεαρό πνεύμα που συνοδεύει τους αποθανόντες στον επόμενο κόσμο, συναντιέται τυχαία με την Agathe, μια ζωντανή νεαρή κοπέλα που φαίνεται να τον θυμάται από μια άλλη ζωή.

– Το αφιέρωμα «Ελλάδα-Γαλλία: κινηματογραφικές συναντήσεις», όπου οκτώ Έλληνες σκηνοθέτες επιλέγουν τη γαλλική ταινία που τους καθόρισε.

Τελετή λήξης και απονομή βραβείων κοινού και κριτικής επιτροπής

Η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων κοινού και κριτικής επιτροπής θα λάβει χώρα διαδικτυακά, την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021, στις 20.00’, σε ζωντανή μετάδοση στη σελίδα Facebook και στο κανάλι youtube του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Θα απονεμηθούν και φέτος δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος:

-Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το οποίο απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και αποτελεί μια προσφορά του ΟΠΑΝΔΑ, που υποστηρίζει ως χορηγός επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

-Το Βραβείο Κοινού Fischer, το οποίο απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών με την ολοκλήρωση της θέασης των ταινίων που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα.

Το Βραβείο Κοινού είναι και φέτος προσφορά της Fischer, της πιο σινεφίλ μπύρας στην Ελλάδα, σταθερού υποστηρικτή του θεσμού του βραβείου κοινού του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου πάνω από 10 χρόνια. Συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ. Το πόσο θα δοθεί στην εταιρεία διανομής σαν ενίσχυση για την προώθηση της νικήτριας ταινίας όταν βγει στις αίθουσες.

Tα δύο βραβεία είναι δημιουργίες του Οίκου ZOLOTAS

Πληροφορίες

– Εισιτήρια: 3€
– Πλατφόρμα θέασης και αγοράς εισιτηρίων: cinema.ifg.gr
– Όλες οι ταινίες είναι διαθέσιμες έως τη λήξη του Φεστιβάλ, μέχρι εξαντλήσεως των εισιτηρίων.
– Από την έναρξη προβολής της ταινίας (τη στιγμή που πατάτε play) έχετε 48 ώρες για να ολοκληρώσετε τη θέαση