Έχοντας εξετάσει διαδοχικά τις ανισότητες στον οικονομικό τομέα και στον τομέα της εκπαίδευσης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στην τρίτη κατά σειρά διάλεξη στα πλαίσια του κύκλου “Σύγχρονη Σκέψη”, θα εστιάσει στο θέμα της ισότητας των δικαιωμάτων, την Πέμπτη 30 Μαΐου. Ομιλήτρια θα είναι μια νέα Γαλλίδα ερευνήτρια στον τομέα της Πολιτικής Επιστήμης, η Réjane Sénac, η οποία αναπτύσσει στα έργα της μια πρωτοποριακή και τολμηρή φεμινιστική σκέψη.

Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε την επικράτηση των ανισοτήτων στη Γαλλία, όταν μάλιστα η ισότητα προβάλλεται ως κεντρικός άξονας στη χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Πώς να ξεπεράσουμε την προφανή αντίφαση μεταξύ της προσκόλλησης στην ισότητα των δικαιωμάτων, κάτι κοινό στην ελληνική και τη γαλλική εθνική ιστορία, και τη διαπίστωση της επιμονής ή ακόμα και της επιδείνωσης των ανισοτήτων;

H Réjane Sénac θέτει υπό αμφισβήτηση τη γαλλική αντίληψη περί ισότητας ως ένα μύθο που πρέπει να αποδομηθεί για να επιτευχθεί μια άνευ όρων ισότητα: πέρα από το φύλο, την κοινωνική και εθνοφυλετική καταγωγή, τη θρησκεία και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Réjane Sénac

Η Réjane Sénac είναι Διευθύντρια Έρευνας CNRS στο Κέντρο Πολιτικών Ερευνών, CEVIPOF στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (Sciences Po), όπου και διδάσκει. Είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος Έρευνας και Διδασκαλίας της Γνώσης για το Φύλο – PRESAGE αλλά και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης του Agence Nationale de la Recherche (ANR) «Ανισότητες, Διακρίσεις, Μεταναστεύσεις». Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής του Ανώτατου Συμβουλίου περί Ισότητας των Φύλων, συμβουλευτικό όργανο προς τον Πρωθυπουργό από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2019.

Η έρευνά της έχει ως ορόσημο την ανάλυση των σύγχρονων εκφράσεων της αρχής της ισότητας υπό το πρίσμα των διαφοροποιήσεων που κρίνονται ως νόμιμες ή παράνομες. Από την ανάλυση των πρακτικών της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και της διαφορετικότητας, μέχρι την ανάλυση της αποκαλούμενης «θεωρίας των φύλων», σκοπός της είναι να εξετάσει τους δεσμούς μεταξύ των διαφοροποιήσεων που διαρθρώνουν τον δημόσιο τομέα – τον πολιτικό και νομικό ειδικότερα, και της αρχής της δικαιοσύνης στο επίκεντρο του κοινωνικού συμβολαίου. Για το σκοπό αυτό, η Réjane Sénac επικεντρώνεται στις αρχές της δημόσιας δικαιολόγησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης για εκείνους και εκείνες που η ίδια ονομάζει «μη-αδέλφια», στο μέτρο που έχουν αποκλειστεί θεωρητικά και ιστορικά από την δημοκρατική «αδελφοσύνη».

Συντονισμός: Μαρία Στρατηγάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου.