Η Πάολα, η Μπέτυ και η Εύα, τρεις τρανς γυναίκες που γνωρίζονται μεταξύ τους περισσότερα από σαράντα χρόνια, σε μια νυχτερινή βόλτα στην Αθήνα επισκέπτονται ξανά τους δρόμους της πόλης που ξεκίνησαν τη σεξεργασία από νεαρή ηλικία, τα μέρηστα οποία χάρηκαν τη ζωή, αγάπησαν και αγαπηθήκαν, τα μέρη στα οποία αγωνίστηκαν, έζησαν και αντιστάθηκαν ηρωικά.

Σύνοψη

Η Πάολα, η Μπέττυ και η Εύα είναι τρεις τρανς γυναίκες που πρωτοσυναντήθηκαν στους δρόμους της Αθήνας της δεκαετίας του 1970. Στις «Πικροδάφνες» η Μπέττυ Βακαλίδου, η ΕύαΚουμαριανού και η Πάολα Ρεβενιώτη επιστρέφουν ξανά σε μια νυχτερινή βόλτα στους δρόμους εκείνους της πόλης που από νεαρή ηλικία βιοπορίστηκαν ως σεξεργάτριες, στα μέρη που αντιμετώπισαν τη βία του κράτους και της αστυνομίας, στα σημεία που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους, γλέντησαν τηζωή, χάρηκαν τον έρωτα και δοξάστηκαν. Γεμάτηχιούμορ και περήφανο δυναμισμό η συζήτηση της Εύας, της Μπέττυς και της Πάολας στις «Πικροδάφνες» συνθέτει μια ιστορία της Αθήνας αλλά και μια ιστορία των σεξουαλικοτήτων της Μεσογείου.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Πάολα Ρεβενιώτη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ελπινίκη Βουτσά Ρεντζεποπούλου, Βαγγέλης Τσάκας, Γιώργος Γκόνος
Μοντάζ: Χριστίνα Λαγούρη
Ήχος: Αλέξανδρος Συνοδινός
Έρευνα: Ελίζα Τριανταφύλλου, Δανάη Μαραγκουδάκη

Διάρκεια: 67’

Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με την Πάολα Ρεβενιώτη

Η ταινία προβάλλεται στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους.

Πάολα Ρεβενιώτη 

Η Πάολα Ρεβενιώτη είναι εκδότρια, φωτογράφος, κινηματογραφίστρια και σεξεργάτρια. Είναι ενεργή από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και αποτελεί μια κεντρική φυσιογνωμία του ελληνικού ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος. Δεν αυτοπροσδιορίζεται ως ακτιβίστρια. Ξεκίνησε να εκδίδει το ΚΡΑΞΙΜΟ, το “περιοδικό επαναστατικής ομοφυλόφιλης έκφρασης” το 1981. Τη δεκαετία του 1990 οργάνωσε στην Aθήνα κάποιες από τις πρώτες εκδηλώσεις Pride στη χώρα.
Την τελευταία δεκαετία η Πάολα Ρεβενιώτη είναι δραστήρια στον τομέα των ντοκιμαντέρ, ασχολούμενηκυρίως με ζητήματα ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά, συχνά από το λεγόμενο περιθώριο της κοινωνίας. Δουλεύει μαζί με την ομάδα “Paola Team Documentaries” και έχει προσκληθεί να παρουσιάσει το έργο της σε φεστιβάλ, καταλήψεις, πανεπιστήμια και γκαλερί σε πολλές χώρες του κόσμου.

Photo Credit: Αλέξανδρος Ζωντανός | The Paola Project