Και ξεκινάμε λοιπόν, με ένα ποίημα. Το πιο ρομαντικό όλων των εποχών.

Σὲ περιμένω παντοῦ / Τάσος Λειβαδίτης

Κι ἂν ἔρθει κάποτε ἡ στιγμὴ νὰ χωριστοῦμε, ἀγάπη μου,
μὴ χάσεις τὸ θάρρος σου.
Ἡ πιὸ μεγάλη ἀρετὴ τοῦ ἀνθρώπου, εἶναι νὰ ᾿χει καρδιά.
Μὰ ἡ πιὸ μεγάλη ἀκόμα, εἶναι ὅταν χρειάζεται
νὰ παραμερίσει τὴν καρδιά του.

Τὴν ἀγάπη μας αὔριο, θὰ τὴ διαβάζουν τὰ παιδιὰ στὰ σχολικὰ βιβλία, πλάι στὰ ὀνόματα τῶν ἄστρων καὶ τὰ καθήκοντα τῶν συντρόφων.
Ἂν μοῦ χάριζαν ὅλη τὴν αἰωνιότητα χωρὶς ἐσένα,
θὰ προτιμοῦσα μιὰ μικρὴ στιγμὴ πλάι σου.

Θὰ θυμᾶμαι πάντα τὰ μάτια σου, φλογερὰ καὶ μεγάλα,
σὰ δύο νύχτες ἔρωτα, μὲς στὸν ἐμφύλιο πόλεμο.

Ἄ! ναί, ξέχασα νὰ σοῦ πῶ, πὼς τὰ στάχυα εἶναι χρυσὰ κι ἀπέραντα, γιατὶ σ᾿ ἀγαπῶ.

Κλεῖσε τὸ σπίτι. Δῶσε σὲ μιὰ γειτόνισσα τὸ κλειδὶ καὶ προχώρα. Ἐκεῖ ποὺ οἱ φαμίλιες μοιράζονται ἕνα ψωμὶ στὰ ὀκτώ, ἐκεῖ ποὺ κατρακυλάει ὁ μεγάλος ἴσκιος τῶν ντουφεκισμένων. Σ᾿ ὅποιο μέρος τῆς γῆς, σ᾿ ὅποια ὥρα,
ἐκεῖ ποὺ πολεμᾶνε καὶ πεθαίνουν οἱ ἄνθρωποι γιὰ ἕνα καινούργιο κόσμο… ἐκεῖ θὰ σὲ περιμένω, ἀγάπη μου!

Και έπειτα; θα αναρωτιέστε…

Έπειτα, θα κάνουμε ένα μαγικό ταξίδι, πέρα από κάθε κυνισμό – ίσως και τον ρεαλισμό που προστάζει η βάρβαρη εποχή μας-, στις 5 πιο ρομαντικές ταινίες όλων των αιώνων.

Γιατί, κάπου στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα στενό που μύριζε μοναξιά και βροχή,  διαβάσαμε  πως ο έρωτας μας κάνει αόρατους στους βάρβαρους.

Και το να είσαι αόρατος, προσθέτουμε εμείς, είναι επιτακτική ανάγκη.

Οι επιλογές μας

Carol

Βρισκόμαστε στην λαμπερή Νέα Υόρκη, κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’50. Δύο γυναίκες, συναντιούνται. Δυο άνθρωποι, με εξ ολοκλήρου διαφορετικές ζωές, από διαφορετικές τάξεις ερωτεύονται.

Aς δούμε την αρχή της ιστορίας τους…

Την περίοδο των Χριστουγέννων του 1952, η Therese Belivet, μια νεαρή φωτογράφος, εργάζεται στο πολυκατάστημα Frankenberg στο Μανχάταν. Εκεί, γνωρίζει μια εντυπωσιακή γυναίκα, την Carol Aird, η οποία ψάχνει μια κούκλα για την κόρη της, Rindy. Η Therese προτείνει στην Carol να της αγοράσει ένα ιδιαίτερο τρενάκι. Καθώς η Κάρολ αποχωρεί, αφήνει τα γάντια της στον πάγκο. Η Therese της τα ταχυδρομεί.

Τι θα συμβεί;

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Οι μεγάλοι έρωτες λένε, πως κάνουν τον κύκλο τους. Πόσο μεγάλος είναι όμως τελικά αυτός ο κύκλος;

Ίσως μια ολόκληρη ζωή; ίσως και όχι.

Δύο ερωτευμένοι άνθρωποι, καταλήγουν να έχουν μια συμβατική σχέση. Ο πόνος υπερτερεί.

Έτσι, μια μέρα, μετά από έναν καυγά, ο Joel Barish ανακαλύπτει ότι η κοπέλα του Clementine Kruczynski έχει σβήσει όποια ανάμνηση έχει από τον ίδιο, με την βοήθεια της εταιρείας Lacuna της Νέας Υόρκης. Αποκαρδιωμένος αποφασίζει να υποβληθεί στην ίδια διαδικασία. Κατά την προετοιμασία, ηχογραφεί μια κασέτα, στην οποία αφηγείται τις αναμνήσεις του από την ασταθή σχέση τους.

Είναι ο εχθρός της μνήμης, ο έρωτας;

Casablanca

Και μόλις φτάσαμε, στην πιο ρομαντική ταινία, όλων των δευτερολέπτων, λεπτών και αιώνων.

Είναι Δεκέμβριος του 1941 και βρισκόμαστε στο “Rick’s Cafe Americain” του Ρικ Μπλέιν στην Καζαμπλάνκα. Στο “Rick’s Café Américain” συχνάζουν άνθρωποι διαφορετικών τάξεων και ιδεολογιών, συμπεριλαμβανομένων Γάλλων και Γερμανών αξιωματούχων και προσφύγων που θέλουν απεγνωσμένα να φτάσουν στις  Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ρικ ισχυρίζεται ότι είναι ουδέτερος σε όλα τα θέματα που περιλαμβάνουν πολιτικά ζητήματα, όμως πολέμησε με τους Ρεπουμπλικάνους στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

Όλα αλλάζουν, όταν στο μαγαζί του, φτάνει η πρώην ερωμένη του, Ilsa Lund. Η Ilsa ζητά από τον πιανίστα, Sam,  να παίξει το “As Time Goes By”. Ο Ρικ εξοργίζεται που ο Σαμ δεν υπάκουσε στην εντολή του να μην ερμηνεύσει ποτέ αυτό το τραγούδι και μένει άναυδος  βλέποντας την Ίλσα. Τη συνοδεύει ο σύζυγός της, Victor Laszlo, φυγάς ηγέτης της Τσέχικης Αντίστασης. Ο Ταγματάρχης Στράσερ έχει έρθει στην Καζαμπλάνκα για να εμποδίσει τον Laszlo να συνεχίσει τον αγώνα του.

Ο Ρικ, είναι ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει.

Breakfast at Tiffany’s

Ένα ωραίο πρωινό, ένα ταξί σταματά μπροστά από το εμβληματικό κοσμηματοπωλείο Tiffany & Co. Από αυτό βγαίνει η κομψή Holly Golightly, κρατώντας μια χάρτινη σακούλα που περιέχει το πρωινό της. Αφού κοίταξε τις βιτρίνες του καταστήματος, πηγαίνει με τα πόδια στο διαμέρισμά της, έπειτα από το χθεσινό ραντεβού της. Αργότερα, την ξυπνά ο νέος γείτονας Paul Varjak, ο οποίος της χτυπά το κουδούνι για να μπει στο κτίριο.

Και μαζί του, θα έρθει και μια νέα κοινή ζωή.

Amelie

Η Αμελί φεύγει από το καταπιεστικό της σπίτι σε ηλικία 18 ετών και γίνεται σερβιτόρα στο Café des 2 Moulins στη Μονμάρτρη. Είναι ελεύθερη και αφήνει τη φαντασία της να περιπλανιέται διάσπαρτα, σαν μικρό παιδί, βρίσκοντας ικανοποίηση σε απλές απολαύσεις, όπως το να βυθίζει το χέρι της σε σακιά με σιτηρά και να τρώει κρεμ μπρουλέ.

Το μόνο που θέλει είναι περιπέτεια και αγάπη.