Οι Nine Below Zero είναι η κορυφαία rockin’ blues μπάντα και δημιουργήθηκε την εποχή που ανθούσε το punk στο Λονδίνο –πριν από 40 χρόνια δηλαδή – από τον κιθαρίστα και τραγουδιστή Dennis Greaves και τον αρμονικίστα Mark Feltham, παίρνοντας το όνομά τους από το ομώνυμο κομμάτι του μεγάλου bluesman Sonny Boy Williamson.

Η καινούργια τότε μπάντα, προέκυψε ως συνέχεια του σχήματος Stan’s Blues band που είχαν oι Greaves & Feltham, το οποίο είχε ήδη δημιουργήσει ένα ρεύμα που με τον καινούργιο σχηματισμό αναπτύχθηκε κι εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Έτσι, οι Nine Below Zero αποτελούν εδώ και δεκαετίες μια σταθερή και πολύτιμη αξία στο πολιτιστικό χρηματιστήριο του ευρωπαϊκού blues rock. Με το πρώτο τους άλμπουμ, “Live at the Marquee” του 1980, φάνηκε πως η δυναμική των Nine Below Zero υπερέβαινε τα όρια του σύγχρονου βρετανικού μπλουζ και αγκάλιαζε ακροατήρια από διάφορα μουσικά είδη – ακόμα και από το heavy metal!

Το γκρουπ ήταν τόσο δημοφιλές τα πρώτα χρόνια των ‘80’s που δεν έλειπε σχεδόν από καμία τηλεοπτική εκπομπή της εποχής ενώ άνοιγε συναυλίες μεγάλων rock ονομάτων όπως οι Kinks ή οι Who. Παρά την μεγάλη επιτυχία τους όμως, οι Nine Below Zero διαλύθηκαν προσωρινά πριν από τα μέσα των ‘80’s και δεν επανασυνδέθηκαν παρά πέντε-έξι χρόνια αργότερα, στις αρχές των ‘90’s, συνεχίζοντας να έχουν μεγάλη επιτυχία και να παίζουν με ροκ σταρς του διαμετρήματος ενός Gary Moore ή ενός Chuck Berry, ή να κάνουν σειρές συναυλιών με τον Brian May (Queen) ή τον Eric Clapton στο στυλ φυσικά που ήταν σπεσιαλίστες: ένα αυθεντικό και ξεσηκωτικό rockin’ Blues!

Το 2009 οι NBZ ξεκίνησαν προετοιμασίες για τον εορτασμό των 30 χρόνων τους στη δισκογραφία και την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το άλμπουμ “It’s Never Too Late”, το πρώτο με καινούριο υλικό για το γκρουπ μέσα στον 21ο αιώνα. Έκτοτε το γκρουπ βρίσκεται σε έναν διαρκή οργασμό δημιουργικότητας, δείχνοντας ότι παραμένει το πρώτο όνομα στην ευρωπαϊκή blues rock σκηνή. To 2015 επιστρέφει κι ο original ντράμερ του γκρουπ, o Mickey Burkey, ενώ η μπάντα την επόμενη χρονιά θα κυκλοφορήσει το πολύ επιτυχημένο “13 Shades of Blue” περιοδεύοντας σε όλο τον κόσμο.

Μια μπάντα σύμβολο από τις μεγάλες σκηνές του κόσμου, ίσως στις πρώτες συναυλίες τους σε τόσο οικείο και ζεστό περιβάλλον όπως αυτός της σκηνής του Half Note Jazz Club. Το κορυφαίο rockin’ blues πιο κοντά από ποτέ …!

Παίζουν οι:

Dennis Greaves – Guitar, vocals
Mark Feltham – Harmonicas, vocals
Ben Willis – Bass
Mickey Burkey – Drums