Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει το Αυστραλιανό συγκρότημα “Masonik”, το οποίο θα παρουσιάσει, σε συνεργασία με την λυρική τραγουδίστρια Γεωργία Μπαλαμπίνη και τον εικαστικό Μάριο Φουρνάρη, ένα δρώμενο με τίτλο “Altar’d Lament“.

Το project  Altar’d  Lament είναι μια μοναδική συνδυαστική συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Αυστραλών μουσικών και εικαστικών καλλιτεχνών, το οποίο αναφέρεται ουσιαστικά στην περιθωριοποιημένη μουσική του Ρεμπέτικου και του Αμανέ και σκιαγραφεί ένα αναπαραστατικό τόξο ανάμεσα στα ξεχασμένα μουσικά ακούσματα και στη δυνητική δημιουργικότητα της εκτέλεσής τους.

Κύριο συστατικό της κριτικής ιστορικής βάσης του project αποτελεί η καταστροφική δύναμη της φωτιάς της Σμύρνης το 1922. Από τις φλόγες, οι φωνές των εκλιπόντων αναδύονται και υπενθυμίζουν την απίστευτη απώλεια  και τον εξανδραποδισμό των ανθρώπων, μετατρέποντάς την σε δημιουργική επιθυμία και δύναμη. Το project στοχεύει, τόσο μέσα από την παράδοση του Ρεμπέτικου, τους ήχους και τη μουσική της Jazz, του Dub, και της Νoise, όσο και μέσα από την χρήση οπτικών μέσων όπως το βίντεο και οι τρισδιάστατες εγκαταστάσεις, να συνθέσει έναν εικονικό “ιερό χώρο”.

Τα μέλη του συγκροτήματος “Masonik” είναι:

Basil Psanoudakis (Bass/Laptop)

Paul Pax Andrews (Saxophone)

Wheldon Thornley (Keyboards)

Tony Monaco (Montage)

Φωνητικά: Γεωργία Μπαλαμπίνη

Εικαστική εγκατάσταση: Μάριος Φούρναρης