Ο τίτλος της έκθεσης, Nexus, σύμφωνα με το Λεξικό της Οξφόρδης, αποτελεί την έννοια ενός συνόλου ή μιας σειράς ομάδων συνδεδεμένων μεταξύ τους, ένα σύμπλεγμα.

Παρατηρώντας τα έργα, ανάμεσα τους ο θεατής βρίσκει δεκάδες διαφορές. Η ομοιότητα του συνόλου, όμως, δίνει και το γενικό συμβολισμό, που ο Sarson θέλει να μεταφέρει ως μήνυμα.

Το συμπέρασμα που καταλήγει ο Sarson είναι ότι η μεταμφίεση ενός προσώπου, μπορεί να επιφέρει την ανωνυμία, αλλά η ίδια η πρακτική της μεταμφίεσης, έχει πάντα ως αποτέλεσμα μιαν άλλη, δική της ταυτότητα.

Με λίγα λόγια, αν και ο σκοπός του καμουφλαρίσματος του προσώπου, είναι η μη αναγνωρισιμότητα του ατόμου, η μάσκα τελικά ως αντικείμενο φέρνει ένα συμβολισμό κοινά αποδεκτό και αναγνωρίσιμο στο σύνολο.

Παρά την απουσία της ταυτότητας, τα περιτυλίγματα της μορφής ενεργούν σαν στολή και δηλώνουν ρόλους και πιθανές ταυτότητες, μέσα από βλέμματα που θέλουν να επικοινωνήσουν.

Τα ακάλυπτα ματιά είναι αυτά που δίνουν την ταυτότητα και την παρουσία του ατόμου. Οποιοδήποτε άλλο γνώρισμα χάνεται πίσω από το ύφασμα. Έτσι, ο θεατής έχει την δυνατότητα να καταλάβει τις προθέσεις του μασκοφόρου από το βλέμμα του. Ένα βλέμμα άλλοτε μελαγχολικό, ή αινιγματικό και άλλοτε απειλητικό.

Ο Sarson σπούδασε στο Guildford College of Art ζωγραφική και γλυπτική, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και στον περιβαλλοντολογικό σχεδιασμό στο Royal College of Art στο πλευρό των Sir Hugh Casson, John Miller και Iris Murdoch.

Info
Εγκαίνια: Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου, ώρα 20:00
Διάρκεια: 21 Φεβρουαρίου έως 12 Μαρτίου
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-13:00 και 18:00-21:00,
Σάββατο 11:00-14:00
Γκαλερί ASTRA
Καρυατίδων 8, Αθήνα
Τηλ.: 210 9220236
[email protected]