Δεν συνηθίζω να διαβάζω τέτοιου είδους βιβλία. Όμως, για κάποιο λόγο,Οι Μαινάδες του Χίτλερ είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που η περίληψή του μου κίνησε τόσο έντονα την περιέργεια και γέννησε μέσα μου μια πολύ ισχυρή επιθυμία να τις διαβάσω, που δεν προσπάθησα καν να αντισταθώ.

Και πράγματι, δεν το μετάνιωσα ούτε για στιγμή, όχι απλά γιατί έλαβα γνώσεις που δεν είχα, ούτε επειδή είδα μια διαφορετική οπτική σκοπιά από αυτήν που συνηθίζει να μας διδάσκει η Ιστορία, αλλά γιατί έβαλα τον εαυτό μου σε μια διαδικασία περισυλλογής και -ίσως- αναθεώρησης ορισμένων πραγμάτων. Γιατί, το πόσο βάναυση και σκληρή υπήρξε η Ναζιστική Γερμανία, σπέρνοντας την καταστροφή, τον πόνο και τον θάνατο απ’ όπου περνούσε, είναι κάτι που το γνωρίζουμε και δεν χωρά αμφισβήτηση, αλλά καλώς ή κακώς, ένα αντρικό προσωπείο συνοδεύει την βία αυτή. Κι όμως, όπως έχει αποδείξει η Ιστορία, μερικά από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα τα έχουν πραγματοποιήσει γυναίκες.

Η Wendy Lower -καθηγήτρια Ιστορίας στο κολέγιο McKenna του Κλερμόν-, έπειτα από εξαντλητική έρευνα, προσφέρει ένα βιβλίο ιδιαίτερα ξεχωριστό και σημαντικό ως προς την αναθεώρηση της Ιστορίας, αλλά και τον ρόλο της γυναίκας στη Ναζιστική Γερμανία. Πλέον, οι γυναίκες δεν είναι απλές φιγούρες στο πλευρό των συζύγων τους και σύμβολα της οικογενειακής εστίας, αλλά τοποθετούνται στα στρατόπεδα του Τρίτου Ράιχ, αποκαλύπτοντας την ισχύ που είχαν, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο την αξιοποίησα και την εκμεταλλεύτηκαν. Συγκεκριμένα, η Lower τοποθετεί στον πυρήνα του βιβλίου της 50.000 γυναίκες οι οποίες και συμμετείχαν στη γενοκτονία, έχοντας αρνηθεί κάθε ίχνος συναισθήματος, ηθικής, υπηρετώντας την διαστρεβλωμένη εικόνα που προάσπιζε το ναζιστικό κίνημα. Γυναίκες που παρασύρθηκαν και που το πάθος της μύησής τους τις οδήγησε σε συμπεριφορές φρικτές και ακραίες, με την υπογραφή τους να έχει μπει κάτω από μερικά από τα μεγαλύτερα σύγχρονα εγκλήματα.

Μέσα από ένα ιστορικό οδοιπορικό στα γκέτο της Πολωνίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, η Lower καταδεικνύει τις γυναίκες αυτές ως ένοχες, όχι επειδή απλά έδιναν εντολές που έσπερναν τη βία και τον θάνατο, αλλά επειδή οι ίδιες τα ασκούσαν όλα αυτά, απομυζώντας μάλιστα από τις ακραίες αυτές συμπεριφορές ικανοποίηση του εγώ τους και της ανάγκης τους για υπεροχή έναντι άλλων ανθρώπινων ζωών, που πολύ λίγη σημασία είχαν για τις ίδιες. Ιστορίες γυναικών που αν και υπήρξαν οι ίδιες μάνες, οδηγήθηκαν σε κτηνώδεις πράξεις, από τις πιο ανατριχιαστικές που θα μπορούσαν να καταγραφούν ποτέ στην ιστορία του ανθρωπίνου είδους. Γυναίκες με αλλοιωμένες συνειδήσεις και διαστρεβλωμένες πραγματικότητες, εμμονικές και με πεποιθήσεις που φυτεύτηκαν βαθιά μέσα τους για να ανθίσουν και να κατασπαράξουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Η γενοκτονία μέσα από μια διαφορετική ματιά, που δεν μπορεί να μην σε συγκλονίσει.

Το βιβλίο της Wendy Lower, Οι μαινάδες του Χίτλερ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.