Η δεύτερη προβολή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, 15:00, με την παρουσίαση των δύο φιλμ μικρού μήκους Xenos (2014) και A Man Returned (2016), που έχει προτείνει η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια Κατερίνα Γρέγου και η ομάδα των Κυριακάτικων Αφηγήσεων ως συνέχεια της μεγάλου μήκους ταινίας, A World Not Ours (2012), του Mahdi Fleifel. Τα δύο φιλμ προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία του σκηνοθέτη και του παραγωγού.

Στο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους Xenos (2014), ο Mahdi Fleifel εμβαθύνει στα σχετικά με την πορεία των ανθρώπων του Ain el-Helweh. Η ταινία αυτή ακολουθεί το ταξίδι που έκανε το 2010 ο Abu Eyad, ένας νέος άνδρας από τον καταυλισμό, περνώντας με τη βοήθεια διακινητών στην Ελλάδα μέσω Συρίας. Έχοντας εγκαταλείψει την εμπόλεμη πατρίδα του, φτάνει στην Ελλάδα για να βρεθεί σε μια κοινωνία που λυγίζει υπό την πίεση της οικονομικής και πολιτικής κατάρρευσης. Το σύντομο ντοκιμαντέρ αναμιγνύει σκηνές από την Αθήνα με τηλεφωνικές συνδιαλέξεις κατά την παραμονή του Abu Eyad στην Αθήνα, που μεταφέρουν «τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης και την επίμονη αίσθηση εξορίας σε μια γη της επαγγελίας που έχει αποδειχθεί εφιάλτης.» (Mahdi Fleifel)

Η πιο πρόσφατη ταινία του Fleifel, A Man Returned (2016), απέσπασε την Αργυρή Άρκτο στη Μπερλινάλε του 2016. Η ταινία ακολουθεί έναν άλλο νέο άντρα, τον 26χρονο Reda, στην αποτυχημένη του απόπειρα να ξεφύγει από το Ain el-Helweh. Μετά από τριών ετών εγκλωβισμό στην Ελλάδα, ο Reda επιστρέφει τελικά στο στρατόπεδο προσφύγων εξαρτημένος από την ηρωίνη και βρίσκει το Ain el-Helweh να διαλύεται από εσωτερικές διαμάχες και από την κλιμακούμενη ένταση λόγω του πολέμου στη Συρία. Εκεί, εντελώς απρόσμενα, ο Reda αποφασίζει να παντρευτεί τον έρωτα των παιδικών του χρόνων. Ως γλυκόπικρη ιστορία αγάπης, το A Man Returned απηχεί τους θριάμβους και την απελπισία του ίδιου του καταυλισμού.

Η επιμελητική ομάδα των Κυριακάτικων Αφηγήσεων απαρτίζεται από τους Κατερίνα Νίκου, Βοηθό Επιμέλειας του Προγράμματος Δημόσιων Δράσεων της documenta 14, Θοδωρή Προδρομίδη, εικαστικό, και Χριστίνα Κάλλη, ανεξάρτητη επιμελήτρια. Στόχος της είναι να παρουσιάσει επιλεγμένες αφηγήσεις για τις κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνονται στη παγκόσμια πραγματικότητα, μέσα από το έργο ανεξάρτητων δημιουργών.

Οι δύο προβολές θα έχουν μόνο αγγλικούς υπότιτλους. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Mahdi Fleifel και τον παραγωγό Patrick Campbell.

Xenos, Mahdi Fleifel, 2014

Παραγωγή: Nakba FilmWorks – Mahdi Fleifel, Patrick Campbell
Χώρες παραγωγής: Αγγλία | Δανία | Ελλάδα
Διάρκεια: 13 λεπτά

A Man Returned, Mahdi Fleifel, 2016

Παραγωγή: Nakba FilmWorks – Mahdi Fleifel, Patrick Campbell
Χώρες Παραγωγής: Αγγλία | Δανία |Ολλανδία | Λίβανος
Διάρκεια: 30 λεπτά