Η παράσταση «Οι Κήποι της Αμμόχωστος» πραγματεύεται τις έννοιες του χώρου, του χρόνου και του τόπου ξεναγώντας τους θεατές σε ένα σουρεαλιστικό «Αμμοχωστιανό» σύμπαν. Η πόλη της Αμμοχώστου, αναφερόμενη ως σύμβολο ενός «ανθισμένου» και «καρποφόρου» μικρόκοσμου, μετατρέπεται σε τοπίο μέσα στο οποίο χορευτές και ηθοποιός ανακαλούν εικόνες του παρελθόντος και της φαντασίας δημιουργώντας πιθανές πραγματικότητες.

Σημείωμα χορογράφου

Η ιδέα ξεκίνησε από την διαπίστωση ότι η νέα γενιά ειδικότερα δεν γνωρίζει αρκετά για την ιστορία της πόλης της Αμμοχώστου, παρά μόνο το γεγονός ότι είναι μια πόλη φάντασμα και ότι κάποτε ήταν αναπτυγμένη. Πώς μπορείς λοιπόν να παλεύεις για κάτι όταν δεν το γνωρίζεις, όταν δεν σου λείπει; Πώς μπορείς να το διεκδικήσεις αν δεν το είχες ποτέ για να νιώσεις την έλλειψη του..

Η χορογραφική μου προσέγγιση είναι ένας παραλληλισμός της πόλης της Αμμοχώστου, με πτυχές του εαυτού μας οι οποίες που είναι όμορφες, αγνές και ίσως ακατέργαστες. Το κείμενο και ο λόγος του ηθοποιού, εξυπηρετούν στη συγκεκριμενοποίηση της ιστορίας που διηγούμαστε, ενώ η κίνηση και η μουσική δημιουργούν μια ονειρική ατμόσφαιρα. Το όλο έργο είναι πολύπλευρο και ποικιλόμορφο: προσπαθώ να διηγηθώ μια ιστορία μέσω του κειμένου, της κίνησης των χορευτών, της πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης, των βιντεοπροβολών και των εικαστικών εγκαταστάσεων.

Συντελεστές

Ιδέα/Χορογραφία: Μαρίνα Πογιατζή
Ερμηνεία: Αλίκη Ευγενίου, Κυριάκος Ιεροδιακόνου (Blaze), Ιουλία Χαραλαμπίδου, Θεόδωρος Σουρμελής, Μαρίνα Πογιατζή
Μουσική: Μάριος Τακούσιης
Εικαστικά: Χρίστος Αβραάμ
Κείμενα/Έρευνα: Θεόδωρος Σουρμελής / Μαρίνα Πογιατζή
Βίντεο/γραφικά: Baoonz
Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Λάζογλου

Με τη υποστήριξη του Οργανισμού Salamis

Λίγα Λόγια για την ομάδα ΜΗΤΡΑ Χοροθέατρο

Η Ομάδα ΜITRA Χοροθέατρο (έτος ίδρυσης 2012) είναι το καλλιτεχνικό τέκνο της χορογράφου Μαρίνας Πογιατζή. Αγκαλιάζει καλλιτέχνες από τα πεδία του χορού, του θέατρου, της μουσικής και των εικαστικών τεχνών, πάντα με κεντρικό άξονα το ανθρώπινο σώμα. Βασικοί συνιδρυτές της ομάδας είναι οι χορεύτριες Αλίκη Ευγενίου και Στέλλα Ευτυχίου, η ηθοποιός Νάγια Αναστασιάδου και ο εικαστικός Χρίστος Αβραάμ. Η ομάδα εμπνέεται το όνομά της από την ελληνική λέξη ΄μήτρα΄, η οποία δηλώνει τον τόπο- εστία της κύησης μιας νέας ζωής. Αλληγορικά, η MITRA είναι ο τόπος της δημιουργίας του καλλιτεχνικού έργου.