Το «Κιβώτιο», το εμβληματικό έργο του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο. Ο κύκλος συζητήσεων με το κοινό συνεχίζεται, με καλεσμένους για την ενδέκατη συζήτηση τους ιστορικούς Αντώνη Λιάκο και Κωστή Κορνέτη. Θέμα συζήτησης «Το Κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδου και η κριτική των “Παιδιών της Επανάστασης”. Η αναζήτηση του νοήματος της εμπειρίας. Μια συγκριτική προσέγγιση».

Ο Αντώνης Λιάκος είναι Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας και Ιστορίας της Ιστοριογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διατέλεσε Πρόεδρος στο International Commission for History and Τheory of Historiography (2010-2015). Είναι managing director στο περιοδικό Historein/Ιστορείν. Το 2012 έλαβε το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου για το βιβλίο του Αποκάλυψη, ουτοπία, ιστορία (Πόλις, 2011).

Ο Κωστής Κορνέτης είναι ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου Τα παιδιά της δικτατορίας, που απέσπασε το βραβείο Edmund Keeley το 2015. Εργάζεται ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Carlos III της Μαδρίτης.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η θεατρολόγος Μάρθα Κοσκινά.

Η σειρά των καλεσμένων στις συζητήσεις για τον μήνα Δεκέμβριο διαμορφώνεται ως εξής: στις 30 Δεκεμβρίου καλεσμένος θα είναι ο ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου. Στις 6 Ιανουαρίου 2017, στο Studio Μαυρομιχάλη θα βρίσκεται ο Νίκος Μπελογιάννης, γιος του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, στις 13/1 ο Κοσμήτορας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Σπουρδαλάκης και στις 20/1 ο Καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών και συγγραφέας, Νίκος Μαραντζίδης.
Η συμμετοχή στις συζητήσεις είναι δωρεάν.

Το έργο

Στα τέλη του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.

Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, τον ταραγμένο αυτόν ήρωα που σταδιακά αμφισβητεί κάθε είδους πεποίθηση. Το Κιβώτιο, είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

Το blog της παράστασης: http://kivotio.tumblr.com/

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Σκηνογραφία : Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική : Γιώργος Νινιός

Παίζει ο Φώτης Μακρής