Σε ένα μοναδικό ιστορικό αρ νουβό κτίριο, Πινδάρου 6 και Ακαδημίας στο Κολωνάκι (το οποίο κάποτε ανήκε στην οικογένεια της βασίλισσας Ασπασίας Μάνου, συζύγου του Αλέξανδρου Α’), συνολικής επιφάνειας 700 τ.μ., οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν μια σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού μέσα από την έκθεση «Οι Hi-Tech Εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων», η οποία περιλαμβάνει 100 περίπου επιλεγμένα εκθέματα, από το ρομπότ-υπηρέτρια και τον «κινηματογράφο» του Φίλωνος μέχρι το αυτοκίνητο-κουκλοθέατρο του Ήρωνος, κι από το αυτόματο υδραυλικό ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Συγχρόνως, στο ίδιο κτίριο θα στεγάζεται μόνιμα και η ανεξάρτητη έκθεση Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων με 42 πλήρως λειτουργικά, ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα, όπως ο ελικώνας και το σύντονο του Πυθαγόρα, η λύρα του Ερμή, η κιθάρα του Απόλλωνα, η ομηρική φόρμιγγα, η πηκτίς της Σαπφούς, ο ελικών του Πτολεμαίου, η σύριγξ του Πανός, η ύδραυλις του Κτησίβιου, κ.ά.

Επιπλέον, το νέο Μουσείο Κοτσανά θα παρουσιάζει σε ειδικό χώρο και περιοδικές εκθέσεις, αφιερωμένες κάθε φορά σε διαφορετικές όψεις της αξιοθαύμαστης τεχνολογίας των αρχαίων Ελλήνων, όπως την έκθεση «Αρχιμήδη» ή εκθέσεις αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών, αρχαίων ελληνικών αυτομάτων, αρχαίας ελληνικής ναυπηγικής, αρχαίων ελληνικών πολιορκητικών μηχανών, αρχαίας ελληνικής αστρονομίας και πολλών άλλων.

Παράλληλα στους χώρους του μουσείου θα παρέχονται σταδιακά ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του μουσείου, όπως εργαστήρια ρομποτικής, καλλιτεχνικών, φυσικών επιστημών, μαθηματικών, κ.ά.

Ακόμη, οι επισκέπτες θα μπορούν να προμηθευτούν από το Πωλητήριο του μουσείου χειροποίητα μοντέλα, αντίγραφα των εκθεμάτων του μουσείου από τον Μάριο Κοτσανά, όπως ένα ακριβές ομοίωμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, το φορητό ηλιακό ωρολόγιο του Παρμενίωνος, τον τετράντα του Ιππάρχου, αρχαιοελληνικά πλοία, παιχνίδια, μουσικά όργανα, κ.ά.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κώστας Κοτσανάς, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Μελετητής και ερευνητής της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις: Προγραμματίστε εγκαίρως την επίσκεψή σας!

Το νέο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά πραγματοποιεί βιωματικές ξεναγήσεις από εξειδικευμένο προσωπικό για σπουδαστές και μαθητές όλων των τάξεων και σχολικών βαθμίδων από τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018.

Στόχος των εκπαιδευτικών επισκέψεων είναι η βιωματική επαφή των μαθητών και των σπουδαστών με αυτή τη σχετικά άγνωστη πτυχή του πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων, την απίστευτη τεχνολογία τους.

Είναι απαραίτητη η τηλεφωνική προκράτηση.

ΗΜΕΡΕΣ: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-13:00 (Για οργανωμένες επισκέψεις σε άλλες ημέρες/ώρες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Μουσείο)
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: Έως 25 άτομα ανά ομάδα. Δυνατότητα ταυτόχρονης ξενάγησης έως και 6 ομάδων.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60’ ή 120’ ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των ομάδων.
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-13:00, Τ: 211 411 00 44, 6907-292002, Ε: [email protected]