Τη Δευτέρα 26 Ιουλίου η Καλλιτεχνική εταιρεία «Επωδός» παρουσιάζει στο Παλαιό Ελαιουργείο στην Ελευσίνα, την παράσταση «Οι γερόντισσες και η

Θάλασσα. Το ποίημα αυτό γράφτηκε πριν από 40 χρόνια (1959) και έχει θεατρική μορφή, χωρίς να ορίζεται σαν θεατρικό έργο από το δημιουργό του. 

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες που έχουμε για το ποίημα αυτό είναι πως δεν έχει υπάρξει θεατρική μεταφορά του, όπως έχει επανειλημμένα συμβεί με πολλά ποιήματα του Ρίτσου, που ανέβηκαν με μεγάλη επιτυχία και απήχηση στη Ελλάδα και στο εξωτερικό, απόδειξη πως ο ποιητικός του λόγος είναι απολύτως συμβατός με την θεατρική πράξη.

Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία – στοίχοι: Βασίλης Κονταξής
Μουσική: Γεράσιμος Τριανταφύλλου
Σκηνικά και κοστούμια: Κωνσταντίνος Γιαννιώτης
Φωτισμοί: Σπύρος Μελισσάρης
Οργάνωση παραγωγής: Επωδός
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάριος Καλλός

Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται:

Γερόντισσα της Σάμος: Λίτσα Σταμνά, Γερόντισσα της Λέσβος Ι: Μαρία Αϊβαλιώτη, 
Γερόντισσα της Λήμνος: Ελένη Τσιγιάννη, Γερόντισσα της Λέσβος ΙΙ: Αγγελική Γεωργαντά, Γερόντισσα  της Κως: Χαρίκλεια Βαμβακίδου, Γερόντισσα της Κάλυμνος: Καλοτίνα Κόρφια, Γερόντισσα της Μήλος: Αύρα Βαλσαμανίδου,  Γερόντισσα της Χίος: Μαρία Φούτσου – Σμαράγδα Κιούση, Γερόντισσα της Ρόδος: Ρούλα Σαλιάρη, Γερόντισσα της Λέρος: Βίκυ Θεοτοκάτου, Γερόντισσα της Πάτμος: Δέσποινα Βακρατσή,  Μια  Γερόντισσα απ’ τ’ απέναντι: Φωτεινή Βελεσιώτου.