Η έκθεση «Οι γάτες του Παναγιώτη Ράππα επιστρέφουν στην Ύδρα» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του αφιερώματος για την γυναίκα, ενώνοντας τις ευθείες από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον…

Οι γάτες του Παναγιώτη Ράππα είναι εμπνευσμένες από γυναίκες της ιστορίας γνωστές, αλλά κυρίως άγνωστες, αποτελούν φόρο τιμή στις γυναίκες. Σχεδιασμένες πάνω σε χαρτί ακουαρέλας ή ρυζόχαρτο με το γνωστό ύφος του καλλιτέχνη που όλα αυτά τα χρόνια δουλεύει συστηματικά και επαγγελματικά πάνω στο animation, με μεγάλη επιτυχία και διεθνείς διακρίσεις. Τα πορτρέτα του, ισορροπούν μεταξύ κόμικς και πραγματικότητας. Οι δικές του γυναίκες-γάτες είναι: ευαίσθητες, εύθραυστες, δυναμικές, γλυκιές, ευτυχισμένες, δυστυχισμένες, θυμωμένες… η καθεμιά με την δική της προσωπικότητα, όπως οι γυναίκες στην διαδρομή της ιστορίας. Είναι μία ενότητα που ξεκίνησε πριν την καραντίνα, εξελίχθηκε μέσα σε αυτήν και χαρτογραφεί την ανθρωπογεωγραφία μιας χώρας που τα τελευταία χρόνια είναι στην μετάβαση πολλαπλών κρίσεων, με μεγαλύτερη εκείνη των ανθρωπίνων σχέσεων, όπου μέσα από την εγγύτητα που αναγκαστικά μας οδήγησε η καραντίνα και ο εγκλεισμός, επήλθε η απόσταση, η ενδοοικογενειακή βία, η έμφυλη βία, οι γυναικοκτονίες αλλά και η κρίση του θεσμού της οικογένειας. Θέματα που είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος που εξετάζει και το αφιέρωμα στην γυναίκα που οργανώνει η Κ.Ε.Δ.Υ.

Έτσι η ΑΒΙΑ, η ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ, η ΑΡΙΑΔΝΗ, η ΑΡΜΟΝΙΑ, η ΕΛΠΙΝΙΚΗ, η ΕΥΔΟΞΙΑ, η ΕΥΠΩΛΙΑ, η ΚΕΛΑΙΝΩ, η ΜΥΡΤΗ, η ΠΑΣΙΦΑΗ και όλες οι υπόλοιπες Γυναίκες-Γάτες του Παναγιώτη Ράππα θα συνυπάρξουν για δύο εβδομάδες στην Δημοτική Αγορά, σαν τις γυναίκες της Judy Chicago, στο έργο ‘’The Dinner Party’’, με σκοπό όχι να τονίσουν τις διαφορές τους, αλλά τις ομοιότητές τους, ενώνοντάς μας όλους για καλό σκοπό, αφού τα έσοδα από τις Πωλήσεις τους θα διατεθούν στο Κουλούρειο Νοσοκομείο Ύδρας.

Επιμέλεια Έκθεσης: Έφη Μιχάλαρου, Κριτικός Τέχνης & Επιμελήτρια Εκθέσεων

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Αριστερά: ΑΡΜΟΝΙΑ | Δεξιά: ΠΑΣΙΦΑΗ