«Οι Γάμοι του Φίγκαρο» είναι μια παράσταση που επιμελείται το Λυρικό Θέατρο Κρήτης σε σκηνοθεσία του Μάνου Χριστοφακάκη και της Heather Tan με διεθνή χαρακτήρα, με περισσότερους από 20 καλλιτέχνες επί σκηνής από 14 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Τη μουσική θα ερμηνεύσει ένα διακεκριμένο κουαρτέτο εγχόρδων με έδρα τη Βιέννη μαζί με πιάνο, ενώ το πρώτο βιολί θα παίξει με Stradivarius από το 1699, ένα από τα πιο σπάνια μουσικά όργανα με εξαίσιο ήχο.

«Οι Γάμοι του Φίγκαρο» του Μότσαρτ, ένα από τα πιο φημισμένα έργα στην ιστορία της όπερας, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο νησί της Κρήτης για δύο μοναδικές παραστάσεις στις 13/8 στα Ενετικά τείχη στο Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις στο Ηράκλειο και στις 14/8 στο Ενετικό Φρούριο Καζάρμα στη Σητεία.

Η υπόθεση του έργου κινείται γύρω από την προσπάθεια του Φίγκαρο να παντρευτεί την αγαπημένη του Σουζάνα και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον γυναικά Κόμη Αλμαβίβα, ο οποίος την επιθυμεί ερωτικά και τους βάζει προσκόμματα στον γάμο. Η ιστορία διανθίζεται από ίντριγκες και ποικίλα κωμικά περιστατικά.

Η σκηνοθεσία ξεφεύγει από τα παραδοσιακά στεγανά και τοποθετεί τη δράση του έργου στις μέρες μας, στο κρησφύγετο μιας παράνομης οργάνωσης. Σε αυτή τη μαφιόζικη «οικογένεια» αρχηγός είναι ο Αλμαβίβα, γι’ αυτό και τον αποκαλούν «Κόμη».

Το έργο, του οποίου το λιμπρέτο έγραψε ο Λορέντσο ντα Πόντε, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1786 και αποτελεί τομή στην ιστορία της όπερας.

Ταυτότητα της παράστασης «Οι Γάμοι του Φίγκαρο»

Σύνθεση: Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ
Λιμπρέτο: Λορέντζο ντα Πόντε

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία/Σκηνογραφική επιμέλεια: Mάνος Χριστοφακάκης, Heather Tan (Σιγκαπούρη)
Μουσική Διεύθυνση: Berislav Jerkovic (Κροατία)
Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Μουσική Προετοιμασία: Mélisande Sinsoulier (Γαλλία)
Υποτιτλισμός: Ζωή Καραμπέκιου
Ηχοληψία: Δημήτρης Χατζάκης
Τεχνική Κάλυψη: Sound Project

Ερμηνεύουν:
Σουζάνα: Johanny Nemeth-Nagy (Ουγγαρία), Φίγκαρο: Μάνος Χριστοφακάκης (Ελλάδα), Κοντέσσα Αλμαβίβα: Heather Fetrow (ΗΠΑ), Κόμης Αλμαβίβα: Berislav Jerkovic (Κροατία), Κερουμπίνο: Kristine Matvejeva (Λετονία), Μαρτσελίνα: Clare Ghigo (Μάλτα), Μπαρμπαρίνα: Κατερίνα Βασιλειάδου (Κύπρος), Μπάρτολο – Αντόνιο: Balint Vegh (Ουγγαρία), Μπαζίλιο – Δον Κούρτσιο: Dean Parker (Ολλανδία)

Μουσικοί:
Πρώτο βιολί: Alexandra Tirsu (Μολδαβία), Δεύτερο βιολί: Farid Feyzullayev (Αζερμπαϊτζάν), Βιόλα: Vladimir Paulen (Σλοβακία), Τσέλο: Lidiya Mashek (Ουκρανία), Πιάνο: Mélisande Sinsoulier (Γαλλία)

Χορωδιακό Σύνολο “Αpollo Voice Ensemble” από τον Μουσικό Σύλλογο «Απόλλων»
Σοπράνο: Αγγελάκη Ειρήνη, Κονιδάκη Μυρτώ, Λουράκη Μαρία, Σουλιωτάκη Ζωή
Άλτο: Μελάνη Αρετή, Μετοχιανάκη Χριστίνα, Μιχούδη Δέσποινα
Τενόρος: Λαδάκης Νικήτας
Μπάσοι: Ζουμπουλάκης Μάνος, Μουρτζάκης Βασίλης
Διεύθυνση/ Διδασκαλία: Μάνος Παναγιωτάκης, Antoaneta Radočaj-Jerković
Μουσική προετοιμασία: Έλενα Περισυνάκη

Διάρκεια: 150 λεπτά (με διάλειμμα)