Το 2008, ο δήμαρχος της Τήλου Τάσος Αλιφέρης, συμφώνησε να τελέσει τους πρώτους ομόφυλους γάμους στην Ελλάδα. Η ταινία «Οι Γάμοι της Τήλου» παρακολουθεί την ιστορία αυτών των δύο πολιτικών γάμων μέσα από υλικό γυρισμένο επιτόπου στο νησί, αλλά και με λήψεις από το Gay Pride της ίδιας χρονιάς, συνεντεύξεις Τύπου και διαδηλώσεις για το ίδιο θέμα.

Γιορτάζοντας τον μήνα υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, το Cinobo,η κινηματογραφική streaming πλατφόρμα διοργανώνει στις 7 Ιουνίου δωρεάν preview προβολή του ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Ευαγγελίδη

«Μια φορά κι έναν καιρό» υπήρχε ένας δήμαρχος στην Τήλο που μπορούσε να παντρέψει ομόφυλα ζευγάρια. Πριν 15 χρόνια, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Παναγιώτης Ευαγγελίδης παρακολούθησε τους πρώτους (και μοναδικούς μέχρι και σήμερα) γάμους ομόφυλων ζευγαριών που έγιναν στην Ελλάδα, και έκανε την ιστορία τους ταινία. Με αφορμή τον μήνα υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, το Cinobo σε συνεργασία με την ομάδα παραγωγής της ταινίας, τον Παναγιώτη Ευαγγελίδη και την AKRAN με την παραγωγό Ρομάννα Λόμπατς, παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ-κειμήλιο που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2022, σε μια ειδική δωρεάν preview προβολή για το αθηναϊκό κοινό, λίγο πριν κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους και στη συνέχεια στην πλατφόρμα του Cinobo.

Η ειδική προβολή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 21:00 (ώρα προσέλευσης 20:30) στον θερινό κινηματογράφο Αλεξάνδρα με ελεύθερη είσοδο και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Την προβολή θα προλογίσει ο σκηνοθέτης, ενώ θα ακολουθήσει Q&A.

Ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης, έχοντας συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τον Πάνο Κούτρα στις ταινίες Αληθινή ζωή, Στρέλλα και Ξενία, και έχοντας σκηνοθετήσει φιλμ όπως τα Λάμπουν στο Σκοτάδι και Ίρβινγκ Παρκ, μιλά σήμερα για την ταινία-ντοκουμέντο Οι Γάμοι της Τήλου, λίγο πριν την ειδική προβολή: «Δεκαπέντε χρόνια έχουν περάσει από τους Γάμους της Τήλου, και το δικαίωμα στην πολιτική αυτή ένωση μεταξύ κάθε ατόμου που αποφασίζει να ενώσει τη ζωή του με κάποιο άλλο, ανεξάρτητα κοινωνικού ή βιολογικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και οποιουδήποτε άλλου αυτοπροσδιορισμού, είναι ακόμα στα αζήτητα. Η προβολή αυτή, που γίνεται την εβδομάδα της ΛΟΑΤΚΙ+ υπερηφάνειας, είναι ευκαιρία για να θυμηθούμε πόσα ακόμα ανθρώπινα δικαιώματα παραμένουν αδικαίωτα και πόσα άτομα συνεχίζουν περιθωριοποιημένα και στιγματισμένα για τη μία ή την άλλη τους ιδιότητα, για το ένα ή άλλο χαρακτηριστικό τους. Είναι επίσης ευκαιρία για να μην ξεχνάμε τα άτομα που αγωνίστηκαν με ό,τι μέσο το καθένα μπορούσε, διεκδικώντας την ισότητα και την ορατότητα όλων μας. Κάποια απ’ αυτά δεν είναι πια μαζί μας. Από τα πέντε άτομα των γάμων της Τήλου, ο δήμαρχος και οι δύο «νύφες» έφυγαν από τη ζωή και ένα από τα πράγματα που με ώθησαν να κάνω αυτή την ταινία τόσα χρόνια μετά, ανεξάρτητα από κάθε πολιτικό μήνυμα και επικαιρότητα του αιτήματος, είναι για να συνεχίσουν να υπάρχουν μαζί με το πολιτικό και ανθρώπινο αποτύπωμά τους, μέρος της ιστορίας του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα σ’ αυτήν εδώ τη χώρα. Καλή προβολή.