Ένα φτωχό αμόρφωτο παιδί από τον ‘Αη-Στράτη πηγαίνει στην Αίγυπτο για να δουλέψει στο μπαρ του θείου του στην Αλεξάνδρεια. Την μόρφωσή του αναλαμβάνει ένας αυτοεξόριστος φιλόλογος από την Κρήτη. Ερωτεύεται την πλούσια Πολυξένη και την παντρεύεται παρά τις αντιρρήσεις των γονιών της.

Μέσα από την ιστορία τριών γενεών αυτή της οικογένειας ζωντανεύει η ελληνική αποικία της πόλης: βαμβακέμποροι, χασισέμποροι, τοκογλύφοι, χρηματιστές, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, συγγραφείς, ο ίδιος ο Καβάφης· όπως και η σχέση τους με τους Αιγύπτιους που διεκδικούν την εθνική τους ανεξαρτησία.

Η αφήγηση διασταυρώνεται με κρίσιμα ιστορικά γεγονότα όπως ο βομβαρδισμός της Αλεξάνδρειας από τους ʼγγλους το 1882, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, η Οκτωβριανή επανάσταση, ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος κ.ά. Σ’ αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα αποτυπώνονται γλαφυρά οι διαψεύσεις μιας περιόδου που είχε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες.

Ο Μιχάλης Περίδης (1894-1968) στενός φίλος του Καβάφη κι ο πρώτος που είχε πρόσβαση στο αρχείο του συμπεριλαμβάνει στα πρόσωπα του μυθιστορήματος τον μεγάλο Αλεξανδρινό και τον κορυφαίο εθνικό γλύπτη των Αιγυπτίων Μαχμούτ Μουκτάρ.

Για όσους θέλουν να γνωρίσουν την ζωή των Ελλήνων της Αιγύπτου ή για τους παλιότερους που θέλουν να θυμούνται…

Επιμελητές: Ευριπίδης Γαραντούδης, Μαρία Ρώτα