Οι Εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το βιβλίο του Τσβετάν Τοντόροφ με τίτλο…

… «Οι εσωτερικοί εχθροί της δημοκρατίας».

Η δημοκρατία ασθενεί λόγω των καταχρήσεών της: η ελευθερία γίνεται τυραννία, ο λαός μεταμορφώνεται σε μάζα, σε όχλο. Η επιθυμία για πρόοδο εξελίσσεται σε φανατική σταυροφορία.

Σήμερα οι μεγάλοι κίνδυνοι για τη δημοκρατία δεν προέρχονται από εξωτερικούς εχθρούς –φασισμό, κομμουνισµό, τρομοκρατία– αλλά από εχθρούς εσωτερικούς και οικείους, που απειλούν την ύπαρξή της. Πώς λοιπόν θα προστατέψουμε τη δημοκρατία από τις παρεκκλίσεις της; Πιστός στη μέθοδό του, ο Tzvetan Todorov αναλύει την καυτή επικαιρότητα (αναταραχή στις αραβικές χώρες, τυραννία των αγορών, άνοδος του λαϊκισμού) µέσω μιας ιστορικής αναδρομής που καλύπτει όλο το διάστημα από τον Μεσαίωνα έως και τον 20ό αιώνα. «Οι εσωτερικοί εχθροί της δημοκρατίας» είναι ένα δοκίμιο που µας βοηθάει να κατανοήσουμε βαθύτερα τον κόσμο που µας περιβάλλει.

Βιογραφικά στοιχεία συγγραφέα:
Ο Τσβετάν Τοντόροφ γεννήθηκε στη Βουλγαρία το 1939 και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι το 1963. Μαθητής του Ρολάν Μπαρτ, εντάχθηκε αρχικά στην παράδοση του φορμαλισμού και στο κίνημα του στρουκτουραλισμού. Από τη δεκαετία του ’80 στράφηκε στη μελέτη του ρατσισμού, της αποικιοκρατίας, του εθνοκεντρισμού καθώς και στην αναζήτηση ενός νέου ανθρωπισμού. Στο έργο του διασταυρώνονται η ιστορία, η ανθρωπολογία, η πολιτική φιλοσοφία και η θεωρία της λογοτεχνίας. Είναι επίτιμος διευθυντής ερευνών στο γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) και έχει βραβευτεί από τη Γαλλική Ακαδημία για το σύνολο του έργου του. Στα πρόσφατα έργα του περιλαμβάνονται: «Mémoire du mal, tentation du bien», 2000 («Μνήμη του κακού, πειρασμός του καλού», Εστία, 2003), «Le nouveau désordre mondial. Réflexions d’un européen», 2003 («Η νέα διεθνής αταξία: στοχασμοί ενός Ευρωπαίου», Εστία, 2004), και «La peur des barbares», 2008 («Ο φόβος των βαρβάρων», Πόλις, 2009).


Μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου, Μαριάννα Κουτάλου